Showing 201–220 of 364

Q201.The British Cabinet Mission to India in 1946 consisted of?

Easy
A 5
B 2
C 4
D 3
Cabinet Mission Plan PPSC 2025

Correct Answer: D

Q202.Which was the first princely state to accede to Pakistan after independence?

Easy
A Swat
B Junagadh
C Bahawalpur
D Kalat
Independence of Pakistan PPSC 2025

Correct Answer: C

Q203.Quaid e Azam Reached Karachi before the Partition of Pakistan on which date?

Easy
A 7 August
B 9 August
C 10 August
D 11 August
Independence of Pakistan PPSC 2026

Correct Answer: A

Q204.1st Round Table conference begin in?

Easy
A December 1930
B November 1930
C January 1931
D February 1931
Round Table Conferences PPSC 2026

Correct Answer: B

Q205.Quit India Movement is also known as?

Easy
A November Movement
B August Movement
C September Movement
D None of these
Pakistan Movement (1857-1947) PPSC 2026

Correct Answer: B

Q206.When partition of Bengal was made by Lord Curzon?

Easy
A 16 Oct 1905
B 17 Oct 1905
C 18 Oct 1905
D None of these
Partition of Bengal PPSC 2026

Correct Answer: A

Q207.Who was the head of Punjab Boundary Commission?

Easy
A Quid-e-Azam
B Lord Mountbatten
C Sir Cyril Radcliffe
D None of these
3 June Plan PPSC 2026

Correct Answer: C

Q208.1935 Government of India Act was issued on which paper?

Easy
A Card paper
B White paper
C yellow paper
D black paper
Independence of Pakistan PPSC 2024

Correct Answer: B

Q209.Muslim League formed in which year:

Easy
A 1904
B 1905
C 1906
D 1908
Independence of Pakistan PPSC 2024

Correct Answer: C

Q210.When Lord Mountbatten reached India:

Easy
A March 1947
B April 1947
C May 1957
D none
Independence of Pakistan PPSC 2024

Correct Answer: A

Q211.The ___ promulgated after the meeting of lord mountbatten with AIML, Congress and Sikh Community:

Easy
A Indian Council Act 1861
B Indian Council Act 1897
C Independence Act 1947
D
Independence of Pakistan PPSC 2024

Correct Answer: C

Q212.India Forces occupied Kashmir

Easy
A 1947
B 1948
C 1949
D 2019
Independence of Pakistan PPSC 2024

Correct Answer: A

Q213.how many members was there in Cabinet Mission plan?

Easy
A 3
B 5
C 9
D 8
Independence of Pakistan PPSC 2024

Correct Answer: A

Q214.Bahawalpur state joined Pakistan in:

Easy
A 1950
B 1947
C 1948
D 1949
Independence of Pakistan PPSC 2024

Correct Answer: B

Q215.When Redcliffe Award was announced in the year?

Easy
A 1944
B 1945
C 1946
D 1947
Independence of Pakistan PPSC 2024

Correct Answer: D

Q216.Pakistan purchased Gawadar from Muscat (Oman ) in which year?

Easy
A 1947
B 1958
C 1962
D 1977
Independence of Pakistan PPSC 2024

Correct Answer: B

Q217.Mountbatten Plan regarding the partition of India was officially declared on:

Easy
A 3rd June 1947
B 17th July 1947
C 14th August 1947
D None of these
Independence of Pakistan PPSC 2024

Correct Answer: A

Q218.Government of India Act 1858 was passed on:

Easy
A 2nd August 1858
B 2nd September 1858
C 2nd October 1858
D 2nd November 1858
Independence of Pakistan PPSC 2024

Correct Answer: A

Q219.What was the purpose of the 1947 constituent assembly?

Easy
A Judicial
B Advisory
C Legislative and Constituent
D None of these
Independence of Pakistan PPSC 2024

Correct Answer: C

Q220.Who was the viceroy of India at the time of Partition of Bengal:

Easy
A Lord Minto
B Lord Curzon
C Lord Linglitthgo
D Lord Irwin
Independence of Pakistan PPSC 2024

Correct Answer: B