Showing 1–20 of 273

Q1.Geostationary Satellite round of earth surface covered at which longitude angle?

Medium
A 90 degree
B 80 degree
C 120 degree
D None of these
Space Exploration PPSC 2026

Correct Answer: C

Q2.Anything revolves around the sun is called:

Medium
A Satellite
B Moon
C Planet
D Dwarf Planet
Solar System PPSC 2026

Correct Answer: C

An object that revolves around the sun is called a planet.

Q3.Sunlight takes how much time to reach the earth?

Medium
A 8 minute 20 sec
B 7 minute 20 sec
C 6 minute 20 sec
D None of these
Sun PPSC 2026

Correct Answer: A

Sunlight takes approximately 8 minutes 20 seconds to reach the Earth.

Q4.Smallest Planet in our Solar System is:

Easy
A Mercury
B Plato
C Saturn
D Neptune
Planets PPSC 2026

Correct Answer: A

Mercury is the smallest planet in our solar system.

Q5.Power of radiation emitted by a star is called?

Hard
A Brightness
B Luminosity
C Shine
D None of these
Stars PPSC 2026

Correct Answer: B

Q6.Energy reaches from sun is derived from which reaction?

Hard
A Fission Reaction
B Fusion Reaction
C Nuclear Reaction
D None of these
Sun PPSC 2026

Correct Answer: B

Q7.Comets have high speed?

Hard
A near sun
B near moon
C near planet
D None of these
Planets PPSC 2026

Correct Answer: A

Q8.Dense planet in the Solar system is?

Hard
A Earth
B Saturn
C Jupiter
D Venus
Planets PPSC 2026

Correct Answer: A

Q9.Brightest planet:

Easy
A Mercury
B Venus
C Mars
D JUpitur
Planets PPSC 2024

Correct Answer: B

Q10.Correct Punctuation:

Easy
A The planet closer to the Sun is Mercury
B The planet closer' to the Sun is Mercury
C The planet closer to the Sun' is Mercury
D The planet closer to the Sun is Mercury;
Planets PPSC 2024

Correct Answer: A

Q11.Which planet of the solar system cast out from list of planets?

Easy
A Mercury
B Venus
C Neptune
D Pluto
Planets PPSC 2023

Correct Answer: D

Q12.The planet nearest to the sun is:

Easy
A Jupiter
B Saturn
C Mercury
D Earth
Planets PPSC 2020

Correct Answer: C

Q13.Which of the following Planet is called 'Morning or evening star'?

Easy
A Mercury
B Venus
C Earth
D Neptune
Planets PPSC 2020

Correct Answer: B

Q14.The largest planet of the solar system is

Easy
A Jupiter
B Mars
C Saturn
D Earth
Planets PPSC 2020

Correct Answer: A

Q15.The largest planet of our solar sysytem is:

Easy
A Jupiter
B Mercury
C Mars
D Venus
Planets PPSC 2020

Correct Answer: A

Q16.The largest planet of our solar system is:

Easy
A Earth
B Jupiter
C Mars
D Saturn
Planets PPSC 2020

Correct Answer: B

Q17.The hottest planet of the solar system is:

Easy
A Venus
B Jupitar
C Mars
D None of these
Planets PPSC 2020

Correct Answer: A

Q18.Which is the second largest planet in our solar System ?

Easy
A Jupiter
B Saturn
C Uranus
D Nrptune
Planets PPSC 2020

Correct Answer: B

Q19.Which of the following is the smallest planet in our Solar System?

Easy
A Venus
B Mercury
C Neptune
D Uranus
Planets PPSC 2020

Correct Answer: B

Q20.The nearest Star to the planet Earth is:

Easy
A Regal
B Sun
C Canopus
D Betelgeuse
Planets PPSC 2020

Correct Answer: B