Showing 41–60 of 145

Q41.اقسام بیان کتن قرآن مجید میں نفس ک ہوئیں یں؟

Easy
A پانچ
B تین
C چار
D یںن ان میں سے کو ئ \n
Surahs & Verses PPSC 2020

Correct Answer: B

Q42.سورتیں الم سے قرآن مجید میں کتن شروع ہوت یں؟

Easy
A چار
B چھ
C آٹھ
D یںن ان میں سے کو ئ\n
Surahs & Verses PPSC 2020

Correct Answer: B

Q43.Which of the following according to the Holy Quran is an unpardonable sin?

Easy
A Lie
B Jealousy
C Shirk
D Theft\n
Surahs & Verses PPSC 2020

Correct Answer: C

Q44.In Which Surah the Holy Quran there is mention of Zulqarnain?

Easy
A Surah Al-Baqarrah
B Surah Al-Mujadala
C Surah Al-Imran
D Surah Al-Kahaf
Surahs & Verses PPSC 2020

Correct Answer: D

Q45.The Maximum numbers of Haffaz-e-Quran (70 Hafiz)were martyred in the:

Easy
A Jang-e-Yarmook
B Jang-e-Khandaq
C Jang-e-Yamama
D Jang-e-Ajnadeen
Surahs & Verses PPSC 2020

Correct Answer: C

Q46.Which Surah of the Holy Quran confirms the Islamic Religion as the complete Religion?

Easy
A Al-Maidah
B An-Nas
C Al-Tauheed
D Al-Baqra
Surahs & Verses PPSC 2020

Correct Answer: A

Q47.Which Surah of the Holy Quran is called Umm-ul-Kitab?

Easy
A Surah Yaseen
B Surah Rahman
C Surah Baqara
D Surah Fateha
Surahs & Verses PPSC 2020

Correct Answer: D

Q48.In which Surah the Tauba of three Sahaba is mentioned who lagged behind in the battle of Tabuk?

Easy
A Al-Namal
B Al-Baqrah
C An-Nissa
D Al-Tauba
Surahs & Verses PPSC 2020

Correct Answer: D

Q49.In the recitation of the Holy Quran, there are how many occasions when Sajdah (Prostration)is obligatory for the Muslim\"

Easy
A A) 9
B (B) 12
C C) 14
D D) None of these
Surahs & Verses PPSC 2020

Correct Answer: C

Q50.Ayat Al Kursi is part of which Surah in the Holy Quran?

Easy
A Al Imran
B Al Baqarah
C Al Anfal
D Al Nissa
Surahs & Verses PPSC 2020

Correct Answer: B

Q51.which cousin of Holy Prophet Hazrat Muhammad (SAW) was "Mufassar-e-Quran"?

Easy
A Hazrat Hamza bin Abdul Muttalib(R.A)
B Hazrat Abdullah bin-Abbas(R.A)
C Hazrat Abdullah Bin Masood RA
D Hazrat Ali Murtaza bin Abi Talib(RA)
Surahs & Verses PPSC 2020

Correct Answer: B

Q52.In which Para of the Holy Quran, "Surah Al-Momin" is located?

Easy
A 24
B 26
C 28
D 23
Surahs & Verses PPSC 2020

Correct Answer: A

Q53.Hazrat Umar (R.A) embraced Islam,Influenced by which Surah of the Holy Quran?

Easy
A Surah Yasin
B Surah Taha
C Surah Nisah
D Surah Namal
Surahs & Verses PPSC 2020

Correct Answer: B

Q54.The Quran and Sunnah are declared the Supreme law of Pakistan under the Amendment

Easy
A 9th
B 10th
C 11th
D 8th
Surahs & Verses PMS 2020

Correct Answer: A

Q55.Surah Al Kausar is the shortest Surah of the Holy Quran. The number of its verses is

Easy
A Three
B Four
C Five
D Less than three
Surahs & Verses PPSC 2020

Correct Answer: A

Q56.Prostration is obligatory in the Holy Quran , for how many times?

Easy
A 13
B 14
C 18
D 20 \n
Surahs & Verses PPSC 2020

Correct Answer: B

Q57.خلق القرآن عقیدہ کا قائل کون تھا؟

Easy
A موعض
B معتزلہ
C معارض
D یںن ان میں سے کو ئ \n
Surahs & Verses PPSC 2020

Correct Answer: B

Q58.یں؟تے ہیںترجمہ القرآن کسے ک

Easy
A ہ ابن مسعودحضرت عبدال
B ہ بن عمرحضرت عبدال
C ہ ابن عباسحضرت عبدال
D یںن ان میں سے کو ئ \n
Surahs & Verses PPSC 2020

Correct Answer: C

Q59.یں؟موضح القرآن کے مولف کون

Easy
A موالناغفورقاسم
B عبدالقادررائے پوری
C ر بغدادیعالمہ طا
D یںن ان میں سے کو ئ \n
Surahs & Verses PPSC 2020

Correct Answer: B

Q60.مساجد کا ذکر قرآن مجید میں کتنی ہے؟

Easy
A 3
B 4
C 5
D یںن ان میں سے کو ئ \n
Surahs & Verses PPSC 2020

Correct Answer: C