Showing 201–220 of 290

Q201.What does TCM stand for in medical terms?

Easy
A Techno Circuit Module
B Traditional Chinese medicine
C Tetra Carbon Mono oxide
D Tele Communicatio n Management
Chemistry PPSC

Correct Answer: B

What does TCM stand for in medical terms: Traditional Chinese medicine. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q202.What is Dry Ice?

Easy
A Solid Oxygen
B Solid Carbon Dioxide
C Solid Hydrogen
D Solid Nitrogen
Chemistry PPSC

Correct Answer: B

Dry Ice is Solid Carbon Dioxide. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q203.What is the chemical formula for Sulfuric acid?

Easy
A C2H6O
B CaSO4
C C2H4O2
D H2SO4
Chemistry PPSC

Correct Answer: D

The chemical formula for Sulfuric acid is H2SO4. The formula identifies the elements present and the number of atoms of each element in one molecule or formula unit.

Q204.What is the Chemical formula of Zinc Hydroxide ____ ?

Easy
A Zn(OH)2
B ZNO2
C Zn2(OH)3
D ZnOH
Chemistry PPSC

Correct Answer: A

What is the Chemical formula of Zinc Hydroxide Zn(OH)2. The formula identifies the elements present and the number of atoms of each element in one molecule or formula unit.

Q205.What is the chemical name of Oil of Vitriol?

Easy
A Hydrochloric Acid
B Sulphuric Acid
C Nitric Acid
D Muriatic Acid
Chemistry PPSC

Correct Answer: B

The chemical name of Oil of Vitriol is Sulphuric Acid. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q206.What is the common name for the drug acetyl salicylic acid?

Easy
A Paracetamol
B Analgin
C Aspirin
D Penicillin
Chemistry PPSC

Correct Answer: C

The common name for the drug acetyl salicylic acid is Aspirin. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q207.What is the element required for solar energy conversion ____?

Easy
A Ultra pure carbon
B Silicon
C Beryllium
D Tantalum
Chemistry PPSC

Correct Answer: B

What is the element required for solar energy conversion Silicon. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q208.What is the molecular formula for Nitric acid ____ ?

Easy
A HNO2
B HNO3
C HN2O2
D H2NO4
Chemistry PPSC

Correct Answer: B

What is the molecular formula for Nitric acid HNO3. The formula identifies the elements present and the number of atoms of each element in one molecule or formula unit.

Q209.What is the name of the gas used in an air conditioner?

Easy
A Ammonia
B Nitrous oxide
C Freon
D CO2
Chemistry PPSC

Correct Answer: C

The name of the gas used in an air conditioner is Freon. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q210.What is the nature of pH of Milk?

Easy
A Slightly Acidic
B Slightly Basic
C Highly Acidic
D Highly Basic
Chemistry PPSC

Correct Answer: A

The nature of pH of Milk is Slightly Acidic. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q211.What is the third most common gas found in the air we breathe ____ ?

Easy
A Hydrogen
B Neon
C Carbondioxide
D Argon
Chemistry PPSC

Correct Answer: D

What is the third most common gas found in the air we breathe Argon. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q212.what kind of soil is treated with gypsum to make it suitable for cropping____?

Easy
A Alkaline
B Acidic
C Waterlogged
D Soil with excessive clay content
Chemistry PPSC

Correct Answer: A

What kind of soil is treated with gypsum to make it suitable for cropping Alkaline. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q213.What makes a lemon sour?

Easy
A Tartaric Acid
B Citric Acid
C Acetic Acid
D Hydrochloric Acid
Chemistry PPSC

Correct Answer: B

What makes a lemon sour: Citric Acid. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q214.What melted rock eventually becomes lava?

Easy
A Iron
B Metals
C Magma
D Coal
Chemistry PPSC

Correct Answer: C

What melted rock eventually becomes lava: Magma. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q215.When an acid reacts with a metal, which one of the following gas is usually liberated?

Easy
A Ammonia Gas
B Chlorine
C Oxygen
D Hydrogen gas
Chemistry PPSC

Correct Answer: D

When an acid reacts with a metal, which one of the following gas is usually liberated: Hydrogen gas. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q216.When oil and gas resources are burnt they kill many forests and lakes by ____ ?

Easy
A deforestation
B water pollution
C acid rain
D forest fire
Chemistry PPSC

Correct Answer: C

When oil and gas resources are burnt they kill many forests and lakes by acid rain. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q217.Which among the following is correct about Saliva of a Healthy Human?

Easy
A It is slightly acidic
B It is slightly saline
C It is slightly alkaline
D It is neutral
Chemistry PPSC

Correct Answer: C

It is slightly alkaline is among the following is correct about Saliva of a Healthy Human. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q218.Which are the only two elements on the periodic table that are liquid at room temperature?

Easy
A Mercury and Bromine
B Carbon and helium
C Nitrogen and Hydrogen
D Oxygen and Neon
Chemistry PPSC

Correct Answer: A

Mercury and Bromine is the only two elements on the periodic table that are liquid at room temperature. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q219.Which element is called earth maker?

Easy
A Oxygen
B Silicon
C Carbon
D Hydrogen
Chemistry PPSC

Correct Answer: B

Silicon is element is called earth maker. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q220.Which element is used as moderator in nuclear reactor?

Easy
A Light water
B Dense water
C Fresh water
D Heavy water
Chemistry PPSC

Correct Answer: D

Heavy water is element is used as moderator in nuclear reactor. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.