FILTER BY SUBTOPIC

Showing 601–620 of 1395

Q601.Milk contains water

Easy
A 70%
B 75%
C 87%
D 90%
Other PPSC

Correct Answer: C

Milk contains water: 87%. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q602.Milky Way Galaxy in which type?

Easy
A spiral
B Round
C Square
D Linear
Other PPSC

Correct Answer: A

Milky Way Galaxy in which type: spiral. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q603.Mohs’ Scale” is used to indicate the____?

Easy
A Degree of hardness of minerals
B Degree of viscosity of a liquid
C Degree of elasticity of a material
D Degree of brittleness of a substance
Other PPSC

Correct Answer: A

Mohs’ Scale” is used to indicate the Degree of hardness of minerals. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q604.Mohus scale is used for to measure ____?

Easy
A Hardness
B Humidity
C Pressure
D Temperature
Other PPSC

Correct Answer: A

Mohus scale is used for to measure Hardness. This value follows from the standard definition or accepted conversion used for the quantity.

Q605.Molasses is a byproduct of ____ Factory ?

Easy
A Fertilizer
B Cotton seed oil
C Sugar
D Banaspati Ghee
Other PPSC

Correct Answer: C

Molasses is a byproduct of Sugar Factory. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q606.Monsoon is caused by____?

Easy
A Seasonal reversal of winds
B Revolution of earth
C Movement of clouds
D Rise in temperature
Other PPSC

Correct Answer: A

Monsoon is caused by Seasonal reversal of winds. The named agent or condition produces the characteristic biological changes associated with the disease.

Q607.Most abundant color in Earth is____?

Easy
A Blue
B Green
C Brown
D Black
Other PPSC

Correct Answer: A

Most abundant color in Earth is Blue. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q608.Most drugs are excreted through____?

Easy
A Kidney
B Skin
C Gallbladder
D Lungs
Other PPSC

Correct Answer: A

Most drugs are excreted through Kidney. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q609.Most gases conduct electricity at:

Easy
A Normal pressure
B Very low pressure
C Very high pressure
D None of these
Other PPSC

Correct Answer: B

Most gases conduct electricity at: Very low pressure. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q610.Most soluble in water is:____?

Easy
A Camphor
B Sulphur
C Common salt
D Sugar
Other PPSC

Correct Answer: D

Most soluble in water is: Sugar. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q611.Mycology is a study of____?

Easy
A Virus
B Bacteria
C Anti virus
D Fungi
Other PPSC

Correct Answer: D

Mycology is a study of Fungi. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q612.Myopia is a defect of Human eye. it can be corrected by using a lens called?

Easy
A Convex lens
B Concave lens
C Cylindrical lens
D Plano convex lens
Other PPSC

Correct Answer: B

Myopia is a defect of Human eye. it can be corrected by using a lens called: Concave lens. The result follows from how light is reflected, refracted, focused, or distributed across the electromagnetic spectrum.

Q613.Myopia is a human eye disorder That can be corrected by using the lens ?

Easy
A Convex
B Concave
C Cylindrical
D Medicine
Other PPSC

Correct Answer: B

Myopia is a human eye disorder That can be corrected by using the lens: Concave. The result follows from how light is reflected, refracted, focused, or distributed across the electromagnetic spectrum.

Q614.Name the animal which can live without water in its entire life?

Easy
A Desert lizard
B Camel
C Kangaroo rat
D Cuttlefish
Other PPSC

Correct Answer: C

Name the animal which can live without water in its entire life: Kangaroo rat. This is based on the organism’s established anatomy, behavior, or biological classification.

Q615.Name the branch of science which deals with the study of sound and sound waves?

Easy
A Aeronautics
B Acoustics
C Aerostatics
D Aetiology
Other PPSC

Correct Answer: B

Name the branch of science which deals with the study of sound and sound waves: Acoustics. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q616.Name the drugs which block the sensory nerves and prevent the patient from feeling pain?

Easy
A Analgesics
B Antibiotics
C Antihistamines
D Anaesthetics
Other PPSC

Correct Answer: D

Name the drugs which block the sensory nerves and prevent the patient from feeling pain: Anaesthetics. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q617.Name the famous book of Ibn-Sina in which he discussed human physiology and medicine ?

Easy
A Al-Qanun
B Al-Masudi
C New Renaissance
D Tadhkira
Other PPSC

Correct Answer: A

Name the famous book of Ibn-Sina in which he discussed human physiology and medicine: Al-Qanun. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q618.Name the famous Pakistani scientist who worked under the supervision of Albert Einstein?

Easy
A Dr Abdul Qadeer
B Riazuddin Siddiqui
C Ammar Muhammadi
D Dr Abdul Salam
Other PPSC

Correct Answer: B

Name the famous Pakistani scientist who worked under the supervision of Albert Einstein: Riazuddin Siddiqui. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q619.Name the Scientist who stated that matter can be converted into energy?

Easy
A Boyle
B Einstein
C Avogadro
D Lavoisier
Other PPSC

Correct Answer: B

Name the Scientist who stated that matter can be converted into energy: Einstein. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q620.NASA’s ____ rover landed on Mars in February 2021.

Easy
A Persistence
B Desistance
C Perseverance
D None of the above
Other PPSC

Correct Answer: C

NASA’s Perseverance rover landed on Mars in February 2021. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.