Showing 1–20 of 25

Q1.Which of the following is Herbivore?

Medium
A Dog
B Cat
C Cow
D Lion
Animals PPSC 2026

Correct Answer: C

A cow is a herbivore, meaning it feeds only on plants and vegetation.

Q2.Which of the following contains two nuclei?

Medium
A Paramecium
B Amoeba
C Fungi
D Flagella
Cell PPSC 2026

Correct Answer: A

Paramecium is a ciliate protozoan that has two nuclei: a macronucleus and a micronucleus.

Q3.Metamorphosis is:

Medium
A A biological Process where an animal undergoes a dramatic physical transformation from an immature juvenile stage into an adult
B Chemical Process of the elements
C Both A and B
D None of these
Animals PPSC 2026

Correct Answer: A

Metamorphosis is the biological process of dramatic physical transformation from a juvenile to an adult stage.

Q4.Ginger is a:

Medium
A Stem
B Root
C Leaf
D None of these
Plants PPSC 2026

Correct Answer: A

Ginger is actually a rhizome, which is a type of underground stem.

Q5.Viruses are:

Medium
A Parasites
B Bacteria
C Non Parasite
D None of these
Microorganisms PPSC 2026

Correct Answer: A

Viruses are obligate parasites, as they can only reproduce inside a living host cell.

Q6.Which of the following cannot prepare its own food?

Medium
A Animals
B Plants
C Mushrooms
D None of these
Plants PPSC 2026

Correct Answer: C

Mushrooms (fungi) cannot prepare their own food; they are heterotrophic organisms.

Q7.Which one is belong to cat family in groups and hunts:

Easy
A Fox
B Tiger
C Lion
D None of these
Animals PPSC 2026

Correct Answer: C

Lions belong to the cat family (Felidae) and are known for hunting in groups (prides).

Q8.Which are the characters that make a plant hydrophytes is called:

Hard
A Absence of Mechanical tissue
B Presence of Aerenchyma
C Presence of well developed vascular system
D Both a and b
Plants PPSC 2026

Correct Answer: D

Hydrophytes have aerenchyma and lack mechanical tissue for aquatic adaptation.

Q9.Enzymes reaction is a?

Easy
A Inhibitor
B Reactant
C Catalyst
D product
Microorganisms PPSC 2026

Correct Answer: C

Enzymes act as biological catalysts that speed up chemical reactions in living organisms.

Q10.Particular genetic disorder heredity in abnormal person due to?

Medium
A DNA
B Chromosome
C Plasma
D None
Genetics PPSC 2026

Correct Answer: B

Genetic disorders are often caused by abnormalities in chromosomes.

Q11.Which is non-carbon source of glucose synthesis?

Hard
A Gluconeogenesis
B Lactose
C Fructose
D None of these
Cell PPSC 2026

Correct Answer: A

Q12.Which is the main source of energy in cellular respiration?

Hard
A Glucose
B Fructose
C Lactose
D None of these
Cell PPSC 2026

Correct Answer: A

Q13.End product of Glycolysis is?

Hard
A Pyruvate
B Glucose
C Fructose
D None of these
Cell PPSC 2026

Correct Answer: A

Q14.Which one of the following contain Amino acid?

Hard
A Collagen
B Glucose
C Fructose
D None of these
Cell PPSC 2026

Correct Answer: A

Q15.Bees have to visit how many flowers to make 1 pound of honey?

Hard
A 2 million flowers
B 3 million flowers
C 4 million flowers
D 5 million flowers
Animals PPSC 2026

Correct Answer: A

Q16.Building block of both animal and plant tissue?

Hard
A Carbon
B Oxygen
C Nitrogen
D None of these
Cell PPSC 2026

Correct Answer: A

Q17.Thick Waxy outer covering is used to?

Hard
A Prevent water loss
B Waste water
C Prevent soil loss
D None of these
Plants PPSC 2026

Correct Answer: A

Q18.Which bond prevent energy for cellular activity?

Hard
A C-H Bond
B C-T Bond
C C-Z Bond
D None of these
Cell PPSC 2026

Correct Answer: A

Q19.What is the start Codon?

Hard
A Aug
B Nov
C Dec
D Jan
Genetics PPSC 2026

Correct Answer: A

Q20.Structure of Enzymes is?

Hard
A Polypeptide
B Catalyst
C Agronomy
D None of these
Cell PPSC 2026

Correct Answer: A