FILTER BY SUBTOPIC

Showing 361–380 of 1395

Q361.Chemically finger nails are made up of ____?

Easy
A Carbohydrate
B Fats
C protein
D Starch
Other PPSC

Correct Answer: C

Chemically finger nails are made up of protein. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q362.Chiken egg is composed of ____ cells?

Easy
A One cell
B 100 cells
C 1000 cells
D One million cells
Other PPSC

Correct Answer: A

Chiken egg is composed of One cell cells. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q363.Chromosomes are made up of ____ ?

Easy
A DNA only
B DNA and RNA
C Proteins only
D DNA and Proteins
Other PPSC

Correct Answer: D

Chromosomes are made up of DNA and Proteins. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q364.Classification of Animals and Plants on the basis on chromosome number is called____?

Easy
A Ecology
B Taxonomy
C Botany
D None of these
Other PPSC

Correct Answer: B

Classification of Animals and Plants on the basis on chromosome number is called Taxonomy. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q365.Clocks, which moves with the velocities comparable with the velocity of light, run ?

Easy
A fast
B slow
C equal to the velocity of light
D with zero velocity
Other PPSC

Correct Answer: B

Clocks, which moves with the velocities comparable with the velocity of light, run: slow. The result follows from how light is reflected, refracted, focused, or distributed across the electromagnetic spectrum.

Q366.Cobalt is a material which is ?

Easy
A Strongly attracted by a magnet
B Not attracted by a magnet
C not a magnet
D Weakly attracted by a magnet
Other PPSC

Correct Answer: A

Cobalt is a material which is Strongly attracted by a magnet. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q367.Coke is made by heating coal in the absence of air at____?

Easy
A 700 °C
B 900 °C
C 1300 °C
D 1700 °C
Other PPSC

Correct Answer: C

Coke is made by heating coal in the absence of air at 1300 °C. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q368.Combustion can not take place without ____?

Easy
A Hydrogen
B Air
C Oxygen
D Argon
Other PPSC

Correct Answer: B

Combustion can not take place without Air. The other listed choices share the property in the question, while this choice does not.

Q369.Comets are made mostly of ____?

Easy
A Ice and dust
B Dust and lights
C Ice, dust and lights
D All of the above
Other PPSC

Correct Answer: A

Comets are made mostly of Ice and dust. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q370.Comets are often called what?

Easy
A Dusty snowballs
B Filthy snowballs
C Dirty snowballs
D Impure snowballs
Other PPSC

Correct Answer: C

Comets are often called what: Dirty snowballs. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q371.Communication satellites are in which orbit?

Easy
A Geosynchronous
B Semi synchronous
C Geostationary
D None of these
Other PPSC

Correct Answer: C

Communication satellites are in which orbit: Geostationary. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q372.Cooking gas is mixture of which two gases?

Easy
A Hydrogen and oxygen
B Methane and CO2
C Methane and oxygen
D None of these
Other PPSC

Correct Answer: C

Cooking gas is mixture of which two gases: Methane and oxygen. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q373.Copper is used in the production of____?

Easy
A Brick kilns
B Children toys
C Kitchen utilities
D Electric wires
Other PPSC

Correct Answer: D

Copper is used in the production of Electric wires. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q374.COTTON” is grown on ____?

Easy
A Black soil
B Red Soil
C Regur Soil
D Alluvial Sea
Other PPSC

Correct Answer: A

COTTON” is grown on Black soil. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q375.Cotyledons are very Important because they ____?

Easy
A Store Food
B Store Water
C Store Air
D None of these
Other PPSC

Correct Answer: A

Cotyledons are very Important because they Store Food. This is based on the organism’s established anatomy, behavior, or biological classification.

Q376.Coulomb is the scientific unit to measure?

Easy
A Velocity
B Temperature
C Mass
D None OF These
Other PPSC

Correct Answer: D

Coulomb is the scientific unit to measure: None OF These. This value follows from the standard definition or accepted conversion used for the quantity.

Q377.Covalent network crystals have____?

Easy
A higher melting point then molecular crystals
B lower melting point then molecular crystals
C discrete molecules linked by Van der waals forces
D hydrogen bonding
Other PPSC

Correct Answer: A

Covalent network crystals have higher melting point then molecular crystals. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q378.Cover of the capsule is made of____?

Easy
A Paper
B Polythene
C Eggshell
D Gelatin
Other PPSC

Correct Answer: D

Cover of the capsule is made of Gelatin. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q379.Crude Oil is heated in the furnace up to ____?

Easy
A 300°C
B 350°C
C 400°C
D 450°C
Other PPSC

Correct Answer: C

Crude Oil is heated in the furnace up to 400°C. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q380.CT Scan stand for____?

Easy
A Computed Tomography Scan
B Computer Topography Scan
C Computed Tomography Scan
D Computer Tomography Scan
Other PPSC

Correct Answer: A

CT Scan stand for Computed Tomography Scan. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.