FILTER BY SUBTOPIC

Showing 2441–2460 of 3711

Q2441.If speed of inventions decreases then culture hang

Easy
A High
B Abnormal
C Low
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: C

Low is the correct factual response to “If speed of inventions decreases then culture hang”.

Q2442.Who created the term Verstehen ;p

Easy
A Karl Marx
B Max Weber
C Wihelm Dilthey
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

Max Weber is the correct factual response to “Who created the term Verstehen ;p”.

Q2443.An upward shift in social class is called :

Easy
A Upward mobility
B Social customs
C Social mobility
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: A

Upward mobility is the correct factual response to “An upward shift in social class is called :”.

Q2444.Survey is used in which research method :

Easy
A Quantitative
B Qualtitative
C Both A & B
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: C

Both A & B is the correct factual response to “Survey is used in which research method :”.

Q2445.Which of the following is considered a white collar crime ?

Easy
A Consumer Fraud
B Income Tax evasion
C Bribery
D All of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: D

All of these is considered a white collar crime.

Q2446.Differential association theory was developed by sociologist

Easy
A Gunnar Myrdal
B Herbert Spencer
C Edwin Sutherland
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: C

Edwin Sutherland is the correct factual response to “Differential association theory was developed by sociologist”.

Q2447.Which of the following basic needs of human beings are fulfilled by social institutions ?

Easy
A Shelter
B Food
C Personality development
D All of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: D

All of these is the correct factual response to “Which of the following basic needs of human beings are fulfilled by social institutions”.

Q2448.Which institution fulfill society basic needs :

Easy
A Emegency Unit
B Social Institution
C Protective care center
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

Social Institution is the correct factual response to “Which institution fulfill society basic needs :”.

Q2449.Feminist Research aims at :

Easy
A Study of Womens education
B Addressing women`s issue with women `s perspective
C Promotion of women research scholars
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

Addressing women`s issue with women `s perspective is the correct factual response to “Feminist Research aims at :”.

Q2450.Research through one person to next and next is called

Easy
A Survey
B Snowball sampling
C Clinical trials
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

Research through one person to next and next is called Snowball sampling.

Q2451.Ibn Khaldun gave the concept of :

Easy
A Conflict
B Structural
C Functional
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: A

Conflict is the correct factual response to “Ibn Khaldun gave the concept of :”.

Q2452.Movement of Individuals , families and groups on the basis of hierarchy or stratification is called :

Easy
A Social Stratification
B Social Movement
C Social mobility
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: C

Social mobility is the correct factual response to “Movement of Individuals, families and groups on the basis of hierarchy or stratification is called :”.

Q2453.Sociological perspective means

Easy
A Understanding Human behavior in broader context of society
B Understanding Human behavior in narrower context of society
C Both A & B
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: A

Sociological perspective means Understanding Human behavior in broader context of society.

Q2454.Farmers in villages do

Easy
A Plough wings and harvest
B Watering and crops
C Both A & B
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: C

Both A & B is the correct factual response to “Farmers in villages do”.

Q2455.Causes of emergence rural sociology If farmer production low he will

Easy
A Survive
B Produce more
C Domestic consumption
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: C

Domestic consumption is the correct factual response to “Causes of emergence rural sociology If farmer production low he will”.

Q2456.The farmer priority is :

Easy
A Subsistence
B Commercial
C Both A & B
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: C

Both A & B is the correct factual response to “The farmer priority is :”.

Q2457.Shifting of labor from rural to urban is become :

Easy
A Exeeds
B Scarcity
C Normal
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: A

Exeeds is the correct factual response to “Shifting of labor from rural to urban is become :”.

Q2458.Rural areas people usually associated with :

Easy
A Agriculture
B Industries
C professional
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: A

Agriculture is the correct factual response to “Rural areas people usually associated with :”.

Q2459.Which among the following is an indirect method of social control ?

Easy
A Folkways
B Propaganda
C Customs
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

Propaganda is the correct factual response to “Which among the following is an indirect method of social control”.

Q2460.Which studying rural sociology is important :

Easy
A Technology
B Knowledge
C Reforms in farm production
D All of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: D

All of these is the correct factual response to “Which studying rural sociology is important :”.