Showing 181–200 of 212

Q181.Sardar Abdul Qayyum Khan Niazi was elected as which Prime Minister of Azad Jammu and Kashmir?

Easy
A A. 10th
B B. 11th
C C. 12th
D D. 13th
Leadership Changes PPSC 2021

Correct Answer: D

Sardar Abdul Qayyum Khan Niazi was sworn in as the 13th Prime Minister of Azad Jammu and Kashmir on August 4, 2021.

Q182.Mamnoon Hussain served as which President of the Islamic Republic of Pakistan?

Easy
A A. 11th
B B. 12th
C C. 13th
D D. None of these
Leadership Changes PPSC 2018

Correct Answer: B

Mamnoon Hussain served as the 12th President of Pakistan from September 9, 2013, to September 9, 2018.

Q183.Former President of Pakistan Mamnoon Hussain was born in which city before migration?

Easy
A A. Agra
B B. Gujrat
C C. Karachi
D D. Delhi
Leadership Changes PPSC

Correct Answer: A

Mamnoon Hussain was born in Agra, British India, in March 1940 and migrated to Pakistan with his family in 1947.

Q184.Former President of Pakistan Mamnoon Hussain passed away on which date in Karachi?

Easy
A A. July 4, 2021
B B. July 10, 2021
C C. July 14, 2021
D D. July 17, 2021
Leadership Changes PPSC 2021

Correct Answer: C

Mamnoon Hussain passed away in Karachi on July 14, 2021, at the age of 81 after prolonged illness.

Q185.Who is the Current Minister of Tourism Department in Gilgit-Baltistan?

Easy
A A. Shams ul Haq Lone
B B. Mr. Aftab Haider
C C. Raja Nasir Ali Khan
D D. Mr. Fida Khan
Leadership Changes PPSC

Correct Answer: C

Raja Nasir Ali Khan holds the portfolio of Tourism, Sports, and Culture in Gilgit-Baltistan.

Q186.Who was appointed as the new Chairman of the Central Ruet-e-Hilal Committee replacing Mufti Muneeb-ur-Rehman in Dec 2020?

Easy
A A. Maulana Abdul Khabeer Azad
B B. Allama Raghib Naeemi
C C. Dr. Qibla Ayaz
D D. None of these
Leadership Changes PPSC 2020

Correct Answer: A

Grand Imam of Badshahi Mosque Lahore Maulana Abdul Khabeer Azad was appointed Chairman in Dec 2020.

Q187.Who is the Current Minister of Health Department in Gilgit-Baltistan?

Easy
A A. Gulbar Khan
B B. Mr. Aftab Haider
C C. Mr. Farman Ali
D D. Mr. Fida Khan
Leadership Changes PPSC 2020

Correct Answer: A

Haji Gulbar Khan served as the GB Minister for Health following the November 2020 elections.

Q188.Who is the Current Minister of tourism in Gilgit-Baltistan?

Easy
A A. Haidar Khan
B B. Mr. Mohammad Shafiq
C C. Raja Nasir Abbas
D D. Mr. Muhammad Naseer Khan
Leadership Changes PPSC

Correct Answer: C

Raja Nasir Ali Khan of MWM/PTI coalition served as GB Minister for Tourism and Sports.

Q189.Who is the Current Minister of Local Government in Gilgit-Baltistan?

Easy
A A. Abdul Hameed
B B. Mr. Muhammad Naseer Khan
C C. Eng. Muhammad Ismail
D D. Mr. Muhammad Jaffar
Leadership Changes PPSC

Correct Answer: C

Engineer Muhammad Ismail was appointed Minister for Local Government in the GB cabinet.

Q190.Who is the Current Minister of Local Government and Rural Development in Gilgit-Baltistan?

Easy
A A. Haji Gulbar Khan
B B. Haji Abdul Hameed
C C. Mr. Farman Ali
D D. Mr. Bashir Ahmed
Leadership Changes PPSC

Correct Answer: B

Haji Abdul Hameed managed the portfolio in the GB administration.

Q191.Who is the Current Minister of Forest, Wildlife and Environment Department in Gilgit-Baltistan?

Easy
A A. Rahat Jamali
B B. Sarfaraz Ahmed Bugti
C C. Raja Zakaria
D D. Haji Ghulam Dastagir Badeni
Leadership Changes PPSC

Correct Answer: C

Raja Zakaria Khan Maqpoon served as the Minister for Forest, Wildlife and Environment in Gilgit-Baltistan.

Q192.Who is the Current Minister of Public Works in Gilgit-Baltistan?

Easy
A A. Wazir Muhammad Saleem
B B. Mr. Aftab Haider
C C. Dr. Muhammad iqbal
D D. Mr. Bashir Ahmed
Leadership Changes PPSC

Correct Answer: A

Wazir Muhammad Saleem served as the Minister for Works in GB.

Q193.Who is the Current Minister of Information and Planning & Development Department in Gilgit-Baltistan?

Easy
A A. Mr. Iqbal Hassan
B B. Mr. Bashir Ahmed
C C. Mr. Aftab Haider
D D. Fatehullah Khan
Leadership Changes PPSC

Correct Answer: D

Fatehullah Khan served as the Minister for Information, Planning & Development in Gilgit-Baltistan.

Q194.Who is the Current Chairman National Disaster Management Authority (NDMA) ?

Easy
A A. Lt Gen Akhtar Nawaz
B B. Lt. Gen. Omar Mahmood Hayat
C C. Lt. Gen. Muhammad Afzal
D D. Lt. Gen. Nadeem Ahmad
Leadership Changes PPSC

Correct Answer: A

Lt. Gen. Akhtar Nawaz Satti served as the Chairman of NDMA.

Q195.Ex- Prime Minister of Pakistan Zafar Ullah Khan Jamali died on________?

Easy
A A. 1st dec,2020
B B. 2nd dec,2020
C C. 3rd dec,2020
D D. None of these
Leadership Changes PPSC 2020

Correct Answer: B

Former Prime Minister Mir Zafarullah Khan Jamali passed away in Rawalpindi on December 2, 2020, at the age of 76.

Q196.Mir Zafarullah Khan Jamali served as Prime Minister of Pakistan from 2002 until his resignation in __________?

Easy
A A. 2003
B B. 2004
C C. 2005
D D. None of these
Leadership Changes PPSC 2004

Correct Answer: B

Mir Zafarullah Khan Jamali served as the 15th Prime Minister from November 2002 to June 2004.

Q197.Who is the Chairman of Competition Commission of Pakistan?

Easy
A A. Rahat Kaunain Hassan
B B. Shaista Bano
C C. Bushra Naz Malik
D D. None of theme
Leadership Changes PPSC 2020

Correct Answer: A

Rahat Kaunain Hassan was re-appointed Chairperson of CCP in July 2020.

Q198.Who is the Current Chairman of Pakistan Ulema Council (PUC)?

Easy
A A. Mufti Muneed-ur-Rehman
B B. Dr. Qibla Ayaz
C C. Maulana Tahir Mehmood Ashrafi
D D. None of these
Leadership Changes PPSC

Correct Answer: C

Maulana Hafiz Tahir Mehmood Ashrafi serves as the Chairman of the Pakistan Ulema Council.

Q199.President of Pakistan Dr Arif Alvi conferred Pakistan’s civil awards to __________ Pakistanis and foreigners in recognition of their services to Pakistan on 14 August, 2020?

Easy
A 180
B 184
C 188
D None of these
Leadership Changes PPSC 2020

Correct Answer: B

On August 14, 2020, President Arif Alvi announced civil awards for 184 Pakistani citizens and foreign nationals.

Q200.Name the Pakistan born scientist who became the first international female vice president of the biology and medicine section at Germany’s prestigious Max Planck Society.

Easy
A Arifa Akhtar
B Asifa Akhtar
C Alia Hussain
D Leila Khan
Leadership Changes PPSC 2020

Correct Answer: B

Karachi-born scientist Dr. Asifa Akhtar made history in July 2020 by becoming the first female international Vice President of the Biology and Medicine Section at Germany's Max Planck Society.