Showing 41–60 of 83

Q41.Heat transfer horizontally within the atmosphere is called?

Easy
A Conduction
B Convection
C Absorption
D Advection
Weather PPSC

Correct Answer: D

Heat transfer horizontally within the atmosphere is called: Advection. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q42.How many layers of Atmosphere?

Easy
A 2
B 3
C 4
D 5
Weather PPSC

Correct Answer: D

The number of layers of Atmosphere is 5. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q43.Hyetology is the study of____?

Easy
A High pressure
B Rainfall
C High temperature
D Earthquake
Weather PPSC

Correct Answer: B

Hyetology is the study of Rainfall. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q44.In general, the most destructive earthquake waves are the ____ ?

Easy
A P waves
B S waves
C Surface waves
D All of the above
Weather PPSC

Correct Answer: C

In general, the most destructive earthquake waves are the Surface waves. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q45.In which layer of atmosphere does commercial aircrafts usually fly?

Easy
A Stratosphere
B Troposphere
C Mesosphere
D Thermosphere
Weather PPSC

Correct Answer: A

In which layer of atmosphere does commercial aircrafts usually fly: Stratosphere. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q46.Magnitude of energy released by an earthquake is calculated using ____?

Easy
A Earthquake scale
B Seismic scale
C Richter scale
D Temblor scale
Weather PPSC

Correct Answer: C

Magnitude of energy released by an earthquake is calculated using Richter scale. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q47.Meteorology is the study of?

Easy
A Seasons
B Atmosphere
C Air and sounds
D Winds and clouds
Weather PPSC

Correct Answer: B

Meteorology is the study of: Atmosphere. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q48.Most of the weather phenomena take place in which of the following layers of the atmosphere?

Easy
A Mesosphere
B Ionosphere
C Stratosphere
D Troposphere
Weather PPSC

Correct Answer: D

Most of the weather phenomena take place in which of the following layers of the atmosphere: Troposphere. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q49.Oasis is associated with____?

Easy
A Glaciers
B Desert
C Islands
D Volcanoes
Weather PPSC

Correct Answer: B

Oasis is associated with Desert. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q50.Our atmosphere comprises of ____ Nitrogen?

Easy
A 38% Nitrogen
B 58% Nitrogen
C 78% Nitrogen
D None of these
Weather PPSC

Correct Answer: C

Our atmosphere comprises of 78% Nitrogen Nitrogen. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q51.Our atmosphere consists of____ CO2?

Easy
A 0.03 to 0.04% CO2
B 0.3 to 0.4% CO2
C 3 to 4% CO2
D None of these
Weather PPSC

Correct Answer: A

Our atmosphere consists of 0.03 to 0.04% CO2 CO2. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q52.Our atmosphere consists of____ Oxygen approximately?

Easy
A 11% Oxygen approximately
B 21% Oxygen approximately
C 31% Oxygen approximately
D None of these
Weather PPSC

Correct Answer: B

Our atmosphere consists of 21% Oxygen approximately Oxygen approximately. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q53.Places experiencing equal impact of an earthquake are called____?

Easy
A Seismic lines
B Seismic built
C Seismic plates
D Seismic waves
Weather PPSC

Correct Answer: A

Places experiencing equal impact of an earthquake are called Seismic lines. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q54.P-waves is a term associated with____?

Easy
A Earthquakes
B Oceans
C Wind
D Rivers
Weather PPSC

Correct Answer: A

P-waves is a term associated with Earthquakes. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q55.Second layer of Earth’s atmosphere is____?

Easy
A Stratosphere
B Mesosphere
C Troposphere
D Thermosphere
Weather PPSC

Correct Answer: A

Second layer of Earth’s atmosphere is Stratosphere. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q56.The atmosphere near the earth’s surface is heated from below.” Which of the following does not significantly contribute to this heating ____?

Easy
A Conduction of heat upward from a hot surface
B Convection from a hot surface
C Absorption of infrared energy that has been radiated from the surface
D Heat energy from the earth’s interior
Weather PPSC

Correct Answer: D

The atmosphere near the earth’s surface is heated from below.” Which of the following does not significantly contribute to this heating Heat energy from the earth’s interior. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q57.The atmospheric greenhouse effect is produced mainly by the ____?

Easy
A Absorption and re-emission of visible light by the atmosphere
B Absorption and re-emission of ultraviolet radiation by the atmosphere
C Absorption and re-emission of infrared radiation by the atmosphere
D Absorption and re-emission of visible light by clouds
Weather PPSC

Correct Answer: C

The atmospheric greenhouse effect is produced mainly by the Absorption and re-emission of infrared radiation by the atmosphere. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q58.The coldest region of the Earth’s atmosphere is____?

Easy
A Exosphere
B Thermosphere
C Stratopause
D Mesopause
Weather PPSC

Correct Answer: D

The coldest region of the Earth’s atmosphere is Mesopause. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q59.The earth’s atmosphere is divided into layers based on the vertical profile of ____?

Easy
A Air pressure
B Air temperature
C Air density
D Wind speed
Weather PPSC

Correct Answer: B

The earth’s atmosphere is divided into layers based on the vertical profile of Air temperature. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q60.The instrument that measures temperature, pressure, and humidity at various altitudes in the atmosphere ____?

Easy
A Barograph
B Radiosonde
C Aneroid barometer
D Altimeter
Weather PPSC

Correct Answer: B

The instrument that measures temperature, pressure, and humidity at various altitudes in the atmosphere Radiosonde. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.