Showing 181–200 of 273

Q181.The sun is ____times bigger than the Earth.

Easy
A 105
B 107
C 109
D 111
Planets PPSC

Correct Answer: C

The sun is 109 times bigger than the Earth. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q182.The Sun is a ____?

Easy
A Star
B Planet
C Asteroid
D Meteor
Planets PPSC

Correct Answer: A

The Sun is a Star. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q183.The Sun is at an average distance of about____ million kilometers away from Earth?

Easy
A 100 million
B 150 million
C 200 million
D 250 million
Planets PPSC

Correct Answer: B

The Sun is at an average distance of about 150 million million kilometers away from Earth. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q184.The sun is containing ____ % mass of the solar system?

Easy
A 75.24%
B 79.36%
C 89.10%
D 99.86%
Planets PPSC

Correct Answer: D

The sun is containing 99.86% % mass of the solar system. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q185.The sun is expected to exhaust its hydrogen fuel in about 5 billion years. What will be its effect?

Easy
A The sun will then expand into a red giant and possibly swallow the outer planets
B The sun will then expand into a red giant and possibly swallow the inner as well as outer planets, including Earth
C The sun will then expand into a red giant and possibly swallow the inner planets, including Earth
D Sun will stay as it is
Planets PPSC

Correct Answer: C

The sun is expected to exhaust its hydrogen fuel in about 5 billion years. What will be its effect: The sun will then expand into a red giant and possibly swallow the inner planets, including Earth. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q186.The Sun produces most of its energy by____?

Easy
A Nuclear fusion
B nuclear fission
C Burning hydrogen
D None of these
Planets PPSC

Correct Answer: A

The Sun produces most of its energy by Nuclear fusion. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q187.The sun’s atmosphere is divided into following three parts:-

Easy
A the photosphere, the leutosphere , and the corona
B the photosphere, the chromosphere, and the scislophere
C the photosphere, the chromosphere, and the corona
D None of the above
Planets PPSC

Correct Answer: C

The sun’s atmosphere is divided into following three parts:-: the photosphere, the chromosphere, and the corona. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q188.The sun’s surface is called ____?

Easy
A Cromosphere
B Leutosphere
C Thermosphere
D Photosphere
Planets PPSC

Correct Answer: D

The sun’s surface is called Photosphere. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q189.The sunlight can reach a depth of____meters in the ocean

Easy
A 80
B 200
C 120
D
Planets PPSC

Correct Answer: B

The sunlight can reach a depth of 200 meters in the ocean. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q190.The term ‘Blue Shift’ is used to indicate?

Easy
A Doppler effect in which an object appears bluer when it is moving towards the observer or observer is moving towards the object.
B Turning a star from white to blue
C In future sun would become blue
D Black hole was blue at its start
Planets PPSC

Correct Answer: A

The term ‘Blue Shift’ is used to indicate: Doppler effect in which an object appears bluer when it is moving towards the observer or observer is moving towards the object. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q191.The time in which Earth completes its revolution around the Sun is____?

Easy
A 365.25 days
B 340 days
C 325 days
D 360 days
Planets PPSC

Correct Answer: A

The time in which Earth completes its revolution around the Sun is 365.25 days. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q192.The time period of a pendulum when taken to the Moon would?

Easy
A remain the same
B decrease
C become zero
D increase
Planets PPSC

Correct Answer: D

The time period of a pendulum when taken to the Moon would: increase. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q193.The time taken by Sun to revolve around the center of our galaxy is____?

Easy
A 150 million years
B 250 million years
C 300 millon years
D 350 millon years
Planets PPSC

Correct Answer: B

The time taken by Sun to revolve around the center of our galaxy is 250 million years. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q194.The Time taken for sunlight to reach the Earth is____?

Easy
A 700 sec
B 8hrs 20 mins
C 8 mins 20 sec
D 8 mins
Planets PPSC

Correct Answer: C

The Time taken for sunlight to reach the Earth is 8 mins 20 sec. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q195.The value of acceleration due to gravity is minimum on which of these planets?

Easy
A Mars
B Jupiter
C Mercury
D Neptune
Planets PPSC

Correct Answer: C

The value of acceleration due to gravity is minimum on which of these planets: Mercury. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q196.Total number of moons in entire Solar System are:____?

Easy
A More than 100
B More Than 200
C More than 300
D More than 400
Planets PPSC

Correct Answer: B

Total number of moons in entire Solar System are: More Than 200. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q197.Troposphere extends from planetary surface to bottom of ____?

Easy
A Stratosphere
B Mesosphere
C Troposphere
D Thermosphere
Planets PPSC

Correct Answer: A

Troposphere extends from planetary surface to bottom of Stratosphere. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q198.We always see the same face of the moon, because?

Easy
A It is smaller than the earth
B It revolves on its axis in a direction opposite to that of the earth
C It takes equal time for revolution around the earth and rotation on its own axis
D It rotates at the same speed as the earth around the sun
Planets PPSC

Correct Answer: C

We always see the same face of the moon, because: It takes equal time for revolution around the earth and rotation on its own axis. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q199.What causes the Moon’s phases?

Easy
A The Sun lights up only one half of the Moon and as the Moon orbits the Earth we can sometimes see the unlit side of the Moon.
B The Sun lights up only one half of the Moon and as the Sun orbits the Earth we can sometimes see the unlit side of the Moon.
C The Earth’s shadow falls on the Moon, blocking the sunlight.
D The Moon’s shadow falls on the Earth, blocking the sunlight.
Planets PPSC

Correct Answer: A

The Moon’s phases occur because the Sun always illuminates half of the Moon while the Moon orbits Earth. From Earth, we see changing portions of that illuminated half during the lunar month.

Q200.What inspired reflecting road lights to be invented?

Easy
A Car door reflecting mirrors
B The light a cat’s eyes gave off on a fence
C Sun light on steel posts on road sides
D The sun light on the windshield
Planets PPSC

Correct Answer: B

What inspired reflecting road lights to be invented: The light a cat’s eyes gave off on a fence. The result follows from how light is reflected, refracted, focused, or distributed across the electromagnetic spectrum.