Showing 41–60 of 72

Q41.As a result of which treaty, ozone hole in Antarctica is slowly healing?

Easy
A Koyoto protocol
B Ottawa treaty
C Montreal protocol
D Oslo Accord
Ecosystem PPSC

Correct Answer: C

The Montreal Protocol (1987), which phased out ozone-depleting substances, is responsible for the gradual healing of the ozone hole over Antarctica.

Q42.Atmospheric pressure decrease rapidly with altitude because the air becomes____ ?

Easy
A Colder
B Less denser
C Rich in Ozone
D Warmer
Ecosystem PPSC

Correct Answer: B

Atmospheric pressure decreases rapidly with altitude because the air becomes less dense at higher elevations.

Q43.Cause of Malaria is ____?

Easy
A Dirty environment
B Pollution
C Mosquito
D None of above
Ecosystem PPSC

Correct Answer: C

Malaria is caused by Plasmodium parasites transmitted through the bite of infected female Anopheles mosquitoes.

Q44.Composition of Ozone layer?

Easy
A O1
B O2
C O3
D O4
Ecosystem PPSC

Correct Answer: C

Composition of Ozone layer: O3. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q45.Deforestation will decrease?

Easy
A Soil erosion
B Rainfall
C Landslides
D Soil fertility
Ecosystem PPSC

Correct Answer: B

Deforestation will decrease: Rainfall. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q46.Dinosaurs and many other species were extinct about ____ years ago.

Easy
A 55 million
B 66 million
C 75 million
D 85 million
Ecosystem PPSC

Correct Answer: B

Dinosaurs and many other species were extinct about 66 million years ago. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q47.Electrostatic precipitator is used to control?

Easy
A Air pollution
B Water pollution
C Solid waste
D Noise pollution
Ecosystem PPSC

Correct Answer: A

Electrostatic precipitator is used to control: Air pollution. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q48.Green House Effect” means:____?

Easy
A Pollution
B Prevention of ultraviolet rays
C Trapping of Solar energy due to atmospheric carbon
D D. None
Ecosystem PPSC

Correct Answer: C

Green House Effect” means: Trapping of Solar energy due to atmospheric carbon. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q49.Ice mass that covers more than fifty-thousand square kilometers of land area is classified as____?

Easy
A ice sheet
B ice field
C glacier erosions
D ice cap
Ecosystem PPSC

Correct Answer: A

Ice mass that covers more than fifty-thousand square kilometers of land area is classified as ice sheet. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q50.If the level of atmospheric pollution increases:

Easy
A The length of the day will increases
B The length of the day will decreases
C The length of the day will remain same
D None of these
Ecosystem PPSC

Correct Answer: A

If the level of atmospheric pollution increases: The length of the day will increases. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q51.In context of environment, the term dirty dozen” refers to ____?

Easy
A 12 most harmful greenhouse gases
B 12 ozone depleting substances
C 12 persistent organic pollutants
D None of the above
Ecosystem PPSC

Correct Answer: C

In context of environment, the term dirty dozen” refers to 12 persistent organic pollutants. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q52.Montreal Protocol 1987 was____?

Easy
A Treaty among nations to reduce nuclear arsenals
B Climate control treaty
C Treaty to protect ozone layer
D Trade policy about tarrifs
Ecosystem PPSC

Correct Answer: C

Montreal Protocol 1987 was Treaty to protect ozone layer. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q53.Most of the ozone in the atmosphere is concentrated in the ____?

Easy
A Mesosphere
B Troposphere
C Stratosphere
D ionosphere
Ecosystem PPSC

Correct Answer: C

Most of the ozone in the atmosphere is concentrated in the Stratosphere. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q54.Most of the ozone in the atmosphere is concentrated in the____?

Easy
A Mesosphere
B Troposphere
C Stratosphere
D Ionosphere
Ecosystem PPSC

Correct Answer: C

Most of the ozone in the atmosphere is concentrated in the Stratosphere. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q55.Mouna Loa is an example of?

Easy
A Active volcano
B Extinct volcano
C Plateau in volcanic region
D None of these
Ecosystem PPSC

Correct Answer: A

Mouna Loa is an example of: Active volcano. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q56.One of the main function of the earth’s ozone layer is to ?

Easy
A Prevent global warming
B Filter out ultraviolet rays
C Absorb pollution
D All of the above
Ecosystem PPSC

Correct Answer: B

One of the main function of the earth’s ozone layer is to: Filter out ultraviolet rays. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q57.Ozone layer prevents ____ radiation from entering the atmosphere?

Easy
A Infra-red
B Ultraviolet
C X-rays
D Gamma rays
Ecosystem PPSC

Correct Answer: B

Ozone layer prevents Ultraviolet radiation from entering the atmosphere. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q58.Ozone layer protects the Earth from ____ radiations from the Sun.

Easy
A microwaves
B infrared
C X-rays
D ultraviolet
Ecosystem PPSC

Correct Answer: D

Ozone layer protects the Earth from ultraviolet radiations from the Sun. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q59.Stratosphere is the atmospheric layer that absorbs most of ____ that Earth receives from the Sun.

Easy
A Infrared radiation
B Ultraviolet radiation
C Ozone layer
D Radio waves
Ecosystem PPSC

Correct Answer: B

Stratosphere is the atmospheric layer that absorbs most of Ultraviolet radiation that Earth receives from the Sun. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q60.Sum of all ecosystems is classified as____?

Easy
A Aero sphere
B Ionosphere
C Biosphere
D Ozonosphere
Ecosystem PPSC

Correct Answer: C

Sum of all ecosystems is classified as Biosphere. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.