FILTER BY SUBTOPIC

Showing 3421–3440 of 3711

Q3421.Who requested Ahmad Shah Abdali to come India in 18th century?

Easy
A A1 Beruni
B Shah Wali Ullah
C Mirza Ghalib
D None of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: B

Shah Waliullah is credited with inviting Ahmad Shah Abdali to India.

Q3422.Who started Comrade from Calcutta?

Easy
A Maulana Zafar Ali Khan
B Maulvi Abdul Haq
C Maulana Muhammad Ali Johar
D None of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: C

Maulana Muhammad Ali Jauhar started 'Comrade' from Calcutta.

Q3423.In 1952 in London many people died due to air pollution caused by.

Easy
A Mist
B Smog
C Fog
D None of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: B

The Great Smog of London (1952) caused many deaths due to severe air pollution.

Q3424."Nagorno-Karabakh" is a disputed region between:

Easy
A Armenia and Turkey
B Turkey and Azerbaijan
C Armenia and Azerbaijan
D None of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: C

Nagorno-Karabakh is a disputed region between Armenia and Azerbaijan.

Q3425.Who first built fully practical plane?

Easy
A Henry Ford
B Wright Brothers
C Lucius Tarquinius
D None of these Assistant (Answer Key) 1. B 2. A 3. C 4. B 5. A 6. C 7. C 8. B 9. C 10. B 11. B 12. C 13. D 14. C 15. B 16. B 17. D 18. B 19. D 20. D 21. A 22. B 23. C 24. A 25. B 26. B 27. C 28. B 29. B 30. C 31. C 32. A 33. B 34. B 35. A 36. C 37. B 38. B 39. C 40. A 41. B 42. C 43. C 44. C 45. B 46. C 47. C 48. B 49. B 50. B 51. A 52. A 53. A 54. B 55. B 56. C 57. A 58. A 59. A 60. B 61. C 62. C 63. B 64. D 65. C 66. A 67. C 68. C 69. A 70. D 71. C 72. C 73. B 74. D 75. C 76. C 77. A 78. A 79. C 80. D 81. C 82. C 83. B 84. B 85. A 86. C 87. D 88. B 89. C 90. B 91. D 92. B 93. B 94. C 95. B 96. C 97. B 98. B 99. A 100. B
Other PPSC 2021

Correct Answer: B

The Wright Brothers are credited with building the first fully practical airplane.

Q3426.Post Second world War era divided Germany into how many zones.

Easy
A Three
B Four
C Five
D None of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: B

Post-WWII Germany was divided into 4 occupation zones.

Q3427.Derawar fort is in which city of Punjab:

Easy
A Bahawalpur
B Sahiwal
C Multan
D None of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: A

Derawar Fort is located in Bahawalpur.

Q3428.Mount Vesuvius is in which country:

Easy
A France
B Italy
C New Zealand
D None of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: B

Mount Vesuvius is located in Italy.

Q3429.Which of the following continent is known as the ' Bird continent':

Easy
A Asia
B Africa
C South America
D None of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: C

South America is known as the 'Bird Continent' due to its exceptional avian diversity.

Q3430.A user interface that is easy to use is considered to be:

Easy
A User happy
B User friedly
C User simple
D None of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: B

Such an interface is described as 'User Friendly'.

Q3431.Fission reaction is which type of reaction:

Easy
A Chemical
B Analytical
C Physical
D None of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: A

Fission is classified as a Physical (nuclear) reaction.

Q3432.Water vapor is:

Easy
A Cloud droplet
B Rain drop
C Gas
D None of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: C

Water vapor exists as a Gas.

Q3433.Non-flowering plants are called as:

Easy
A Phanerogams
B Cryptogams
C Mosses
D None of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: B

Non-flowering plants are called Cryptogams.

Q3434.I think the later part of movie was interesting. The later is.

Easy
A Adverb
B Adjective
C Verb
D None of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: B

Later' functions here as an Adjective, modifying 'part'.

Q3435.PORK:PIG

Easy
A rooster:chicken
B mutton:sheep
C steer: beef
D None of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: B

Pork comes from a Pig; similarly, Mutton comes from Sheep.

Q3436.Select the pair which has the same relationship. FILTER. WATER

Easy
A edit:text
B curtail:activity
C censor: play
D None of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: C

To Filter water is to purify it; similarly, to Censor a play is to remove objectionable content.

Q3437.Above the Fold means:

Easy
A Upper half of the front page of newspaper.
B Bottom of new article
C Bottom of the letter
D None of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: A

Above the fold' refers to the upper half of the front page of a newspaper.

Q3438.I said to him," Why are you working so hard"

Easy
A I asked him why he was working so hard.
B I asked him why had he been working so hard.
C I asked him why he had been working so hard.
D None of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: A

Reported speech: 'I asked him why he was working so hard.'

Q3439.Which country last join BRICS in 2010:

Easy
A Bureau
B South Africa
C China
D None of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: B

South Africa was the last country to join BRICS in 2010.

Q3440.Qutb ud Din Aibak tomb is in:

Easy
A Delhi
B Lahore
C Hyderabad
D None of these
Other PPSC 2021

Correct Answer: B

Qutb-ud-din Aibak's tomb is located in Lahore.