Showing 181–200 of 290

Q181.The main culprit of greenhouse effect is Carbon dioxide. But which is the second element contributing most to greenhouse effect

Easy
A Nitrogen Dioxide (NO2)
B Chlorofluorocarbons (CFCs)
C Methane (CH4)
D High-fructose corn syrup (HFCs)
Chemistry PPSC

Correct Answer: C

The main culprit of greenhouse effect is Carbon dioxide. But which is the second element contributing most to greenhouse effect: Methane (CH4). Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q182.The major ingredient of leather is____?

Easy
A Collagen
B Polymer
C Nucleic acid
D None of these
Chemistry PPSC

Correct Answer: A

The major ingredient of leather is Collagen. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q183.The metal that is used as a catalyst in the hydrogenation of oils is ____?

Easy
A Ni
B Pb
C Cu
D Pt
Chemistry PPSC

Correct Answer: A

The metal that is used as a catalyst in the hydrogenation of oils is Ni. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q184.The most abundant element in sea water is?

Easy
A Chlorine
B Sodium
C Sulfur
D Magnesium
Chemistry PPSC

Correct Answer: A

The most abundant element in sea water is Chlorine. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q185.The most abundant element in the Earth’s crust is ____?

Easy
A Oxygen
B Hydrogen
C Carbon Dioxide
D Silicon
Chemistry PPSC

Correct Answer: A

The most abundant element in the Earth’s crust is Oxygen. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q186.The most abundant element in the universe is ____.

Easy
A Oxygen
B Hydrogen
C Carbon Dioxide
D Silicon
Chemistry PPSC

Correct Answer: B

The most abundant element in the universe is Hydrogen. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q187.The most suitable thermometer for measuring boiling point of water is ?

Easy
A Mercury Thermometer
B Liquid crystal thermometer
C Bimetallic thermometer
D Alcohol thermometer
Chemistry PPSC

Correct Answer: A

The most suitable thermometer for measuring boiling point of water is Mercury Thermometer. This value follows from the standard definition or accepted conversion used for the quantity.

Q188.The only non metal exists in liquid state is ____?

Easy
A Mercury
B Bromine
C Phosphorus
D Iodine
Chemistry PPSC

Correct Answer: B

The only non metal exists in liquid state is Bromine. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q189.The position of an element in the Periodic Table is determined by its ____ number?

Easy
A Electron
B Proton
C Neutron
D None of these
Chemistry PPSC

Correct Answer: B

The position of an element in the Periodic Table is determined by its Proton number. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q190.The property by virtue of which metals can be beaten into thin sheets is known as?

Easy
A Ductility
B Malleability
C Conductivity
D Density
Chemistry PPSC

Correct Answer: B

The property by virtue of which metals can be beaten into thin sheets is known as: Malleability. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q191.The reaction between methane and chlorine in diffused sunlight is____?

Easy
A Oxidation
B Reduction
C Polymerisation
D Radical substitution
Chemistry PPSC

Correct Answer: D

The reaction between methane and chlorine in diffused sunlight is Radical substitution. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q192.The second most abundant metal found in the earth’s crust is____?

Easy
A Silicon
B Aluminium
C Calcium
D Sodium
Chemistry PPSC

Correct Answer: A

The second most abundant metal found in the earth’s crust is Silicon. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q193.The three elements needed for healthy growth of plants are ____?

Easy
A N, P, K
B N, C, P
C N, K,
D N, S, P
Chemistry PPSC

Correct Answer: A

The three elements needed for healthy growth of plants are N, P, K. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q194.The toxicity of which of the following heavy metals leads to Liver cirrhosis?

Easy
A Copper
B Lead
C Mercury
D Zinc
Chemistry PPSC

Correct Answer: A

The toxicity of which of the following heavy metals leads to Liver cirrhosis: Copper. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q195.The two elements that are frequently used for making transistors are :

Easy
A Boron and aluminium
B Silicon and Germanium
C Iridium and Tungston
D None of these
Chemistry PPSC

Correct Answer: B

The two elements that are frequently used for making transistors are Silicon and Germanium. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q196.The yellow colour in photochemical smog is due to the presence of____?

Easy
A Sulphur dioxide
B Carbon dioxide
C Nitrogen dioxide
D CFC’s
Chemistry PPSC

Correct Answer: C

The yellow colour in photochemical smog is due to the presence of Nitrogen dioxide. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q197.There is no connection of supernova explosion with____?

Easy
A Cosmic rays
B Pulsars
C The formation of heavy elements
D Quasars
Chemistry PPSC

Correct Answer: D

There is no connection of supernova explosion with Quasars. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q198.Water is a universal solvent for what reactions?

Easy
A Chemical
B Biochemical
C Physical
D Nuclear
Chemistry PPSC

Correct Answer: B

Water is a universal solvent for what reactions: Biochemical. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q199.What are considered the building blocks of matter?

Easy
A Molecules
B Protons
C Elements
D Atoms
Chemistry PPSC

Correct Answer: D

Considered the building blocks of matter are Atoms. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q200.What are the three subatomic particles of an atom?

Easy
A Protons,Neutr ons & Electrons
B Protons,Nucleus & Electrons
C Protons,Nucleus & Elements.
D Elements,Nucleus & Protons
Chemistry PPSC

Correct Answer: A

The three subatomic particles of an atom are Protons, Neutr ons & Electrons. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.