FILTER BY SUBTOPIC

Showing 201–220 of 395

Q201.کسی چیز کو کسی خاص صفت کے اعتبار سے دوسری چیز کے مانند قرار دینا _________ کہلاتا

Easy
A تشبیہ
B Mushaba
C Mushamba
D None of thesea
Other PPSC 2025

Correct Answer: A

Q202.Hazrat Yaqoob Has how many sons:

Easy
A 11
B 12
C 14
D None of these
Other PPSC 2025

Correct Answer: B

Q203.Book Pakistan: Between Mosque and Military by:

Easy
A Hussain Haqqani
B Mufti Hamdard
C Mirza Ahmed
D None of these
Other PPSC 2025

Correct Answer: A

Q204.Who was born in Kaba?

Easy
A Hazrat Ali
B Hazrat Usman
C Hazrat Abubakar
D Hazrat Umer
Other PMS 2025

Correct Answer: A

Q205.Namaz e Tarawee was started by:

Easy
A Hazrat Umer
B Hazrat Usman
C Hazrat abubakar
D None of these
Other PMS 2025

Correct Answer: A

Q206.Who is the incumbent chairman of Council of Islamic Ideology (CII)?

Easy
A Maulana Abdul Khabir Azad
B Maulana Muhammad Sherani
C Dr. Qibla Ayaz
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: C

Dr. Qibla Ayaz is the correct factual response to “Who is the incumbent chairman of Council of Islamic Ideology (CII)”.

Q207.Bait-Ul-Muqaddas was conquered in the reign of

Easy
A Hazrat Umar RA
B Hazrat Abu Bakar RA
C Hazrat Usman RA
D Hazrat Ali RA
Other PPSC 2022

Correct Answer: A

Hazrat Umar RA is the correct factual response to “Bait-Ul-Muqaddas was conquered in the reign of”.

Q208.Who compiled Hazrat Abu Hurairah RA fataw?

Easy
A Hammam ibn Munabbih
B Taqi al-Din al-Subki
C Hazrat Salman Farsi RA
D Hazrat Massab Bin Umair RA
Other PPSC 2022

Correct Answer: A

Hammam ibn Munabbih is the correct factual response to “Who compiled Hazrat Abu Hurairah RA fataw”.

Q209.How many days Hazrat Muhammad SA stayed at Ghar-e-Saur?

Easy
A 3 days
B 2 days
C 4 days
D 5 days
Other PPSC 2022

Correct Answer: A

The correct number of days Hazrat Muhammad SA stayed at Ghar-e-Saur is 3 days.

Q210.حضرت جبرائیل علیہ السلام کی سب سے بڑی مخالف قوم کون سی ہے؟

Easy
A ہندو
B یہودی
C عیسائ
D ان میں سے کوئی نہیں
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

درست جواب ”یہودی“ ہے، کیونکہ یہی سوال میں پوچھی گئی حقیقت یا اصطلاح کی صحیح وضاحت کرتا ہے۔

Q211.حضرت موسیٰ علیہ السلام نے کس بادشاہ کے گھر پرورش پائی؟

Easy
A کاران
B نمرود
C فرعون
D ان میں سے کوئی نہیں
Other PPSC 2022

Correct Answer: C

درست جواب ”فرعون“ ہے، کیونکہ یہی سوال میں پوچھی گئی حقیقت یا اصطلاح کی صحیح وضاحت کرتا ہے۔

Q212.Hazrat Umer (R.A) tenure of khilafat was?

Easy
A 7 years 5 months
B 4 years 5 months
C 12 years 5 months
D 10 years 5 months
Other PPSC 2022

Correct Answer: D

Hazrat Umer (R.A) tenure of khilafat was 10 years 5 months.

Q213.Grand Mosque of Sultan Qaboos is located in?

Easy
A Egypt
B Qatar
C Oman
D Lebanon
Other PPSC 2022

Correct Answer: C

Grand Mosque of Sultan Qaboos is located in Oman.

Q214.What is the meaning of Shoot in Islam?

Easy
A Two tawaf of Kaaba
B One tawaf of Kaaba
C Three tawaf of Kaaba
D Four tawaf of Kaaba
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

The meaning of Shoot in Islam is One tawaf of Kaaba.

Q215.Name the tribe of Hazrat Haleema

Easy
A Tamim
B Hawazin
C Addi
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

Hawazin is the correct factual response to “Name the tribe of Hazrat Haleema”.

Q216.Who is the angel in charge of rain

Easy
A Hazrat Mikael (AS)
B Hazrat Jibrael (AS)
C Hazrat Israfeel (AS)
D Hazrat Izraeel (AS)
Other PPSC 2022

Correct Answer: A

Hazrat Mikael (AS) is the correct factual response to “Who is the angel in charge of rain”.

Q217.Who was the founder of Hadis school of Kufa

Easy
A Hazrat Abdullah Bin Umar RA
B Hazrat Abduilah Bin Masood RA
C Hazrat Abbi Bin Kaab RA
D All of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

Hazrat Abduilah Bin Masood RA is the correct factual response to “Who was the founder of Hadis school of Kufa”.

Q218.Shah Wali Allah made a pilgrimage to Makkah in

Easy
A 1732
B 1730
C 1736
D 1734
Other PPSC 2022

Correct Answer: A

1732 is the correct factual response to “Shah Wali Allah made a pilgrimage to Makkah in”.

Q219.Which sister of Hazrat Umar RA embraced Islam before Hazrat Umar RA?

Easy
A Hazrat Ayesha RA
B Hazrat Fatimah RA
C Hazrat Zainab RA
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

Hazrat Fatimah RA is the correct factual response to “Which sister of Hazrat Umar RA embraced Islam before Hazrat Umar RA”.

Q220.Name the second woman, after Hazrat Khadija (RA) who embraced Islam?

Easy
A Hazrat Ummay Aimen (R.A)
B Hazrat Lubaba bint Haris (R.A)
C Hazrat Sumayyah binti Khayyat (R.A)
D Hazrat Zainab (R.A)
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

Hazrat Lubaba bint Haris (R.A) is the correct factual response to “Name the second woman, after Hazrat Khadija (RA) who embraced Islam”.