Showing 21–40 of 52

Q21.Last Caliph of the Ottoman Dynasty was:

Easy
A Abdul Majid SECOND
B Abdul Hameed
C Abdul Nasir
D None of these
Khulafa-e-Rashideen PPSC 2023

Correct Answer: A

Q22.Which Caliph of the following Caliphs launched the postal department?

Easy
A HazratAbu Bakr R.A
B Hazrat Umar R.A
C Hazrat Usman R.A
D Hazrat Ali R.A
Khulafa-e-Rashideen PPSC 2020

Correct Answer: B

Q23.Which of the following punishments was introduced by Hazrat Umar R.A during his caliphate ?

Easy
A Flpgging
B Exile
C Capitak punishment
D Citting off hands
Khulafa-e-Rashideen PPSC 2020

Correct Answer: B

Q24.The last Ummayyad Caliph was:

Easy
A Marwan-Il
B Suleman
C Hasham
D Walid \n
Khulafa-e-Rashideen PPSC 2020

Correct Answer: A

Q25.Iraq was conquered by which Muslim Caliph?

Easy
A Hazrat Abu Bakr
B Hazrat Umar Farooq
C Hazrat Usman Ghani
D Hazrat All-ul-Murtaza
Khulafa-e-Rashideen PPSC 2020

Correct Answer: B

Q26.The police force was first set up to maintain law and order in the Islamic state during the Caliphate of:

Easy
A Hazrat Abu Bakr (R.A)
B Hazrat Umar (RA)
C Hazrat Usman (R.A)
D Hazrat Ali (RA)
Khulafa-e-Rashideen PPSC 2020

Correct Answer: B

Q27.خلیفہ کا نام کیا ہے؟ آخری عباس

Easy
A ہمستعصم بال
B المنصور
C ارون
D یںن ان میں سے کو ئ
Khulafa-e-Rashideen PPSC 2020

Correct Answer: A

Q28.The tallest structure of the present day world is:

Easy
A Burj-al-Khalifa(Dubai)
B Eiffel Tower (Paris)
C Twin Towers (KL)
D C.N Towers (Toronto)
Khulafa-e-Rashideen PPSC 2020

Correct Answer: A

Q29.The Ottoman Empire lasted for ______ centuries.

Medium
A Six
B Seven
C Eight
D None of these
Islamic Caliphates CSS 2023

Correct Answer: A

Correct Answer: Six.

Q30.Who was the first caliph of the Umayyad dynasty?

Medium
A Hazrat Muawiyah (RA)
B Hazrat Usman (RA)
C Hazrat Umar bin Abdul Aziz (RA)
D None of these
Islamic Caliphates CSS 2022

Correct Answer: A

Correct Answer: Hazrat Muawiyah (RA).

Q31.Approximately tenure of Hazrat Usman’s Caliphate:

Easy
A 12 years
B 13 years
C 14 years
D 15 years
Khulafa-e-Rashideen PPSC 2025

Correct Answer: A

Q32.The Sassanid Empire was dismantled by which empire?

Easy
A Roman Empire
B Mongol Empire
C Ottoman Empire
D Rashidun Caliphate
Khulafa-e-Rashideen PPSC 2025

Correct Answer: D

Q33.Who is known as fifth pious Caliph of Islam:

Easy
A Abdullah bin Umar
B Umar BIn Abdul Aziz
C Umar Bin Khatab
D None of these
Khulafa-e-Rashideen PMS 2025

Correct Answer: B

Q34.First ruler who recognized caliph?

Easy
A Iltumish
B Taghliq
C Lodhi
D Babar
Khulafa-e-Rashideen PPSC 2025

Correct Answer: A

Q35.Tenure of Pious caliphate:

Easy
A 30 years
B 20 years
C 25 years
D None of These
Khulafa-e-Rashideen PPSC 2025

Correct Answer: A

Q36.Hazrat Soda died in which caliph era;

Easy
A Abubakar
B Umer
C Usman
D None of these
Khulafa-e-Rashideen PMS 2025

Correct Answer: B

Q37.The period of rule of the rightly guided caliph is

Easy
A 30 years
B 25 years
C 33 years
D 37 years
Khulafa-e-Rashideen PPSC 2022

Correct Answer: A

The period of rule of the rightly guided caliph is 30 years.

Q38.Which Caliph started the Hijri calendar?

Easy
A Hazrat Umar RA
B Hazrat Abu Bakar RA
C Hazrat Usman RA
D Hazrat Ali RA
Khulafa-e-Rashideen PPSC 2022

Correct Answer: A

Hazrat Umar RA is the correct factual response to “Which Caliph started the Hijri calendar”.

Q39.Which caliph has shortest tenure

Easy
A Hazrat Abu Bakar RA
B Hazrat Ali RA
C Hazrat Usman RA
D None of these
Khulafa-e-Rashideen PPSC 2022

Correct Answer: A

Hazrat Abu Bakar RA is the correct factual response to “Which caliph has shortest tenure”.

Q40.Hazrat Abu Bakar RA was elected as caliph at which place?

Easy
A Al-Masjid al-Nabawi
B Masjid al Haram
C Hazrat Abu Bakar RA house
D Saqifah Bani Saedah
Khulafa-e-Rashideen PPSC 2022

Correct Answer: D

Saqifah Bani Saedah is the correct factual response to “Hazrat Abu Bakar RA was elected as caliph at which place”.