Showing 21–40 of 66

Q21.NPT was signed in 1968 for the purpose of?

Easy
A To stop the spread of Nuclear weapons
B To spread the use of Nuclear weapons
C To enhance the discoveries
D None of these
Arms Treaties PPSC 2026

Correct Answer: A

Q22.What global agreement, signed in 2015, aimed to limit global warming to well below 2 degrees Celsius above pre-industrial levels?

Easy
A Kyoto Protocol
B Paris Agreement
C Copenhagen Accord
D None of these
Environmental Agreements CSS 2026

Correct Answer: B

The Paris Agreement, adopted in 2015, aims to limit global warming to well below 2°C above pre-industrial levels.

Q23.The Atlantic Charter, signed in August 1941, was an agreement between which two leaders?

Easy
A Winston Churchill and Charles de Gaulle
B Franklin D. Roosevelt and Winston Churchill
C Franklin
D Roosevelt and Joseph Stalin D. Franklin D. Roosevelt and Chiang Kai-shek
Major Treaties PPSC 2024

Correct Answer: B

Q24.AUKUS is an agreement intended:

Easy
A It is a trilateral security agreement
B To improve nuclear submarines of Australia
C Both A and B
D None of these
Major Treaties PPSC 2023

Correct Answer: C

Q25.Indus Basin Waters Treaty was signed in:

Easy
A 1958
B 1960
C 1962
D 1964
Major Treaties PPSC 2020

Correct Answer: B

Q26.Indus Basin Water Treaty was signed in:

Easy
A 1960
B 1958
C 1961
D 1965
Major Treaties PPSC 2020

Correct Answer: A

Q27.What is the full form of \"CTBT\" ?

Easy
A Common trading and Bussiness Terminal
B Common Test for Bank Tellers
C Computerised Topography and Bio Technology
D Comprehensive Test Ban Treaty
Major Treaties PPSC 2020

Correct Answer: D

Q28.NPT stands for :

Easy
A Non-Proliferation Treaty
B National protection Treaty
C Non-Residence protection Treaty
D National Purification Treaty
Major Treaties PPSC 2020

Correct Answer: A

Q29.Izmir Treaty was signed in:

Easy
A 1977
B 1991
C 1992
D 1993
Major Treaties PPSC 2020

Correct Answer: A

Q30."Magna Carta" was:

Easy
A Charter of rights granted by King John II of England in 1215
B D
C An agreement between Automans and Bourbons
D the constitution adopted by Frederick of Germany
Major Treaties PPSC 2020

Correct Answer: A

Q31.Durand line a single page agreement was signed in:

Easy
A 1890
B 1891
C 1892
D 1893
Major Treaties PPSC 2020

Correct Answer: D

Q32.The famous 'Durand Line' is the border boundary between:

Medium
A Pakistan and India
B Pakistan and Afghanistan
C Pakistan and Iran
D Pakistan and China
Major Treaties FPSC 2026

Correct Answer: B

Drawn in 1893 by Sir Mortimer Durand (FPSC 2025).

Q33.The Indus Waters Treaty was signed on?

Easy
A 19 September 1962
B 19 September 1959
C 19 September 1960
D 19 September 1961
Major Treaties PPSC 2025

Correct Answer: C

Q34.Pak- China border agreement was held in the year?

Easy
A 1960
B 1961
C 1962
D 1963
Major Treaties PPSC 2025

Correct Answer: D

Q35.Skies Picot agreement was in which year?

Easy
A 1916
B 1915
C 1914
D 1913
Major Treaties PPSC 2025

Correct Answer: A

Q36.Which city had major contribution in the Montreal Agreement?

Easy
A USA
B Canada
C Italy
D China
Major Treaties PPSC 2025

Correct Answer: B

Q37.Which agreement restrict on trade of endangered animals?

Easy
A CITES
B Viena
C Both A and B
D None of these
Major Treaties PPSC 2025

Correct Answer: A

Q38.BECA Abbreviation :

Easy
A Basic Exchange and Cooperation agreement
B Basic Export and Cooperation Agreement
C Both
D None of these
Major Treaties PPSC 2025

Correct Answer: A

Q39.Statute is the creation of ?

Easy
A Law , agreement , custom , usage
B Law
C Agreement
D None of these
Major Treaties PPSC 2025

Correct Answer: A

Q40.The "Five Eyes" alliance is primarily concerned with which of the following?

Easy
A Trade agreements
B Military wea[pons
C Intelligence sharing
D Environmental issues
Major Treaties PPSC 2025

Correct Answer: C