Showing 581–600 of 883

Q581.Grand Mosque of Sultan Qaboos is located in?

Easy
A Egypt
B Qatar
C Oman
D Lebanon
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: C

Grand Mosque of Sultan Qaboos is located in Oman.

Q582.Banu Abbas khilafat ended in which Hijri?

Easy
A 658 Hijri
B 656 Hijri
C 660 Hijri
D 666 Hijri
Seerah PPSC 2022

Correct Answer: B

656 Hijri is the correct factual response to “Banu Abbas khilafat ended in which Hijri”.

Q583.What is the meaning of Shoot in Islam?

Easy
A Two tawaf of Kaaba
B One tawaf of Kaaba
C Three tawaf of Kaaba
D Four tawaf of Kaaba
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

The meaning of Shoot in Islam is One tawaf of Kaaba.

Q584.Battle in which Holy Prophet (PBUH) not participated is known as

Easy
A Sariyya
B Sayee
C Jaziya
D Al-Fay
Beliefs & Faith PPSC 2022

Correct Answer: A

Battle in which Holy Prophet (PBUH) not participated is known as Sariyya.

Q585.The book of Hadith , Al-Muwatta , was compiled by _____.

Easy
A Imam Abu Haneefa RA
B Imam Malik RA
C Imam Shafi RA
D None of these
Hadith & Sunnah PPSC 2022

Correct Answer: B

The book of Hadith, Al-Muwatta, was compiled by Imam Malik RA..

Q586.Which gifted by Allah to Holy Prophet SAW during Miraj .

Easy
A Roza
B Nimaz
C Hajj
D None of these
Pillars & Worship PPSC 2022

Correct Answer: B

Nimaz is the correct factual response to “Which gifted by Allah to Holy Prophet SAW during Miraj.”.

Q587.Hijri calender started by .

Easy
A Hazrat Abu Bakar RA
B Hazrat Umar RA
C Hazrat Usman RA
D None of these
Seerah PPSC 2022

Correct Answer: B

Hazrat Umar RA is the correct factual response to “Hijri calender started by.”.

Q588.The first pillar of Islam is .

Easy
A Namaz
B Roza
C Zakat
D Tauheed
Pillars & Worship PPSC 2022

Correct Answer: D

Tauheed is the correct factual response to “The first pillar of Islam is.”.

Q589.Which wife of Holy Prophet (PBUH) was scholar

Easy
A Hazrat Khadija RA
B Hazrat Ayesha RA
C Hazrat Maria RA
D None of these
Beliefs & Faith PPSC 2022

Correct Answer: B

Hazrat Ayesha RA is the correct factual response to “Which wife of Holy Prophet (PBUH) was scholar”.

Q590.Which caliph has shortest tenure

Easy
A Hazrat Abu Bakar RA
B Hazrat Ali RA
C Hazrat Usman RA
D None of these
Islamic History PPSC 2022

Correct Answer: A

Hazrat Abu Bakar RA is the correct factual response to “Which caliph has shortest tenure”.

Q591.Name the tribe of Hazrat Haleema

Easy
A Tamim
B Hawazin
C Addi
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

Hawazin is the correct factual response to “Name the tribe of Hazrat Haleema”.

Q592.In which surah of Holy Quran word ALLAH is mentioned in every verse

Easy
A Surah Al-Mujadila
B Surah Muhammad
C Surah Ikhlas
D None of these
Quran PPSC 2022

Correct Answer: A

Surah Al-Mujadila is the correct factual response to “In which surah of Holy Quran word ALLAH is mentioned in every verse”.

Q593.Imam Al Nasai born in

Easy
A 214 Hijri
B 212 Hijri
C 216 Hijri
D None of the
Seerah PPSC 2022

Correct Answer: A

214 Hijri is the correct factual response to “Imam Al Nasai born in”.

Q594.How many Surahs of Holy Quran start with Haroof-e-Muqataat

Easy
A 31
B 29
C 33
D 27
Quran PPSC 2022

Correct Answer: B

The correct number of Surahs of Holy Quran start with Haroof-e-Muqataat is 29.

Q595.Who is the angel in charge of rain

Easy
A Hazrat Mikael (AS)
B Hazrat Jibrael (AS)
C Hazrat Israfeel (AS)
D Hazrat Izraeel (AS)
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: A

Hazrat Mikael (AS) is the correct factual response to “Who is the angel in charge of rain”.

Q596.Who was the founder of Hadis school of Kufa

Easy
A Hazrat Abdullah Bin Umar RA
B Hazrat Abduilah Bin Masood RA
C Hazrat Abbi Bin Kaab RA
D All of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

Hazrat Abduilah Bin Masood RA is the correct factual response to “Who was the founder of Hadis school of Kufa”.

Q597.Which Prophet is mentioned most frequently in the Quran

Easy
A Hazrat Ibrahim (AS)
B Hazrat Musa (AS)
C Hazrat Isa (AS)
D Hazrat Muhammad (PBUH)
Quran PPSC 2022

Correct Answer: B

Hazrat Musa (AS) is the correct factual response to “Which Prophet is mentioned most frequently in the Quran”.

Q598.Shah Wali Allah made a pilgrimage to Makkah in

Easy
A 1732
B 1730
C 1736
D 1734
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: A

1732 is the correct factual response to “Shah Wali Allah made a pilgrimage to Makkah in”.

Q599.In Pakistan first translation of Quran was in which language

Easy
A Sindhi
B Persian
C Urdu
D Balouchi
Quran PPSC 2022

Correct Answer: A

Sindhi is the correct factual response to “In Pakistan first translation of Quran was in which language”.

Q600.Which sister of Hazrat Umar RA embraced Islam before Hazrat Umar RA?

Easy
A Hazrat Ayesha RA
B Hazrat Fatimah RA
C Hazrat Zainab RA
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

Hazrat Fatimah RA is the correct factual response to “Which sister of Hazrat Umar RA embraced Islam before Hazrat Umar RA”.