Showing 61–80 of 883

Q61.In which year of Prophethood did Hazrat Hamza (RA) embrace Islam?

Medium
A 2nd Nabvi
B 5th Nabvi
C 8th Nabvi
D None of these
Seerah CSS 2024

Correct Answer: A

Correct answer is A: 2nd Nabvi

Q62.Hazrat Usman (RA) did not take part in Ghazwa-e-Badr due to:

Medium
A Illness of his wife
B Old age
C Being on a journey
D None of these
Seerah CSS 2024

Correct Answer: A

Correct answer is A: Illness of his wife

Q63.Which of the following is a key method of self-purification in Islam?

Easy
A Sawm
B Salah
C Hajj
D None of these
Pillars & Worship CSS 2024

Correct Answer: B

Correct answer is B: Salah

Q64.Musa bin Nusair conquered parts of:

Medium
A Asia
B Africa
C Europe
D Australia
Islamic History CSS 2024

Correct Answer: B

Correct answer is B: Africa

Q65.Muslim commander in Ghazwa Mota:

Easy
A Hazrat Zaid bin Haris
B Hazrat Hmaza
C Hazrat Jafar
D Hazrat Usman
Seerah PPSC 2024

Correct Answer: A

Q66.Salat ul Kusoof is a prayer performed

Easy
A Solar Eclips
B Moon Eclips
C Rain
D
Pillars & Worship PPSC 2024

Correct Answer: A

Q67.ghazwa-e-bani-quraiza Salis suggested by yahodi side:

Easy
A Hazrat Saad bin Maaz
B Hazrat zaid bin sabit
C Hazrat Muaz
D Hazrat Hamza
Seerah PPSC 2024

Correct Answer: A

Q68.Masjid-e-Zarar mentioned in which Surah:

Easy
A Suarh Namal
B Surah fateh
C Surah infal
D Surah Tuba
Quran PPSC 2024

Correct Answer: D

Q69.Who gave the last bath to Prophet PBUH:

Easy
A Hazrat Ali (AS)
B Hazrat Abbas
C Hazrat Abuzar
D Hazrat Usman
Beliefs & Faith PPSC 2024

Correct Answer: A

Q70.What is meaning of prophet:

Easy
A Messenger
B Leader
C Helper
D
Beliefs & Faith PPSC 2024

Correct Answer: A

Q71.Number of Zakat Masarif:

Easy
A Eight
B Seven
C Six
D Five
Pillars & Worship PPSC 2024

Correct Answer: A

Q72.Haq Mehr paid immediately after Nikah is called

Easy
A mehar mouajal.
B mehar istaqlal
C mehar Mu'akhar
D Mahr-i-Musamma
General MCQs PPSC 2024

Correct Answer: A

Q73.Hazrat Zulqarnain is mentioned in which surah of Quran.

Easy
A Surah An-Nur.
B Surah Al-Naas
C Surah Al-ALaq
D Surah-Al-Kahaf
Quran PPSC 2024

Correct Answer: D

Q74.Qibla Changed in which hijri:

Easy
A 1 hijri
B 2 hijri
C 3hijri
D 4 hijri
Seerah PPSC 2024

Correct Answer: B

Q75.how many Heads of Zakat are there

Easy
A 5
B 9
C 6
D 8
Pillars & Worship PPSC 2024

Correct Answer: D

Q76.Duration of Caliphate of Hazrat Ali

Easy
A S. A. 3 Years 5 Months
B 6 Years
C 8 Yeaars
D
Islamic History PPSC 2024

Correct Answer: D

Q77.Baba Farid Ganj Shakir belongs to which Sufi Order

Easy
A Hashmi
B Sherazi
C Chistya
D
General MCQs PPSC 2024

Correct Answer: C

Q78.Oath of Khatme Nubawat in Nikkah resolution made by which province:

Easy
A KPK
B SINDH
C BALOCHISTAN
D PUNJAB
General MCQs PPSC 2024

Correct Answer: D

Q79.Who imposed jizya for the first time on Brahmina?

Easy
A Firuz Shah Tughlaq
B Ghiyath al Din Tughlaq
C Muhammad ibn Tughlaq
D None of these
General MCQs PPSC 2024

Correct Answer: A

Q80.Aqsa mosque is located in

Easy
A Yemen
B Jerusalem
C Cario
D Oman
General MCQs PPSC 2024

Correct Answer: B