Showing 1–20 of 31

Q1.Who invented the X-rays?

Medium
A Wilhelm Conrad Rongten
B William harvay
C John Alen
D None of these
Major Discoveries PPSC 2026

Correct Answer: A

Q2.Robert Watson invented which?

Medium
A Missile
B Radar
C Bomb
D None of these
Famous Inventors PPSC 2026

Correct Answer: B

Q3.Telephone was invented by?

Medium
A Marconi
B Alexander Graham Bell
C Martin Cooper
D Robert Watson
Famous Inventors PPSC 2026

Correct Answer: B

The telephone was invented by Alexander Graham Bell.

Q4.Who presented the theory of relativity?

Medium
A Newton
B Elbert Einstein
C Benjamin Franklin
D None of these
Famous Scientists PPSC 2026

Correct Answer: B

Albert Einstein presented the theory of relativity.

Q5.First Type writer for the Commercial Purpose was made by?

Medium
A Christopher Lathem Sholes
B Albert Jeans
C Ronald Vein
D None of these
Important Inventions PPSC 2026

Correct Answer: A

The first commercially successful typewriter was invented by Christopher Latham Sholes.

Q6.Name the scientist who discovered the Blood circulation system :

Medium
A Edison
B Boyles
C Robbert Hook
D William Harvey
Famous Scientists PPSC 2026

Correct Answer: D

William Harvey discovered the blood circulation system in 1628.

Q7.Inventor of Neon gas?

Medium
A Newton
B Edison
C William Ramsay
D Faraday
Famous Scientists PPSC 2026

Correct Answer: C

Sir William Ramsay discovered neon gas in 1898 along with Morris Travers.

Q8.Cosmic rays were discovered by:

Medium
A Victor Hess
B Marie Curie
C Niels Bohr
D Ernest Rutherford
Famous Scientists PPSC 2026

Correct Answer: A

Victor Hess discovered cosmic rays in 1912 during balloon flights.

Q9.Who presented the scientific theory of Evolution?

Easy
A Medell
B Lamarck
C Charles Darwin
D Wallace
Famous Scientists PPSC 2026

Correct Answer: C

Charles Darwin presented the theory of evolution by natural selection in 'On the Origin of Species' (1859).

Q10.Gamma rays were discovered by?

Medium
A Alcohol
B Oil
C Wax
D petrol
Major Discoveries PPSC 2026

Correct Answer: A

This question appears garbled in the PDF. The answer key indicates option A.

Q11.Blood circulation was discovered by?

Medium
A John Wallington
B Einstein
C William Harvey
D None of these
Famous Scientists PPSC 2026

Correct Answer: C

William Harvey discovered the circulation of blood in the human body.

Q12.Who gave the germ theory of diseases?

Easy
A Robert Watson
B Louise Pasteur and Robert Koch
C Benjamin Franklin
D None of these
Famous Scientists PPSC 2026

Correct Answer: B

Q13.Who invented the first battery?

Easy
A Alessandro volta
B Tim Berner
C Rob Stothard
D Georges Leclanche
Famous Inventors PPSC

Correct Answer: A

Alessandro Volta invented the first true battery, the voltaic pile, in 1800.

Q14.Who is the inventor of the first magnetic resonance imaging (MRI) machine?

Easy
A Godfrey Hounsfieldv
B Mattias Schleiden
C Raymond Damadian
D Theodore Schwann
Famous Inventors PPSC

Correct Answer: C

Raymond Damadian is credited with inventing the first MRI (Magnetic Resonance Imaging) scanning machine.

Q15.Chronometer is invented by____?

Easy
A Robert Fulton
B Nikola Tesla
C Martin Cooper
D John Harrison
Famous Inventors PPSC

Correct Answer: D

Chronometer is invented by John Harrison. Historical scientific accounts credit this person, place, or event with the development described.

Q16.Electric motor was invented by ____ ?

Easy
A Michael Faraday
B Oliver Evans
C Thomas Edison
D Horace Day
Famous Inventors PPSC

Correct Answer: A

Electric motor was invented by Michael Faraday. The effect results from the movement of charge or the interaction of electric and magnetic fields.

Q17.Fan was invented by____?

Easy
A Arthur Schimit
B Alfered Nobel
C Skaats Wheeler
D None of these
Famous Inventors PPSC

Correct Answer: C

Fan was invented by Skaats Wheeler. Historical scientific accounts credit this person, place, or event with the development described.

Q18.Mass spectrograph was Invented by?

Easy
A Rutherford
B Chadwik
C F.W.Aston
D None of these
Famous Inventors PPSC

Correct Answer: C

Mass spectrograph was Invented by: F. W. Aston. Historical scientific accounts credit this person, place, or event with the development described.

Q19.Max Planck received the noble prize in Physics in 1918 for his discovery of ?

Easy
A electron
B energy quanta
C photon
D positron
Famous Inventors PPSC

Correct Answer: B

Max Planck received the noble prize in Physics in 1918 for his discovery of: energy quanta. Historical scientific accounts credit this person, place, or event with the development described.

Q20.Max plank is famous for his discovery of?

Easy
A Energy quanta
B photon
C both of these
D None of these
Famous Inventors PPSC

Correct Answer: A

Max plank is famous for his discovery of: Energy quanta. Historical scientific accounts credit this person, place, or event with the development described.