Showing 21–40 of 59

Q21.تصنیف ہے؟ الففہ کس کی الحجموع فی

Easy
A امام زیدبن علی
B ابن تیمیہ
C امام سیوطی
D یںن ان میں سے کو ئ \n
Zakat PPSC 2020

Correct Answer: A

Q22.ہ بالفہ کے مولف کونحجت الہ

Easy
A شاہ ولی اللہ
B شیخ سرہندی
C ابن تیمیہ
D یںن ان میں سے کو ئ \n
Zakat PPSC 2020

Correct Answer: A

Q23.رمضان کے نمازی محرم کے سپاہی اس ضرب المثل سے کیا مراد ہے؟

Easy
A چالاک لوگ
B ادرلوگبہ
C ر دارظاہ
D یںن ان میں سے کو ئ \n
Zakat PPSC 2020

Correct Answer: A

Q24.Which kind of Tax is federal subject?

Easy
A Excise Tax
B Property Tax
C Zakat & Ushar
D General Sales Tax
Zakat PPSC 2020

Correct Answer: D

Q25.After Quran and Hadith their source of islamic jurisprudence is

Easy
A Ijma
B Namaz
C Zakat
D Haj
Zakat PPSC 2020

Correct Answer: A

Q26.A person who is liable to pay zakat is known as:

Easy
A Sahib-e- Taufeeq
B Sahib-e- Hisab
C Sahib-e-zakat
D Sahib-e-Nisab
Zakat PPSC 2020

Correct Answer: D

Q27.zakat was completely enforced in:

Easy
A 2AH
B 4 AH
C 8 AH
D 9 AH
Zakat PPSC 2020

Correct Answer: D

Q28.The Nisab of Zakat in Gold is:

Medium
A 7 1/2 tola
B 52 1/2 tola
C 7 tola
D None of these
Salah CSS 2022

Correct Answer: A

Correct Answer: 7 1/2 tola.

Q29.What type of Prayer is Namaz-e-Janaza?

Medium
A Sunnah
B Farz-e-Mukkada
C Farz-e-Kifaya
D None of these
Salah CSS 2022

Correct Answer: C

Correct Answer: Farz-e-Kifaya.

Q30.What is the distance required for 'Qasr' in Prayer?

Medium
A 58 km
B 85 km
C 78 km
D None of these
Salah CSS 2022

Correct Answer: C

Correct Answer: 78 km.

Q31.In Arabic, the obligatory amount given to the poor for help is known as?

Easy
A Fitrah
B Sadaqah
C Khums
D Zakat
Zakat PPSC 2025

Correct Answer: D

Q32.Which of the following is obligatory ?

Easy
A Sadqa
B Zakat
C Kherat
D None of these
Zakat PPSC 2025

Correct Answer: B

Q33.نماز کا وقت کب شروع ہوتا فجر کا ہے ؟

Easy
A صبح صادق کے بعد
B سورج نکلنے کے بعد
C سورج غروب ہونے کے بعد
D میں نہیں کوئی
Zakat PPSC 2025

Correct Answer: A

Q34.What did the Prophet (SAW) abolished in Khutba Hajjatul Wida ?

Easy
A Blood feuds
B Property rules
C Punishment on sins
D None of these
Zakat PPSC 2025

Correct Answer: A

Q35.In the Farewell Sermon, the Holy Prophet (PBUH) declared which month as a sacred month that must always be respected?

Easy
A Zil-Hajj
B Muharram
C Safar
D None of these
Zakat PPSC 2025

Correct Answer: A

Q36.نہ دی جائے تو حج کے دوران قربان :کتنے روزے رکھنے پڑتے ہیں

Easy
A 7
B 8
C 9
D 10
Zakat PPSC 2025

Correct Answer: D

Q37.First Hajj of Islam was performed under the supervisions of:

Easy
A Hazrat Muhammad SAW
B Hazrat Abubakar Ra
C Hazrat Umer Ra
D Hazrat Usman Ra
Zakat PMS 2025

Correct Answer: B

Q38.وہ حدیث جسے ائمہ حدیث نے قابل حجت قرار نہ دیا ہو؟

Easy
A Mardood
B Sahih
C Zaef
D None of these
Zakat PPSC 2025

Correct Answer: A

Q39.Who was the first ameer of Hajj:

Easy
A Hazrat Abu Bakar
B Hazrat Umer
C Hazrat Usman
D None of These
Zakat PPSC 2025

Correct Answer: A

Q40.How many Heads of "Zakat" are there in Islam?

Easy
A 8
B 6
C 10
D 12
Zakat PPSC 2022

Correct Answer: A

The correct number of Heads of "Zakat" are there in Islam is 08.