Showing 41–60 of 511

Q41.The analogy of Lion: carnivores. Then

Medium
A Granvore: Reptile
B Omnivore: Beetle
C Hen: Herbivores
D None of these \n
Analogies & Classification PPSC 2020

Correct Answer: C

Q42.If I am sixth In a queue from either end. How many people are there in the queue?

Medium
A 11
B 9
C 12
D 13
Puzzles & Problem Solving PPSC 2020

Correct Answer: A

Q43.In the following alphabet series, one term missing as shown by question mark. Choose missing term from options ABDG?

Medium
A M
B L
C K
D H
Series & Patterns PPSC 2020

Correct Answer: C

Q44.Subject scheduling problem. HG consecutive, K<G, M<L, M and J adjacent. If L<K, what position is History?

Medium
A (A) First
B (B) Third
C (C) Fifth
D (D) None of these
Puzzles & Problem Solving CSS 2024

Correct Answer: C

Correct Answer: Fifth.

Q45.Six girls are sitting in a circle facing towards the centre. R is between N and S. P is next to the left of V. R is 4th to the right of P. What is the position of T?

Medium
A (A) To the immediate right of V
B (B) Second to the left of P
C (C) Second to the right of R
D (D) None of these
Puzzles & Problem Solving CSS 2024

Correct Answer: A

Correct Answer: To the immediate right of V.

Q46.Old generation people were born between 1965 and 1981... logical conclusion:

Medium
A (A) They have a natural tendency of being self-employed
B (B) They work harder than any recent generation
C (C) They require some assistance to do tasks
D (D) None of these
Statement & Conclusion CSS 2024

Correct Answer: A

Correct Answer: They have a natural tendency of being self-employed.

Q47.Arrange in order of size, smallest to largest: (i) 0.5^2 (ii) 0.5 (iii) 0.5^3 (iv) sqrt(0.5)

Medium
A (A) iv, ii, i, iii
B (B) iii, i, ii, iv
C (C) ii, i, iii, iv
D (D) None of these
Analogies & Classification CSS 2024

Correct Answer: B

Correct Answer: iii, i, ii, iv.

Q48.P is the brother of Q and R, S is mother of R, and T is father of P. Which of the following statements is not exactly true?

Medium
A (A) T is Q's father
B (B) P is S's son
C (C) S is P's mother
D (D) Q is T's son
Statement & Conclusion CSS 2024

Correct Answer: D

Correct Answer: Q is T's son.

Q49.Arrange the given words in the order that they occur in dictionary. 1. Apparent 2. Apostate 3. Appoint 4. Apparel

Medium
A (A) 2, 1, 4, 3
B (B) 2, 3, 4, 1
C (C) 4, 1, 2, 3
D (D) 2, 4, 1, 3
Analogies & Classification CSS 2024

Correct Answer: D

Correct Answer: 2, 4, 1, 3.

Q50.Statement: "Research reports that though Vitamin C present in fresh fruits and vegetables is beneficial for human body, capsule Vitamin C does not have the same effect." (i) The sale of capsule Vitamin C should be banned. (ii) People should be encouraged to take fresh fruits and vegetables. Which of the following sentence would logically come next?

Medium
A (A) Only (i) follows
B (B) Only (ii) follows
C (C) Neither (i) nor (ii) follows
D (D) Both (i) and (ii) follow
Statement & Conclusion CSS 2024

Correct Answer: B

Correct Answer: (B) Only (ii) follows.

Q51.Saleem walks 5 m towards west, takes a right turn and walks 5 m again. He then takes another right turn and walks 20 m. He then takes a final right turn and walks 5 m before stopping. How far is he from the starting point?

Medium
A 20 m
B 15 m
C 25 m
D None of these
Clock & Calendar Reasoning CSS 2023

Correct Answer: D

Correct Answer: None of these.

Q52.A, P, R, X, S and Z are sitting in a row. S and Z are in the centre; A and P are at the ends. R is sitting to the left of A. Who is to the right of P?

Medium
A A
B X
C S
D None of these
Puzzles & Problem Solving CSS 2023

Correct Answer: B

Correct Answer: X.

Q53.A family consists of a man and his wife, their two daughters, and three sons with their wives. Each son has three sons and one daughter. How many female members are there in the family?

Medium
A 8
B 7
C 9
D None of these
Blood Relations CSS 2023

Correct Answer: D

Correct Answer: None of these.

Q54.If BAT is coded as 283, CAT is coded as 383 and ARE is coded as 801, then the code for BETTER is:

Medium
A 213303
B 213310
C 123301
D 012331
Coding & Decoding CSS 2023

Correct Answer: C

Correct Answer: 123301.

Q55.(i) Bulb X lasts longer than bulb Y. (ii) Bulb F does not last longer than bulb Z. (iii) Bulb Z lasts longer than bulb X. If statements (i) and (ii) are true, then statement (iii) is:

Medium
A True
B False
C Uncertain
D None of these
Statement & Conclusion CSS 2022

Correct Answer: C

Correct Answer: Uncertain.

Q56.(i) Passing the CSS examination gives happiness. (ii) Happiness produces a smile. (iii) Passing the CSS examination gives a smile. If statements (i) and (ii) are true, then statement (iii) is:

Medium
A True
B False
C Uncertain
D None of these
Statement & Conclusion CSS 2022

Correct Answer: A

Correct Answer: True.

Q57.(i) A toothpaste is useful. (ii) Useful things are valuable. (iii) Toothpaste is valuable. If statements (i) and (ii) are true, then statement (iii) is:

Medium
A True
B False
C Uncertain
D None of these
Statement & Conclusion CSS 2022

Correct Answer: A

Correct Answer: True.

Q58.My wife and I have two sons. Each son has one sister. How many members are in the family?

Medium
A 4
B 5
C 6
D None of these
Blood Relations CSS 2022

Correct Answer: B

Correct Answer: 5.

Q59.Chose correct pair of analogy:Judge:Court: Doctor

Medium
A Clinic
B Medicine
C Hospital
D Patient
Analogies & Classification PPSC 2025

Correct Answer: C

Q60.Complete the pair of given Analogy "Docility is to surrender" as "unrest" is to_____?

Medium
A Rebellion
B Peace
C Calm
D order
Analogies & Classification PPSC 2025

Correct Answer: A