Showing 181–200 of 314

Q181.Mohtarma Fatima Jinnah joined All India Muslim League in

Easy
A 1939
B 1938
C 1937
D 1940
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2020

Correct Answer: A

Q182.Gandhi-Jinnah talks were held in 1944 to discuss the C.R Formula, prepared by

Easy
A Raj Gopal Acharia
B V.P Menon
C Abu-al-Kalam Azad
D lord Wavell
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2020

Correct Answer: A

Q183.Which of the following is the oldest library Pakistan?

Easy
A Punjab University Library
B Jinnah Library Gujranwala
C Quaid-e-Azam Library
D Punjab Public Library
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2020

Correct Answer: D

Q184.Who is the founder of Punjab Public Library?

Easy
A Michael Gorman
B Ranga Nathan
C Sir Lord Atchison
D Quaid-e-Azam
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2020

Correct Answer: C

Q185.In which year Quaid-e-Azam Library Lahore was established?

Easy
A 1947
B 1962
C 1984
D None of these
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2020

Correct Answer: C

Q186.Where is the Library of personal books of Quaid-e-Azam located?

Easy
A Quetta
B Karachi
C Islamabad
D None of these
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2020

Correct Answer: C

Q187.Mr. Muhammad Ali Jinnah joined Muslims League in:

Easy
A 1911
B 1909
C 1912
D 1913
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2020

Correct Answer: D

Q188.Mr. Jinnah presented his 14 points is response to:

Easy
A Lucknow Pact
B Montague Chelmsford Reforms
C Simon Commission Report
D Nehru Report
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2020

Correct Answer: D

Q189.The "Delhi Proposals" (1927) was finalized by:

Easy
A Mr.M.A Jinnah
B Abu-al-Kalam Azad
C Pandit Moti Lal Nehru
D Liaqat Ali Khan
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2020

Correct Answer: A

Q190.To call of the Civil Disobedience Movement Gandhi signed an agreement on 5th March 1931 with:

Easy
A Mr.M.A Jinnah
B Lord Irwin
C Mr.Muhammad Ali Jauher
D None of them
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2020

Correct Answer: B

Q191.On 23rh March 1940,the Lahore Resolution was moved by Sher-e-Bengal Maulvi Fazal-ul-Haq who seconded it?

Easy
A Sardar Abdur Rub Nishter
B Ch.Khaliq-uz-Zaman
C Liaqat Ali Khan
D Muhammad Ali Jinnah
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2020

Correct Answer: B

Q192.Quaid-e-Azam Muhmmad Ali Jinnah enrolled in which school?

Easy
A sindh Jamia High school
B Darul-Aloom High school
C Sindh Madrasa-tul-Islam
D Mission public school Karachi
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2020

Correct Answer: C

Q193.Jinnah: India, Partition, Independence"was written by:

Easy
A Hector Bolitho
B Jaswant sing
C Stanley Wolpert
D Dr.Ayesha Jalal
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2020

Correct Answer: B

Q194.Quaid -e-Azam Muhammad Ali Jinnah lrft Congress in:

Easy
A 1919
B 1920
C 1921
D 1922
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2020

Correct Answer: B

Q195.Which province reforms were mentioned in Quaid e Azam Fourteen Points?

Easy
A NWFP and Balochistan
B Sindh and Punjab
C Sindh and NWFP
D Sindh and Gilgit Baltistan
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2020

Correct Answer: A

Q196.The famous book 'The Struggle for Pakistan' was written by:

Medium
A I.H. Qureshi
B K.K. Aziz
C Ayesha Jalal
D Chaudhri Muhammad Ali
Other Important Personalities FPSC 2026

Correct Answer: A

Dr. Ishtiaq Hussain Qureshi, a renowned historian of Pakistan (FPSC 2025).

Q197.Who is considered to be the ideological founder of the Pakistan Movement?

Easy
A Liaqat Ali Khan
B Quaid-e-Azam
C Shibli Nomani
D Allama Iqbal
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2025

Correct Answer: D

Q198.Now or Never" pamphlet was given by?

Easy
A Liaquat Ali Khan
B Muhammad Ali Jinnah
C Allama Iqbal
D Chaudhry Rahmat Ali
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2025

Correct Answer: D

Q199.When did Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah become the President of the Constituent Assembly of Pakistan?

Easy
A July 1, 1947
B August 11, 1947
C August 14, 1947
D June 3, 1947
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2025

Correct Answer: B

Q200.Who established the Muhammdan Anglo Oriental College at Aligarh?

Easy
A Dadabhai Nauroji
B Muhammad Ali Jinnah
C Allama Iqbal
D Sir Syed Ahmad Khan
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2025

Correct Answer: D