Showing 1–20 of 175

Q1.Which country invested most in Chahbahar Iran?

Medium
A China
B Pakistan
C India
D Bhutan
Iran PPSC 2026

Correct Answer: C

Q2.The Significant purpose of Gawadar Hub?

Medium
A Trade
B Connectivity
C Regional stability
D All of these
CPEC & BRI PPSC 2026

Correct Answer: D

Q3.In April 2025, Shahbaz Sharif received in Austria by ?

Medium
A Chancellor
B Pesident
C Prime Minister
D King
EU & UK PPSC 2026

Correct Answer: A

In April 2025, Shahbaz Sharif was received in Austria by its Chancellor.

Q4.Recently corridor between Pakistan and China called?

Medium
A ECEP
B CEPC
C CPEC
D None of these
CPEC & BRI PPSC 2026

Correct Answer: C

The China-Pakistan Economic Corridor is known as CPEC.

Q5.Latest Aircraft given by China to Pakistan is ?

Medium
A Shenyang J-35A
B Shenyang H-35
C Shenyang T-35
D None of these
China PPSC 2026

Correct Answer: A

China's latest aircraft supplied to Pakistan is the Shenyang J-35A.

Q6.MILGEM 2nd PNS Khaiber during ceremony by which leader:

Medium
A Tayyip Erdogan
B Shehbaz Shareef
C Viladimir
D None of these
Turkey & Central Asia PPSC 2026

Correct Answer: A

The ceremony for the 2nd MILGEM-class PNS Khaibar was linked to Turkish President Tayyip Erdogan.

Q7.Gawadar celebrated as---------monument of Pakistan China friendship.

Medium
A First
B Second
C Third
D Fourth
CPEC & BRI PPSC 2026

Correct Answer: B

Gwadar is celebrated as the second monument of Pakistan-China friendship.

Q8.Who is the current foreign minister of Afghanistan?

Medium
A Amir Khan Mutaqi
B Jmaal Khan
C Nasir Udin
D None of these
Afghanistan PPSC 2026

Correct Answer: A

Amir Khan Muttaqi is the current Foreign Minister of Afghanistan under the Taliban administration.

Q9.Gwadar Port is part of which Project?

Medium
A Belt and Road Initiative
B CELAC
C Southern Project
D None of these
CPEC & BRI PPSC 2026

Correct Answer: A

Gwadar Port is a key project under China's Belt and Road Initiative (via CPEC).

Q10.The Pak-Saudi bilateral defense agreement was signed in which year?

Medium
A 2023
B 2024
C 2025
D 2026
Saudi Arabia & Gulf PPSC 2026

Correct Answer: C

Pakistan and Saudi Arabia signed a bilateral defense agreement in 2025.

Q11.In September 2025, what was the pact name between Saudi Arabia and Pakistan?

Medium
A Strategic Mutual Defense Agreement
B Mutual Agreement
C Military Organised Agreement
D None of these
Saudi Arabia & Gulf PPSC 2026

Correct Answer: A

Pakistan and Saudi Arabia signed a Strategic Mutual Defense Agreement in September 2025.

Q12.Which President visited Pakistan in December 2025?

Hard
A UK
B USA
C UAE
D None of these
Foreign Policy PPSC 2026

Correct Answer: C

Q13.Which event recently escalated India Pakistan War?

Hard
A Pehl Gam Incident
B Johar Town Blast
C Border Firing
D None of these
India & Kashmir PPSC 2026

Correct Answer: A

Q14.CPEC 2026 Phase name is?

Hard
A CPEC Phase 2.0
B CPEC Phase 2.1
C CPEC Phase 2.2
D CPEC Phase
CPEC & BRI PPSC 2026

Correct Answer: A

Q15.Who removed Pakistan from air safety list?

Hard
A USA
B UK
C EU
D None of these
EU & UK PPSC 2026

Correct Answer: A

Q16.Pakistani FM visited which country after 13 years?

Hard
A Iran
B Iraq
C Bangladesh
D Sri Lanka
Foreign Policy PPSC 2026

Correct Answer: C

Q17.Which country recently bought JF-17 Thunder from Pakistan?

Hard
A Turkmenistan
B Azerbaijan
C Kazakhstan
D None of these
Diplomatic Agreements PPSC 2026

Correct Answer: B

Q18.Pakistan receives GSP+ status in which year?

Hard
A 2010
B 2012
C 2014
D 2016
EU & UK PPSC 2026

Correct Answer: C

Q19.Usman Hadi was killed by India, Who was he?

Hard
A Bengali Student Leader
B Bengali PM
C Bengali boxer
D None of these
India & Kashmir PPSC 2026

Correct Answer: A

Q20.The Belt and Road Initiative (BRI) consists of two main components: the Silk Road Economic Belt and:

Medium
A The Desert Oasis Corridor
B The Himalayan Trade Route
C The 21st Century Maritime Silk Road
D None of these
CPEC & BRI CSS 2026

Correct Answer: C

The Belt and Road Initiative comprises the overland Silk Road Economic Belt and the 21st Century Maritime Silk Road.