FILTER BY SUBTOPIC

Showing 41–60 of 752

Q41.Shimla Agreement signed on which date?

Easy
A 15 july 1973
B 6 june 1972
C 2 july 1972
D 3 july 1974
General PPSC 2024

Correct Answer: C

Q42.When Pakistan People Party Founded?

Easy
A 30 Nov 1966
B 30 Nov1967
C 30 NOv 1968
D 30 july 1968
General PPSC 2024

Correct Answer: B

Q43.__ Necropolis in Pakistan inscribed as a UNESCO World Heritage.

Easy
A Miani Sahib
B Mohenjo-Daro
C Mawa Sahib
D Makli
General PPSC 2024

Correct Answer: D

Q44.Which cricket world cup has Pakistan won?

Easy
A 1975
B 1991
C 1992
D None of these
General PPSC 2024

Correct Answer: C

Q45.Pakistan's Aleem Dar broke_____ record of most test matches as an umpire?

Easy
A Steve Bucknor
B David Shepherd
C Billy Bowden
D Rudi Koertzen
General PPSC 2024

Correct Answer: A

Q46.What is the Balochistan share in the NFC Award?

Easy
A 51.74 %
B 24.55%
C 14.63%
D 9.09%
General PPSC 2024

Correct Answer: D

Q47.Bicameral Legislature system was introduced for the first time in Pakistan?

Easy
A 1956
B 1962
C 1973
D None of these
General PPSC 2024

Correct Answer: C

Q48.Which Pakistan Cricket player awarded Sitara e Imtiaz after his death ?

Easy
A Khalid Wazir
B Abdul Qadir
C Akhtar Sarfraz
D None of these
General PPSC 2024

Correct Answer: B

Q49.Who discovered the Indus Valley Civilization?

Easy
A John Marshall
B Mortimer Wheeler
C Alexander
D None of these
General PPSC 2024

Correct Answer: A

Q50.A referendum on allowing Pervaiz Musharaf to continue as president for five years was held in Pakistan on:

Easy
A 30 April 1999
B 30 April 2000
C 30 April 2001
D 30 April 2002
General PPSC 2024

Correct Answer: D

Q51.When did Pakistan joined SEATO?

Easy
A 1949
B 1954
C 1973
D 1979
General PPSC 2024

Correct Answer: B

Q52.Sheikh Mujib was arrested during which era ?

Easy
A Ayub Khan
B Sikander Mirza
C Yahya Khan
D Z.A Bhutto
General PPSC 2024

Correct Answer: C

Q53.Who was Pakistan's first Civil Law administrative ?

Easy
A Ayub Khan
B Sikander Mirza
C Zulfiqar ALi Bhutto
D Pervaiz Musharraf
General PPSC 2024

Correct Answer: C

Q54.The old name of Taxila was:

Easy
A Nandana
B Takhshasila
C Gandhara
D None of these
General PPSC 2024

Correct Answer: B

Q55.Mian Sir Fazl-i-Hussain belonged to which caste ?

Easy
A Jutt
B Rajput
C Mughal
D None of these
General PPSC 2024

Correct Answer: B

Q56.Pakistan Peoples Party was established in which year?

Easy
A 1965
B 1966
C 1967
D 1968
General PPSC 2024

Correct Answer: C

Q57.Last Mughal Empire was?

Easy
A Jahangir
B Shah Jahan
C Humayoun
D Bahadur Shah
General PPSC 2024

Correct Answer: D

Q58.A U-Turn came in foreign policy of Pakistan after the world launched war against terrorism in?

Easy
A 2009
B 2001
C 2002
D 2007
General PPSC 2024

Correct Answer: B

Q59.Baluchistan plateau lies in ______.

Easy
A East of Koh Kirther and Suliman range
B West of Koh Kirther and Suliman range
C South of Koh Kirther and Suliman range
D North of Koh Kirther and Suliman range
General PPSC 2023

Correct Answer: B

Q60.The battle of Karnal was fought between the Mughal emperor Muhammad Shah and _______.

Easy
A Aurangzaib
B Akbar
C Nadir Shah
D Bahadur Shah
General PPSC 2023

Correct Answer: C