Showing 621–640 of 883

Q621.Name the Um-mul-Momineen who narrated maximum ahadith?

Easy
A Hazrat Zainab RA
B Hazrat Ayesha Siddiqua RA
C Hazrat Khadija RA
D None of these
Hadith & Sunnah PPSC 2022

Correct Answer: B

Hazrat Ayesha Siddiqua RA is the correct factual response to “Name the Um-mul-Momineen who narrated maximum ahadith”.

Q622.The establishment of Delhi Sultanate began with the invasion of?

Easy
A Muhammad Tughlaq
B Muhammad Ghouri
C Allah Uddin Khilji
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

Muhammad Ghouri is the correct factual response to “The establishment of Delhi Sultanate began with the invasion of”.

Q623.At the time when Khilafat delegation visited England in 1920, the British PM was?

Easy
A Churchill
B Lloyd George
C Chamberlain
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

At the time when Khilafat delegation visited England in 1920, the British PM was Lloyd George.

Q624.Hazrat Umer (R.A) divided Muslim Empire in how many provinces?

Easy
A Seven
B Eight
C Ten
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: C

Ten is the correct factual response to “Hazrat Umer (R.A) divided Muslim Empire in how many provinces”.

Q625.The last fight against Persian in Hazrat Umar RA reign

Easy
A Nihawand
B Bewaib
C Yermuk
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: A

Nihawand is the correct factual response to “The last fight against Persian in Hazrat Umar RA reign”.

Q626.Give the name, who compiled first work of Hadith "Sahifa-e-Sadiqa."

Easy
A Hazrat Abu Bakar (RA)
B Imam Muslim (RA)
C Hazrat Abu Hurairah (RA)
D None of these
Hadith & Sunnah PPSC 2022

Correct Answer: D

None of these is the correct factual response to “Give the name, who compiled first work of Hadith "Sahifa-e-Sadiqa."”.

Q627.ام المؤمنین حضرت عائشہ رضی اللہ عنہا کس صحابی کی بیٹی تھیں؟

Easy
A حضرت ابوبکر رضی اللہ عنہ
B حضرت عمر رضی اللہ عنہ
C حضرت عثمان رضی اللہ عنہ
D ان میں سے کوئی نہیں
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: A

درست جواب ”حضرت ابوبکر رضی اللہ عنہ“ ہے، کیونکہ یہی سوال میں پوچھی گئی حقیقت یا اصطلاح کی صحیح وضاحت کرتا ہے۔

Q628.مصارفِ زکوٰۃ کی تعداد کتنی ہے؟

Easy
A چھ
B آٹھ
C دیس
D ان میں سے کوئی نہیں
Pillars & Worship PPSC 2022

Correct Answer: B

درست جواب ”آٹھ“ ہے، کیونکہ یہی سوال میں پوچھی گئی حقیقت یا اصطلاح کی صحیح وضاحت کرتا ہے۔

Q629.مسجدِ اقصیٰ کہاں واقع ہے؟

Easy
A فلسطین
B مکہ مکرمہ
C مدینہ منورہ
D ان میں سے کوئی نہیں
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: A

درست جواب ”فلسطین“ ہے، کیونکہ یہی سوال میں پوچھی گئی حقیقت یا اصطلاح کی صحیح وضاحت کرتا ہے۔

Q630.When Jihad became Farz :

Easy
A 01 Hijri
B 02 Hijri
C 03 Hijri
D None of these
Seerah PPSC 2022

Correct Answer: B

02 Hijri is the correct factual response to “When Jihad became Farz :”.

Q631.Which companion holds the title of "keeper of secret":

Easy
A Hazrat Huzaifa
B Hazrat Hanzala
C Hazrat Zubair
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

Hazrat Hanzala is the correct factual response to “Which companion holds the title of "keeper of secret":”.

Q632.Who conquered island of Cyprus:

Easy
A Hazrat Abu Bakar (R.A)
B Hazrat Umar RA
C Hazrat Usman RA
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: C

Hazrat Usman RA is the correct factual response to “Who conquered island of Cyprus:”.

Q633.The second meeting of Khilafat movement held in:

Easy
A Delhi
B Bombay
C Lahore
D Amritsar
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: D

Amritsar is the correct factual response to “The second meeting of Khilafat movement held in:”.

Q634.Which Mughal emperor built Badshahi Mosque:

Easy
A Akbar
B Aurangzab
C Jahangir
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

Aurangzab is the correct factual response to “Which Mughal emperor built Badshahi Mosque:”.

Q635.In Objective resolution of 1949 sovereignty belongs to:___

Easy
A Parliament
B ALLAH
C Khalifa
D None of these
Islamic History PPSC 2022

Correct Answer: B

In Objective resolution of 1949 sovereignty belongs to:ALLAH.

Q636.Which folk Sufi singer is from Hyderabad:

Easy
A Salaman Shah
B Sanam Marvi
C Abida Parveen
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

Sanam Marvi is the correct factual response to “Which folk Sufi singer is from Hyderabad:”.

Q637.Who founded mosque, Cordoba:

Easy
A Abdur Rahman III
B Abdur Rahman I
C Rariq Bin Zayad
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

Abdur Rahman I is the correct factual response to “Who founded mosque, Cordoba:”.

Q638.حضرت ابوبکر رضی اللہ عنہ کی نمازِ جنازہ کس نے پڑھائی؟

Easy
A حضرت عبدالرحمن بن ابوبکر رضی اللہ عنہ
B حضرت عمر رضی اللہ عنہ
C حضرت سعد بن ابی وقاص رضی اللہ عنہ
D ان میں سے کوئی نہیں
Pillars & Worship PMS 2022

Correct Answer: B

درست جواب ”حضرت عمر رضی اللہ عنہ“ ہے، کیونکہ یہی سوال میں پوچھی گئی حقیقت یا اصطلاح کی صحیح وضاحت کرتا ہے۔

Q639.حضرت ام حبیبہ رضی اللہ عنہا کس صحابی کی بہن تھیں؟

Easy
A حضرت امیر معاویہ رضی اللہ عنہ
B حضرت عکرمہ رضی اللہ عنہ
C حضرت زبیر رضی اللہ عنہ
D ان میں سے کوئی نہیں
General MCQs PMS 2022

Correct Answer: A

درست جواب ”حضرت امیر معاویہ رضی اللہ عنہ“ ہے، کیونکہ یہی سوال میں پوچھی گئی حقیقت یا اصطلاح کی صحیح وضاحت کرتا ہے۔

Q640.امام ابو حنیفہ کہاں دفن ہیں؟

Easy
A مکہ مکرمہ
B مدینہ منورہ
C بغداد
D ان میں سے کوئی نہیں
General MCQs PMS 2022

Correct Answer: C

درست جواب ”بغداد“ ہے، کیونکہ یہی سوال میں پوچھی گئی حقیقت یا اصطلاح کی صحیح وضاحت کرتا ہے۔