FILTER BY SUBTOPIC

Showing 581–600 of 1395

Q581.Lock Jaw i.e. difficulty in opening the mouth, is a symptom of____?

Easy
A Chlorea
B Plague
C Diphtheira
D Tetanus
Other PPSC

Correct Answer: D

Lock Jaw i. e. difficulty in opening the mouth, is a symptom of Tetanus. difficulty in opening the mouth, is a symptom ofTetanus. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q582.Mach number is used in connection with the speed of____?

Easy
A Ship
B Light
C Sound
D aircraft
Other PPSC

Correct Answer: D

Mach number is used in connection with the speed of aircraft. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q583.Magnalium is an alloy of____?

Easy
A Magnesium and Lead
B Aluminium and Zinc
C Aluminium and Magnesium
D Aluminium and Mercury
Other PPSC

Correct Answer: C

Magnalium is an alloy of Aluminium and Magnesium. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q584.Magnifying power of a simple microscope can be increased by ?

Easy
A increasing focal length of the lens
B Decreasing focal length of the lens
C Lens of large aperture
D lens of short aperture
Other PPSC

Correct Answer: B

Magnifying power of a simple microscope can be increased by: Decreasing focal length of the lens. The result follows from how light is reflected, refracted, focused, or distributed across the electromagnetic spectrum.

Q585.Main constituent in air is ____?

Easy
A Oxygen
B Nitrogen
C Hydrogen
D Helium
Other PPSC

Correct Answer: B

Main constituent in air is Nitrogen. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q586.Main Control System of our body is ____?

Easy
A Nervous System
B Brain
C Heart
D Lungs
Other PPSC

Correct Answer: A

Main Control System of our body is Nervous System. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q587.Male birds are ____ colorful than female birds.

Easy
A Less
B More
C Equal
D None of these
Other PPSC

Correct Answer: B

Male birds are More colorful than female birds. This is based on the organism’s established anatomy, behavior, or biological classification.

Q588.Marble and Slate are which type of rock?

Easy
A Igneous
B Sedimentary
C Metamorphic
D Non of These
Other PPSC

Correct Answer: C

Marble and Slate are which type of rock: Metamorphic. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q589.Mass of Earth is____?

Easy
A 5.972 × 1024 kg.
B 6.972 × 1024 kg
C 7.972 × 1024 kg
D 8.972 × 1024 kg
Other PPSC

Correct Answer: A

Mass of Earth is 5.972 × 1024 kg. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q590.Material for rain-proof coats and tents owe their water proof properties to ____?

Easy
A Surface tension
B Viscosity
C Specific gravity
D Elasticity
Other PPSC

Correct Answer: A

Material for rain-proof coats and tents owe their water proof properties to Surface tension. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q591.Materials for rain-proof coats and tents owe their water proof properties to____?

Easy
A Surface tension
B Viscosity
C Specific gravity
D Elasticity
Other PPSC

Correct Answer: A

Materials for rain-proof coats and tents owe their water proof properties to Surface tension. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q592.Matter exists in____ states.

Easy
A One
B Three
C Five
D None of these
Other PPSC

Correct Answer: B

Matter exists in Three states. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q593.Maximum biological damage is caused by ____?

Easy
A Gamma rays
B Alpha rays
C Beta rays
D Microwaves
Other PPSC

Correct Answer: A

Maximum biological damage is caused by Gamma rays. The named agent or condition produces the characteristic biological changes associated with the disease.

Q594.Medium sized kidney stones are removed by____?

Easy
A Dialysis
B Lithotripsy
C Excretion
D Laser
Other PPSC

Correct Answer: B

Medium sized kidney stones are removed by Lithotripsy. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q595.Medium which sends signal from source to destination is known as ____ ?

Easy
A Transmitter
B Transmission channel
C Receiver
D Hardware
Other PPSC

Correct Answer: B

Medium which sends signal from source to destination is known as Transmission channel. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q596.Medulla oblongata is a part of human ____?

Easy
A Heart
B Brain
C Liver
D Sex organ
Other PPSC

Correct Answer: B

Medulla oblongata is a part of human Brain. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q597.Melting Point of Tungsten is?

Easy
A 1000 C
B 2000 C
C 3000 C
D 4000 C
Other PPSC

Correct Answer: C

Melting Point of Tungsten is 3000 C. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q598.Mercury is also known as____?

Easy
A Shine Silver
B Quick Silver
C Slow Silver
D Slippery Silver
Other PPSC

Correct Answer: B

Mercury is also known as Quick Silver. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q599.Microorganisms can only be seen with an equipment called ____?

Easy
A Microscope
B Telescope
C Spectroscope
D None of these
Other PPSC

Correct Answer: A

Microorganisms can only be seen with an equipment called Microscope. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q600.Microphone converts sound energy into ____?

Easy
A Microwaves
B Electrical signals
C Optical Signals
D Heat energy
Other PPSC

Correct Answer: B

Microphone converts sound energy into Electrical signals. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.