FILTER BY SUBTOPIC

Showing 41–60 of 395

Q41.Hazrat Ibrahim AS was born in:

Easy
A Iran
B Iraq
C Syria
D Jordan
Other PPSC 2023

Correct Answer: B

Q42.جادو اور معجزات میں فرق بتانے کے لئے کون بھیجے گئے؟

Easy
A ؑحضرت عزرئیل
B حضرت جبرائیلؑ
C ہاروت عماروت
D ان مین سے کوئی نہیں
Other PPSC 2023

Correct Answer: C

Q43.حضرت آدم ؑ کوسجدہ کروانا فضیلت ثابت کرتا ہے؟

Easy
A فرشتوں پر
B خوبسورتی کی
C tamam mukhloqat per
D ان میں سے کوئی نہیں
Other PPSC 2023

Correct Answer: C

Q44.دین سے پھر جانے والے کو کہتے ہیں؟

Easy
A مشرک
B مرتد
C منافق
D ان میں سے کوئی نہیں
Other PPSC 2023

Correct Answer: B

Q45.Wazir Khan Masjid is located at:

Easy
A Lahore
B Peshawar
C Karachi
D Faisalabad
Other PPSC 2023

Correct Answer: A

Q46.Name the battle in which Hazrat Khalid Bin Waleed RA participated first time for Muslims:

Easy
A Battle of Badar
B Battle of Trench
C Battle of Mauta
D Battle of Tabuk
Other PPSC 2023

Correct Answer: C

Q47.Who was the first male Shaheed (martyr) of Islam?

Easy
A Hazrat Shoib Roomi (R.A)
B Hazrat Haris bin Halla (R.A)
C Hazrat Zaid Bin Haris (R.A)
D Hazrat As'ad bin Zurarah (R.A)
Other PPSC 2020

Correct Answer: B

Q48.What was the real (original) name of Hazrat Abu Bakr (R.A)?

Easy
A Abdullah Ibn Uthman
B Sulaiman bin Jaffer
C Abdul Rehman ibn Aouf
D Saraqa bin Jasham
Other PPSC 2020

Correct Answer: A

Q49.The British Government arrested a few Moplahs from_______who wanted to organize the Khilafat Movement.

Easy
A Bombay
B Delhi
C Aligarh
D Kerala
Other PPSC 2020

Correct Answer: D

Q50.Name the companion who got the title "Zou-Shadatian", Hazrat Muhammad (S.A.W) said about his testimony equal to two persons.

Easy
A Hazrat Huzaifa Bin Yamani (R.A)
B Hazrat Khuzaima Bin Sabit(R.A)
C Hazrat Ammar Bin Yasir (R.A)
D Hazrat Ubayy Bin Ka'ab (R.A)
Other PPSC 2020

Correct Answer: B

Q51.What was the real (original) name of Hazrat Abu Baker (R.A)?

Easy
A Abdullah Ibn Uthman
B Sulaiman bin jaffer
C Adbul Rehman ibn Aouf
D Saraqa bin jasham
Other PPSC 2020

Correct Answer: A

Q52.The British Government arrested a few Moplahs from_______who wanted to organize Khilafat Movement.

Easy
A Bombay
B Dehli
C Aligarh
D Kerala
Other PPSC 2020

Correct Answer: D

Q53.Name the woman, after Hazrat Khadija (RA) who embraced Islam?

Easy
A Ummay Aimen
B Lababa bint Haris
C Buraida Aslami
D Hazrat Samiya
Other PPSC 2020

Correct Answer: B

Q54.Pupil of Hazrat Abu Hurrairah RA?

Easy
A Hazrat Ali RA
B Hazrat Hammam ibn Munabih
C Hazrat Rehman bin Oof
D Hazrat Saad bin Abi Waqas
Other PPSC 2020

Correct Answer: B

Q55.Hazrat Amina RA, mother of Hazrat Muhammad SAW belonged to which tribe?

Easy
A Banu Umayya
B Banu Khazeema
C Banu Asad
D Banu Zohra
Other PPSC 2020

Correct Answer: D

Q56.Age of Hazrat Noah A.S was?

Easy
A 750 years
B 850 years
C 950 years
D None of these
Other PPSC 2020

Correct Answer: C

Q57.وہ وصفی نام جو کسی خصوصیت یا وصف کی وجہ سے عوام و خواص میں مشہور ہو جائے کہلاتا ہے۔مثلاً ابراہیم خلیل اللہ، شاعر مشرق علامہ اقبال

Easy
A کنییت
B تخلص
C خطاب
D لقب
Other PPSC 2020

Correct Answer: D

Q58.Shab-e Miraj incident takes place on?

Easy
A 27 Rajab
B 17 Rajab
C 17 Ramzan
D None of these
Other PPSC 2020

Correct Answer: A

Q59.Bani Israeel was The Nation of?

Easy
A Hazrat Musa ( A.S)
B Hazrat yaqoob (A.S)
C Hazrat Ibrahim (A.S)
D None of these
Other PPSC 2020

Correct Answer: B

Q60.Who started the system of Islamic Calendar?

Easy
A Hazrat Umar
B Hazrat Ali
C Hazrat Hamza
D None of these
Other PPSC 2020

Correct Answer: A