Showing 41–60 of 66

Q41.Which treaty aimed at preventing the spread of nuclear weapons?

Easy
A Non Proliferation theory (NPT)
B Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty (CTBT)
C Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons (TPNW)
D None of These
Major Treaties PPSC 2025

Correct Answer: A

Q42.Which Muslim treaty is known as magna carta?

Easy
A Mesak e Madina
B Sulah Hudibya
C Bayt e Rizwan
D None of these
Major Treaties PPSC 2025

Correct Answer: A

Q43.Kargil war ended by which declaration:

Easy
A Washington agreement/accord
B Paris agreement
C Tashkant agreement
D None of these
Major Treaties PPSC 2025

Correct Answer: A

Q44.Tashkent agreement 1965 who signed it from India side:

Easy
A Indra Ganshi
B Lal Bahadur Shastri
C Parem chand
D None of These
Major Treaties PPSC 2025

Correct Answer: B

Q45.Doha agreement was signed between?

Easy
A US and Qatar
B US and Turkey
C US and Taliban
D US and UAE
Major Treaties PPSC 2022

Correct Answer: C

US and Taliban is the correct factual response to “Doha agreement was signed between”.

Q46.Which of the following established a Cease-fire Line in Kashmir?

Easy
A Aman ki Asha Agreement
B Indo-Pak Truce Treaty
C Mirpur Declaration
D None of these
Major Treaties PPSC 2022

Correct Answer: B

Indo-Pak Truce Treaty is the correct factual response to “Which of the following established a Cease-fire Line in Kashmir”.

Q47.Which of the following uses source of light?

Easy
A Conventional
B Perspective
C Non-perspective
D None of these
Major Treaties PPSC 2022

Correct Answer: A

Conventional is the correct factual response to “Which of the following uses source of light”.

Q48.Thomas Hobbes called the agreement by which people create a government the:

Easy
A Enlightenment
B Social Contract
C Checks and balances
D None of these
Major Treaties PPSC 2022

Correct Answer: B

Social Contract is the correct factual response to “Thomas Hobbes called the agreement by which people create a government the:”.

Q49.Anglo Afghan Treaty was concluded in?

Easy
A 1912
B 1915
C 1919
D Noné of these
Major Treaties PPSC 2022

Correct Answer: C

1919 is the correct factual response to “Anglo Afghan Treaty was concluded in”.

Q50.Paris agreement ends the

Easy
A Vietnam War
B Balkan War
C Crimean War
D None of these
Major Treaties PPSC 2022

Correct Answer: B

Balkan War is the correct factual response to “Paris agreement ends the”.

Q51.Which of the following uses source of light .

Easy
A Conventional
B Perspective
C Non-perspective
D None of these
Major Treaties PPSC 2022

Correct Answer: B

Perspective is the correct factual response to “Which of the following uses source of light.”.

Q52.Open skies treaty was signed in:

Easy
A 1991
B 1992
C 1993
D None of these
Major Treaties PPSC 2022

Correct Answer: B

1992 is the correct factual response to “Open skies treaty was signed in:”.

Q53.Paris Climate Agreement was adopted in:

Easy
A 2014
B 2015
C 2016
D 2017
Major Treaties PMS 2019

Correct Answer: B

The Paris Climate Agreement was adopted in December 2015 at COP21 in Paris. It created a global framework for countries to submit nationally determined contributions to limit climate change.

Q54.Which of the following is a conventional designation of prereleased softwere?

Easy
A Alpha
B Omega
C Raw
D Beta
Major Treaties PMS 2016

Correct Answer: D

Beta is the correct answer because it matches the fact or concept tested by this question.

Q55.Ramsar Convention provides a framework for national action and International cooperation for conservation a wise use of wetlands. The Convention was adopted in 1971 in Ramsar, which is a city located in:

Easy
A Iran
B Egypt
C Moroco
D Tunisia
Major Treaties PMS 2015

Correct Answer: A

Iran is the correct answer because it matches the fact or concept tested by this question.

Q56.Under the status of Forces Agreement with the Iraq government, US intend to remove all troops from Iraq by the end of:

Easy
A 2011
B 2012
C 2013
D 2014
Major Treaties PMS 2009

Correct Answer: A

2011 is the correct answer because it matches the fact or concept tested by this question.

Q57.In 1893 the Durand line agreement was signed by king of Afghanistan

Easy
A Aman Ullah
B Abdul rehman
C Habib Ullah
D Daud khan
Major Treaties PMS 2005

Correct Answer: B

Abdul rehman is the correct answer because it matches the fact or concept tested by this question.

Q58.In which year was the Sino-Afghan Boundary Treaty signed on 22 November?

Easy
A 1893
B 1963
C 1973
D None of these
Major Treaties PPSC 2021

Correct Answer: B

The Sino-Afghan boundary treaty was signed on 22 November 1963.

Q59.In which year was the Lahore Declaration signed by Pakistan and India?

Easy
A 1998
B 1999
C 2000
D None of these
Major Treaties PPSC 2021

Correct Answer: B

The Lahore Declaration was signed between Pakistan and India in 1999.

Q60.On what date did Pakistan sign an agreement with Bosnia to combat illegal trafficking?

Easy
A 11/4/2020 12:00:00 AM
B 11/6/2020 12:00:00 AM
C 11/8/2020 12:00:00 AM
D None of these
Major Treaties PPSC 2021

Correct Answer: A

Pakistan signed an agreement with Bosnia regarding human trafficking/illegal migration around 4 November 2020.