FILTER BY SUBTOPIC

Showing 2421–2440 of 3711

Q2421.Human trafficking is a form of :

Easy
A Hate crime
B Organized crime
C Violent crime
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

Organized crime is the correct factual response to “Human trafficking is a form of :”.

Q2422.Gemeinschaft term coined by :

Easy
A Ferdinand Tonnies
B Schopenhauer
C Ernest mach
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: A

Ferdinand Tonnies is the correct factual response to “Gemeinschaft term coined by :”.

Q2423.Which of the following is the first step in starting the research process ?

Easy
A Survey of related literature
B Identification of problems
C Searching sources of information to locate problems
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

Identification of problems is the first step in starting the research process.

Q2424.Who presented four types of of Sociology :

Easy
A Soroken
B Spencer
C Emile
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: C

Emile is the correct factual response to “Who presented four types of of Sociology :”.

Q2425.Who put forward psycho _analytical theory of crime ?

Easy
A Sigmund Freud
B Alfred Adler
C Karan Horney
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: A

Sigmund Freud is the correct factual response to “Who put forward psycho _analytical theory of crime”.

Q2426.Medical social work is related to :

Easy
A Health and care
B Social and preventive medicine
C Social group work
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: A

Health and care is the correct factual response to “Medical social work is related to :”.

Q2427.Aim of social research is :

Easy
A Theoretical
B Utilitiarian
C Both A and B
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: C

Both A and B is the correct factual response to “Aim of social research is :”.

Q2428.Ibn Khaldun presented the idea of sedentary and nomadic through these term he shows :

Easy
A Symbolic loss
B Metabolic loss
C Invitable loss
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: C

Invitable loss is the correct factual response to “Ibn Khaldun presented the idea of sedentary and nomadic through these term he shows :”.

Q2429.a characteristic feature of a rural community is

Easy
A Formal relationship
B Community sentiment
C Rational will
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: A

A characteristic feature of a rural community is Formal relationship.

Q2430.The spread of the beliefs and social activities of one culture to different ethnicities , religions , nationalities is known as :

Easy
A Cultural diffusion
B Cultural lag
C Cultural diversity
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: A

Cultural diffusion is the correct factual response to “The spread of the beliefs and social activities of one culture to different ethnicities, religions, nationalities is known as :”.

Q2431.A rural area people took number of years to accept the use of mobile phones .it is

Easy
A Acculturation
B Cultural lag
C Cultural diversity
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

A rural area people took number of years to accept the use of mobile phones.it is Cultural lag.

Q2432.In order for a variable to be measured , a research must provide an ?

Easy
A Operational defination
B Quantitative theorem
C Hypothesis
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: A

Operational defination is the correct factual response to “In order for a variable to be measured, a research must provide an”.

Q2433.If one dependent variable is after independent variable and before dependent variable is called :

Easy
A Dependent Variable
B Intervining variable
C Extraneous variable
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

Intervining variable is the correct factual response to “If one dependent variable is after independent variable and before dependent variable is called :”.

Q2434.Civil welfare rights roots trace back to :

Easy
A Humanity
B Humanism
C Religion
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

Humanism is the correct factual response to “Civil welfare rights roots trace back to :”.

Q2435.Who defined " Sociology as the science of social phenomena subject to natural and invariable laws ? :

Easy
A Kari Marz
B August Comte
C Max Weber
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

August Comte is the correct factual response to “Who defined " Sociology as the science of social phenomena subject to natural and invariable laws ? :”.

Q2436.The reasoning that uses specific observations to construct general principles is

Easy
A Inductive
B Deductive
C Both A and B
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

The reasoning that uses specific observations to construct general principles is Deductive.

Q2437.The reasoning that uses general principle to predict specific results is called

Easy
A Inductive
B Deductive
C Both A & B
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: A

The reasoning that uses general principle to predict specific results is called Inductive.

Q2438.Who first introduced the notion of anomie into sociology ?

Easy
A Comte
B Durkheim
C Marz
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

Durkheim is the correct factual response to “Who first introduced the notion of anomie into sociology”.

Q2439.Social welfare administration is one of the

Easy
A Methods in social work
B Public act
C Public administration
D None of the above
Other PPSC 2022

Correct Answer: C

Public administration is the correct factual response to “Social welfare administration is one of the”.

Q2440.Common place in village which is used for commonly village is called :

Easy
A Pasture
B Charagah
C Land
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

Charagah is the correct factual response to “Common place in village which is used for commonly village is called :”.