FILTER BY SUBTOPIC

Showing 1–20 of 748

Q1.Solve this (-1)^300?

Medium
A -1
B 0
C 300
D 1
Other PPSC 2026

Correct Answer: D

Any even power of -1 equals 1. Since 300 is even, (-1)^300 = 1.

Q2.Solve algebraic expression (m^(1*n').n^-2)^3/5

Hard
A m^(1/5).n^(-6/5)
B m^(1/5).n^(6/5)
C m^(1/5).n^(1/5)
D m^(1/5).n^(6/5)
Other PPSC 2026

Correct Answer: A

Using exponent rules: (m*n^(-2))^(3/5) = m^(3/5)*n^(-6/5).

Q3.Complete the series, 2, 6, 18... 468: find fourth term from last?

Medium
A 20
B 22
C 19
D 18
Other PPSC 2026

Correct Answer: D

The series is geometric with ratio 3: 2, 6, 18, 54, 162, 486...

Q4.If x=5, y=2 find x+y?

Medium
A 9
B 7
C 10
D 8
Other PPSC 2026

Correct Answer: B

x + y = 5 + 2 = 7.

Q5.Find the perimeter of rectangle where length is 6 more than width?

Medium
A (4p+12)
B (4A+12)
C (4W+12)
D (4L+12)
Other PPSC 2026

Correct Answer: C

If length = W + 6, perimeter = 2(W + W + 6) = 4W + 12.

Q6.If diameter of a circle is 12cm, what is the radius?

Medium
A 9
B 6
C 12
D 18
Other PPSC 2026

Correct Answer: B

Radius = Diameter / 2 = 12 / 2 = 6 cm.

Q7.Simplify the equation: 3x² + xy + √x + 7x²

Medium
A 10x + √25x + xy
B 10x + √25x + xy
C 10x² + xy + √x
D 10x² - xy + √x
Other PPSC 2026

Correct Answer: C

3x² + 7x² = 10x². The simplified form is 10x² + xy + √x.

Q8.Solve the Equation: 2x² + 5x + 6 = 0?

Medium
A two same roots
B Two different roots
C Both A & B
D None of these
Other PPSC 2026

Correct Answer: B

Discriminant = 25 - 48 = -23. The equation has two different complex roots.

Q9.2x² - 5x - 12 = 0 solution is

Medium
A x=4, y=-3/2
B x=3, y=4
C x=-4, y=3/2
D None of these
Other PPSC 2026

Correct Answer: A

Using quadratic formula: x = (5 ± 11)/4, giving x = 4 and x = -3/2.

Q10.If one side of square is 12cm. Find its area?

Medium
A 144
B 145
C 156
D 146
Other PPSC 2026

Correct Answer: A

Area of square = side² = 12² = 144 cm².

Q11.If Sum of roots is 4 and product is 3 make an equation

Medium
A x²+4x+3=0
B x²-4x-3=0
C x²+4x-3=0
D x²+4x+3=1
Other PPSC 2026

Correct Answer: A

For sum=-4 and product=3, the equation is x² + 4x + 3 = 0.

Q12.Object A is 5kg heavier than object B. the mass of the object C is twice the mass of object

Medium
A if the total mass of the three object is 255kg. find the mass of object c A. 130kg
B 180kg
C 170kg
D 200kg
Other PPSC 2024

Correct Answer: A

Q13.Sum of two number is 138 and their difference is 68, find the smallest number:

Medium
A 38
B 29
C 45
D 35
Other PPSC 2024

Correct Answer: D

Q14.There are 108 books whose weight is 30kgs, now how many books are there in total 40kg.

Medium
A 137
B 144
C 190
D 147
Other PPSC 2024

Correct Answer: B

Q15.Women's Day:

Medium
A March 8
B March 18
C March 7
D March 10
Other PPSC 2024

Correct Answer: A

Q16.Jammu-Kashmir Population is majority based on:

Medium
A Muslims
B Hindu
C Sikh
D Budhist Assistant S&GAD (Morning) Held On 01-12-2024 (
Other PPSC 2024

Correct Answer: A

Q17.Work hard lest you __

Medium
A will fail
B should fail
C would fail
D None of these Assistant S&GAD (Evening) Held On 01-12-2024 (
Other PPSC 2024

Correct Answer: B

Q18.(32)-3/5=

Medium
A 1/6
B 1/7
C 1/8
D 1/9
Other PPSC 2024

Correct Answer: C

Q19.If x:y=2:1 then (5x2 -13xy + 6y2 ):

Medium
A 5
B 0
C -5
D 10
Other PPSC 2024

Correct Answer: B

Q20.Which central Asian country faced two revolutions

Medium
A Kyrgyzstan
B Tajkistan
C Turkamanistan
D Uzbikstan Tehsil Dar officer G.k Screening Held on (15-12-2024) (
Other PPSC 2024

Correct Answer: A