Showing 21–40 of 290

Q21.Which of the following increase the rate of chemical reaction:

Easy
A Reactants
B Products
C Catalyst
D All of these
Chemistry PPSC 2024

Correct Answer: C

Q22.Sulphur oxide and oxide of nitrogen causes:

Easy
A Heavy Rain
B Dust Rain
C Acid Rain
D All of these
Chemistry PPSC 2024

Correct Answer: C

Q23.What is the cause of acid rain?

Easy
A Chlorine
B CO2
C Sulphur and Nitrogen
D None of these
Chemistry PPSC 2024

Correct Answer: C

Q24.Which type of energy is produced in a nuclear fission reaction?

Easy
A Electric energy
B Chemical energy
C Thermal energy
D Geothermal energy
Chemistry PPSC 2024

Correct Answer: C

Q25.__ is also known as laughing gas.

Easy
A Nitrous oxide
B Sulfur oxide
C Carbon dioxide
D None of these
Chemistry PPSC 2024

Correct Answer: A

Q26.is the most malleable metal:

Easy
A Silver
B Aluminum
C Gold
D None of these
Chemistry PPSC 2024

Correct Answer: C

Q27.What is the first element in the periodic table?

Easy
A Hydrogen
B Helium
C Nitrogen
D Carbon
Chemistry PPSC 2023

Correct Answer: A

Q28.Which of the following is not an element of credit Policy?

Easy
A Collection Policy
B Credit terms
C Sales price
D Cash discount price
Chemistry PPSC 2023

Correct Answer: C

Q29.The most pollutant gas in earth's atmosphere ?

Easy
A Sulfur dioxide
B Carbon dioxide
C Nitrogen oxide
D Carbon Monoxide
Chemistry PPSC 2023

Correct Answer: B

Q30.Which gas present in the Earth's atmosphere can absorb solar ultraviolet radiation?

Easy
A Oxygen
B Ozone
C Carbon dioxide
D Nitrogen
Chemistry PPSC 2020

Correct Answer: B

Q31.The second most abundant metal found in the Earth's crust is

Easy
A Iron
B Aluminum
C Calcium
D Sodium
Chemistry PPSC 2020

Correct Answer: A

Q32.The gas commonly known as "Laughing gas " Co2 Sulphar Dioxide

Easy
A Nitrous
B Oxide
C Sodium
D Oxide
Chemistry PPSC 2020

Correct Answer: C

Q33.Which element of the following is not essential for plants ?

Easy
A Pb
B K
C P
D N
Chemistry PPSC 2020

Correct Answer: A

Q34.Acid precipitation results from human modifications of:

Easy
A The nitrogen and sulfur cycles
B The carbon and sulfur cycles
C The carbon and phosphorus cycles
D The carbon and nitrogen cycles\n
Chemistry PPSC 2020

Correct Answer: A

Q35.When table salt NaCl is added to water?

Easy
A A covalent bond is broken
B An acidic solution is formed
C Sodium and Chlorine ions are separated
D Sodium is attracted to the hydrogen atoms of water \n
Chemistry PPSC 2020

Correct Answer: C

Q36.Which element is used to remove the permanent hardness of water

Easy
A Washing soda
B Calcium
C Magnesium
D Chlorine
Chemistry PPSC 2020

Correct Answer: A

Q37.Which element is used to remove the permanent hardness of water:

Easy
A Washing soda
B Calcium
C Magnesium
D Chlorine
Chemistry PPSC 2020

Correct Answer: A

Q38.Heating element of an electric heater is made up of :

Easy
A Tungsten
B Graphite
C Chromium
D Nichrome
Chemistry PPSC 2020

Correct Answer: D

Q39.The removal of carbon dioxide urine and sweat is a process of ________?

Easy
A Digestion
B Excretion
C Respiration
D Emission
Chemistry PPSC 2020

Correct Answer: B

Q40.which of the following gases' is used for refrigeration?

Easy
A Chlorine
B Ammonia
C Phophine
D Carbon dioxide
Chemistry PPSC 2020

Correct Answer: B