Showing 401–420 of 883

Q401.What is the title of Tafseer (Commentary) written by Mufti Muhammad Shafi?

Medium
A Ma'arif-ul-Quran
B Tafheem-ul-Quran
C Fahm-ul-Quran
D None of these
General MCQs CSS 2022

Correct Answer: A

Correct Answer: Ma'arif-ul-Quran.

Q402.What are Hanafi, Maliki, Shaf'i and Hanbali?

Medium
A Creed based doctrines
B Fiqhi doctrines
C Kalami doctrines
D None of these
General MCQs CSS 2022

Correct Answer: B

Correct Answer: Fiqhi doctrines.

Q403.The Nisab of Zakat in Gold is:

Medium
A 7 1/2 tola
B 52 1/2 tola
C 7 tola
D None of these
Pillars & Worship CSS 2022

Correct Answer: A

Correct Answer: 7 1/2 tola.

Q404.To which country did Prophet Muhammad (SAW) have his first business trip?

Medium
A Taif
B Ethiopia
C Syria
D None of these
Seerah CSS 2022

Correct Answer: C

Correct Answer: Syria.

Q405.What was the real name of Imam Abu Hanifa?

Medium
A Sabit bin Nauman
B Muhammad bin Nauman
C Nauman bin Sabit
D None of these
General MCQs CSS 2022

Correct Answer: C

Correct Answer: Nauman bin Sabit.

Q406.What type of Prayer is Namaz-e-Janaza?

Medium
A Sunnah
B Farz-e-Mukkada
C Farz-e-Kifaya
D None of these
Pillars & Worship CSS 2022

Correct Answer: C

Correct Answer: Farz-e-Kifaya.

Q407.What is the distance required for 'Qasr' in Prayer?

Medium
A 58 km
B 85 km
C 78 km
D None of these
Pillars & Worship CSS 2022

Correct Answer: C

Correct Answer: 78 km.

Q408.How many clauses did the Treaty of Hudaybiyyah contain?

Medium
A 7
B 5
C 3
D None of these
Seerah CSS 2022

Correct Answer: D

Correct Answer: None of these.

Q409.What is meant by 'Sila-e-Rahmi'?

Medium
A Boycott
B Ties of Kinship
C Generosity
D None of these
General MCQs CSS 2022

Correct Answer: B

Correct Answer: Ties of Kinship.

Q410.What is the alternative name of 'Ghazwa-e-Khandaq'?

Medium
A Ghazwa-e-Ahzab
B Ghazwa-e-Hunain
C Ghazwa-e-Khyber
D None of these
Seerah CSS 2022

Correct Answer: A

Correct Answer: Ghazwa-e-Ahzab.

Q411.In how many Ghazwas did the Prophet Muhammad (S.A.W) participate?

Medium
A 27
B 17
C 37
D None of these
Seerah CSS 2022

Correct Answer: A

Correct Answer: 27.

Q412.The first-ever international treaty in Islamic history is known as:

Medium
A Hilf-ul-Fuzool
B Baia't-e-Rizwan
C Treaty of Madina
D None of these
Seerah CSS 2022

Correct Answer: C

Correct Answer: Treaty of Madina.

Q413.What is the name of the Islamic Constitutional Organization of the government of Pakistan?

Medium
A Pakistan Sharia Council
B Islamic Ideology Council
C Islamic Economic Council
D None of these
General MCQs CSS 2022

Correct Answer: B

Correct Answer: Islamic Ideology Council.

Q414.What is 'Rabbi Zidni Ilma'?

Medium
A Hadith
B Asar
C Qur'anic verse
D None of these
General MCQs CSS 2022

Correct Answer: C

Correct Answer: Qur'anic verse.

Q415.The wealth/property left by the deceased is called:

Medium
A Taraka
B Sadaqa
C Asaba
D None of these
General MCQs CSS 2022

Correct Answer: A

Correct Answer: Taraka.

Q416.For how long did the Prophet Muhammad (S.A.W) and his companions remain in the siege of Shi'ab-e-Abi-Talib?

Medium
A One year
B Two years
C Three years
D None of these
Seerah CSS 2022

Correct Answer: C

Correct Answer: Three years.

Q417.Who was the first caliph of the Umayyad dynasty?

Medium
A Hazrat Muawiyah (RA)
B Hazrat Usman (RA)
C Hazrat Umar bin Abdul Aziz (RA)
D None of these
Islamic History CSS 2022

Correct Answer: A

Correct Answer: Hazrat Muawiyah (RA).

Q418.In which CE year did the Prophet Muhammad (PBUH) migrate (Hijrah) from Makkah to Madinah?

Medium
A 610 CE
B 622 CE
C 632 CE
D 630 CE
Seerah FPSC 2026

Correct Answer: B

The migration (Hijrah) occurred in 622 CE, marking Year 1 of the Hijri calendar (FPSC 2026).

Q419.During the pre-Islamic 'Sacrilegious Wars' (Harb-al-Fijar), when the Prophet (PBUH) was 20, who led the Quraish allies?

Medium
A Abu Lahab
B Harb bin Umayah
C Abu Sufyan
D Abu Jahl
Seerah FPSC 2026

Correct Answer: B

Harb bin Umayah led the Quraish forces in these pre-Islamic battles (FPSC 2026).

Q420.To which Prophet was the holy divine scripture 'Zabur' (Psalms) revealed by Allah?

Medium
A Prophet Musa (A.S)
B Prophet Dawood (A.S)
C Prophet Isa (A.S)
D Prophet Ibrahim (A.S)
Seerah FPSC 2026

Correct Answer: B

Zabur was revealed to Prophet Dawood (A.S). Injeel to Isa (A.S) and Torah to Musa (A.S) (FPSC 2026).