Showing 21–40 of 511

Q21.On a particular school day, a student will take classes of six subjects—Geography, History, Jurisprudence, Kinetics, Literature, and Mechanics. Each class will be taken only once on that day and their order is subject to the following conditions: A. Geography has to be immediately after History. B. Kinetics has to be earlier than Geography. C. Mechanics has to be earlier than Literature. D. Mechanics has to be either immediately before or immediately after Jurisprudence. If Literature is earlier than Kinetics, then History must be in the following position:

Hard
A First
B Third
C Fifth
D None of these
Puzzles & Problem Solving CSS 2024

Correct Answer: C

Correct answer is C: Fifth

Q22.Arrange the given words in the order that they occur in dictionary.

Easy
A
B
C
D
Number & Letter Reasoning CSS 2024

Correct Answer: D

Correct answer is D:

Q23.Adil, Badar, Salma, Dawood and Mehak each have different amount of money. Saima has more money than only Mehak; Badar has more money than Dawood but less than Adil. Who among them has the highest amount of money?

Medium
A Badar
B Dawood
C Adil
D None of these
Puzzles & Problem Solving CSS 2024

Correct Answer: C

Correct answer is C: Adil

Q24.A got more points than B but less than C. D got less points than E but more than A. If C gets less than D, then who gets the highest points?

Medium
A D
B E
C C
D None of these
Puzzles & Problem Solving CSS 2024

Correct Answer: B

Correct answer is B: E

Q25.Given; PQS, QRT, RSU, STV... What should follow?

Medium
A TUW
B SUV
C STU
D None of these
Series & Patterns CSS 2024

Correct Answer: A

Correct answer is A: TUW

Q26.The positions of the first and sixth digits in the number 5109238674 are interchanged. Similarly, the positions of second and seventh digits are interchanged and so on. Which of the following will be the third digit from the right end after the rearrangement?

Hard
A 9
B 0
C 6
D None of these
Number & Letter Reasoning CSS 2024

Correct Answer: B

Correct answer is B: 0

Q27.What is the next term in the series? 11, 20, 35, 56, 83

Medium
A 108
B 116
C 122
D None of these
Series & Patterns CSS 2024

Correct Answer: B

Correct answer is B: 116

Q28.Analogy Pride: Lion: :

Medium
A water:flow
B bird:fly
C Geese:GAGGLE
D CAT: MEOW
Analogies & Classification PPSC 2024

Correct Answer: C

Q29.Find the missing term: 8,12,20,32,48, 64, ?

Medium
A 74
B 84
C 94
D 99
Series & Patterns PPSC 2024

Correct Answer: B

Q30.Analogy, Eye: Blindness::

Medium
A Rain Weather
B Stomach: Indigestion
C Tooth: Plague
D None of these
Analogies & Classification PPSC 2024

Correct Answer: C

Q31.Find odd one 140, 340,540,730,940,1140?

Medium
A 340
B 540
C 730
D None of these
Analogies & Classification PPSC 2024

Correct Answer: C

Q32.Analogy Poet: Poem, Tailor:?

Medium
A Stich
B Cloth
C Sell
D Any of these
Analogies & Classification PPSC 2024

Correct Answer: B

Q33.Food: Hungry is an analogy for:

Medium
A Thirst : Water
B Sleep: Tired
C Noise : Quiet
D Heat : Cold
Analogies & Classification PPSC 2024

Correct Answer: B

Q34.Find the 4th proportional to 4, 16, and 7?

Medium
A 25
B 28
C 29
D None of these
Number & Letter Reasoning PPSC 2024

Correct Answer: B

Q35.Choose the correct analogous pair LION: ROAR

Medium
A Lizard: Crawl
B Snake: Slither
C Goat: Bleat
D Lizard: Crawl
Analogies & Classification PPSC 2024

Correct Answer: C

Q36.In the following question, select the related word pair from the given alternatives? Coffee: Beverage :: ?:?

Medium
A Grapes: Wine
B Bread: Butter
C Milk: Tea
D Burger: Snacks
Analogies & Classification PPSC 2024

Correct Answer: D

Q37.The analogy of Bee: Honey is

Medium
A Cupboard: Carpenter
B Artist: Sculpture
C Sonnet : Poem
D Sparrow: Nest
Analogies & Classification PPSC 2023

Correct Answer: B

Q38.Find the missing term 16, 24, __, 54

Medium
A 30
B 36
C 48
D 50
Series & Patterns PPSC 2023

Correct Answer: B

Q39.Choose the correct Analogy of: Graceful:Movement:?

Medium
A Articulate:Speech
B Fastidious:Grime
C Humorous:Laughter
D Servile:Rebellion
Analogies & Classification PPSC 2020

Correct Answer: A

Q40.Karam-un-Katibin means

Medium
A Ageing upon any subject
B Illustrious writers
C Reasoning by analogy
D Writers of luck
Analogies & Classification PPSC 2020

Correct Answer: B