Showing 181–200 of 367

Q181.Patela is a bone of the ____?

Easy
A Skull
B Leg
C Arm
D Chest
Human Body PPSC

Correct Answer: B

Patela is a bone of the Leg. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q182.Pathology is the study of____?

Easy
A Ethics
B Disease
C Future
D Cancer
Human Body PPSC

Correct Answer: B

Pathology is the study of Disease. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q183.People living in high altitudes (like mountains) usually have a ____?

Easy
A smaller number of Red Blood Cells
B larger number of Red Blood Cells
C smaller number of White Blood Cells
D larger number of White Blood Cells
Human Body PPSC

Correct Answer: B

People living in high altitudes (like mountains) usually have a larger number of Red Blood Cells. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q184.People with what blood type can give blood to anyone and are thus called universal donors?

Easy
A O-
B O
C AB+
D AB-
Human Body PPSC

Correct Answer: A

People with what blood type can give blood to anyone and are thus called universal donors: O-. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q185.Person with following blood group are considered to be universal recipient ?

Easy
A A+
B B+
C AB+
D O+
Human Body PPSC

Correct Answer: C

Person with following blood group are considered to be universal recipient: AB+. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q186.pH value of Blood or Red Blood Cells ?

Easy
A 5
B 6
C 7.35-7.45
D 8-10
Human Body PPSC

Correct Answer: C

PH value of Blood or Red Blood Cells: 7.35-7.45. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q187.Plague” is a disease, spread by?

Easy
A Cow
B Cat
C Rat
D Dog
Human Body PPSC

Correct Answer: C

Plague” is a disease, spread by: Rat. The named agent or condition produces the characteristic biological changes associated with the disease.

Q188.Pomology is the study of: ____?

Easy
A Mind
B Bones
C Fruits
D Birds
Human Body PPSC

Correct Answer: C

Pomology is the study of: Fruits. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q189.Red blood cells are produced in____?

Easy
A Liver
B Heart
C Spleen
D Bone-marrow
Human Body PPSC

Correct Answer: D

Red blood cells are produced in Bone-marrow. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q190.Red blood corpuscles are formed in the____?

Easy
A Liver
B Bone marrow
C Kidneys
D Heart
Human Body PPSC

Correct Answer: B

Red blood corpuscles are formed in the Bone marrow. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q191.Retinol is the chemical name of?

Easy
A Vitamin A
B Vitamin B
C Vitamin C
D Vitamin K
Human Body PPSC

Correct Answer: A

Retinol is the chemical name of: Vitamin A. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q192.Scurvy is caused due to the deficiency of ____?

Easy
A Vitamin A
B Vitamin D
C Vitamin C
D None of these
Human Body PPSC

Correct Answer: C

Scurvy is caused due to the deficiency of Vitamin C. An inadequate supply disrupts the biological process that depends on this nutrient or substance and produces the stated condition.

Q193.Serum if blood plasma minus its?

Easy
A Calcium ions
B Clotting proteins
C Globulins
D none
Human Body PPSC

Correct Answer: B

Serum if blood plasma minus its: Clotting proteins. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q194.Severe deficiency of Vitamin D results in ____.

Easy
A scurvy
B rickets
C night blindness
D None of these
Human Body PPSC

Correct Answer: B

Severe deficiency of Vitamin D results in rickets. An inadequate supply disrupts the biological process that depends on this nutrient or substance and produces the stated condition.

Q195.Sickle cell anemia is a ____?

Easy
A Genetic disorder
B virus disease
C bacterial disease
D diseases due to vitamin deficiency
Human Body PPSC

Correct Answer: A

Sickle cell anemia is a Genetic disorder. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q196.Spinach leaves are rich source of____

Easy
A Amino acid
B Iron
C Vitamin E
D Carotene
Human Body PPSC

Correct Answer: B

Spinach leaves are rich source of Iron. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q197.Study of Liver and its diseases is called?

Easy
A Mycology
B Angiology
C Hepatology
D Otology
Human Body PPSC

Correct Answer: C

Study of Liver and its diseases is called: Hepatology. The named agent or condition produces the characteristic biological changes associated with the disease.

Q198.Symptoms of vitamin b7 deficiency are known to ____.

Easy
A Pellagra
B Hair Loss
C Muscle weakness
D Xerophthalmia
Human Body PPSC

Correct Answer: B

Symptoms of vitamin b7 deficiency are known to Hair Loss. An inadequate supply disrupts the biological process that depends on this nutrient or substance and produces the stated condition.

Q199.Tarsal bone is in the?

Easy
A Hand
B Arm
C Leg
D Foot
Human Body PPSC

Correct Answer: D

Tarsal bone is in the: Foot. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q200.The average human body contains how many pints of blood?

Easy
A 3 to 5 pints
B 5 to 7 pints
C 7 to 8 pints
D 9 to 12 pints
Human Body PPSC

Correct Answer: D

The average human body contains how many pints of blood: 9 to 12 pints. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.