Showing 21–40 of 212

Q21."G-2 or Group of Two" is an informal diplomacy between:

Medium
A Germany and Greece
B US and China
C Germany and Ghana
D None of these
Global Politics CSS 2026

Correct Answer: B

The informal 'G-2' concept refers to a hypothetical or informal bilateral relationship between the US and China, the world's two largest economies.

Q22.When was the "Made in China 2025" strategic plan initiated?

Medium
A 2010
B 2015
C 2020
D None of these
East Asia CSS 2026

Correct Answer: B

"Made in China 2025" was launched by China in 2015 as a strategic plan to upgrade its manufacturing sector.

Q23.Djibouti is strategically located at the mouth of which sea?

Medium
A Mediterranean Sea
B South China Sea
C Red Sea
D None of these
Middle East CSS 2026

Correct Answer: C

Djibouti sits at the southern entrance of the Red Sea, near the Bab-el-Mandeb strait.

Q24.The Horn of Africa (HoA) is located in which part of the African continent?

Medium
A Eastern Africa
B Western Africa
C Northern Africa
D None of these
Africa CSS 2026

Correct Answer: A

The Horn of Africa is located in Eastern Africa, comprising countries such as Somalia, Ethiopia, Eritrea, and Djibouti.

Q25.Which nation holds the distinction of being the top investor in Africa by 2023?

Medium
A United States
B China
C Russia
D None of these
Africa CSS 2026

Correct Answer: B

China has held the position of the top foreign investor in Africa in recent years, including by 2023.

Q26.What does the "I2U2" alliance stand for?

Medium
A India-Israel-Ukraine-US
B India-Israel-US-UAE
C Italy-Israel-Ukraine-UK
D None of these
Middle East CSS 2024

Correct Answer: B

Correct answer is B: India-Israel-US-UAE

Q27.Who is the foreign Minister of Russia.

Easy
A Sergey Lavrov
B Putin
C Sir Gregoy
D None of These
Leadership Changes PPSC 2024

Correct Answer: A

Q28.Vice President of USA:

Easy
A Joe Biden
B Kmala Haris
C Antony J. Blinken
D Racheen Ravindra
Leadership Changes PPSC 2024

Correct Answer: B

Q29.Which president of IOC was close to closing the Committee of 2020?

Easy
A Thomus Bach
B Juan Antonio Samaranch
C Jacques Rogge
D None of these Sub Divisional Officer (
Leadership Changes PPSC 2024

Correct Answer: A

Q30.In which city Indus Water Treaty signed by the Prime Minister of India and President of Pakistan?

Easy
A Karachi
B Lahore
C Dehli
D Kolkata
Leadership Changes PPSC 2024

Correct Answer: A

Q31.Who was the fourth Prime Minister of Pakistan?

Easy
A Khawaja Nazimuddin
B Muhammad Ali Bogra
C Ch Muhammad Ali
D Feroz Khan Noon
Leadership Changes PPSC 2024

Correct Answer: C

Q32.Ismail Sabri is the ____Malaysia. Prime Minister of?

Easy
A 17th
B 8th
C 9th
D 12th
Leadership Changes PPSC 2024

Correct Answer: C

Q33.Who is the current President of Iran?

Easy
A Ebrahim Raisi
B Abdul Nasir
C Mohsin Raza
D Amir Hussain
Leadership Changes PPSC 2023

Correct Answer: A

Q34.The third Prime Minister of Pakistan was ?

Easy
A Khawaja Nazim ud Din
B Ch. Muhammad Ali
C Muhammad Ali Bogra
D Ibrahim Ismail Chundrigar
Leadership Changes PPSC 2023

Correct Answer: C

Q35.Which ex-president of Egypt passed away in the year 2020?

Easy
A Husni Mubarak
B Hafiz UI Asad
C Anwar Sadaat
D Habib Bourakiba
Leadership Changes PPSC 2020

Correct Answer: A

Q36.Prime Minister of which country was affected by COVID-19?

Easy
A UK
B Canada
C India
D France
Leadership Changes PPSC 2020

Correct Answer: A

Q37.Name the minister of education in Punjab Dr Murad Ras Khwaja Salman Rafiq Raja Ashfaq

Easy
A Sarewar
B Rana
C Sikandar
D Hayat
Leadership Changes PPSC 2020

Correct Answer: D

Q38.First Prime Minister of Pakistan Liaquat Ali Khan visited USA in: April 1950 May 1950

Easy
A June
B 1951
C July
D 1951
Leadership Changes PPSC 2020

Correct Answer: B

Q39.Who is the only person in Pakistan to have served as Deputy Prime Minister of Pakistan?

Easy
A Chaudhry Shujaat Hussain
B Chaudhry Pervaiz Elahi
C Noor-ul-Amin
D Abdul Munim Khan
Leadership Changes PPSC 2020

Correct Answer: B

Q40.Which Prime Minister of India visit Minar e Pakistan:

Easy
A Nehru
B Indra Gandhi
C Rajive Gandhi
D Atal Bihari Vajpayee\n
Leadership Changes PPSC 2020

Correct Answer: D