FILTER BY SUBTOPIC

Showing 761–780 of 1395

Q761.Study of joints called:

Easy
A Esthesiology
B Splanchnology
C Arthrology
D Anthropology
Other PPSC

Correct Answer: C

Study of joints called: Arthrology. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q762.Study of life in outer space is known as ?

Easy
A Endobiology
B Exobiology
C Enterobiology
D Neobiology
Other PPSC

Correct Answer: B

Study of life in outer space is known as: Exobiology. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q763.Study of Soil is called____?

Easy
A Pedology
B Pedagogy
C sociology
D Demography
Other PPSC

Correct Answer: A

Study of Soil is called Pedology. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q764.Study of the Universe is known as____?

Easy
A Sociology
B Cosmology
C Universology
D Petology
Other PPSC

Correct Answer: B

Study of the Universe is known as Cosmology. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q765.Substance whose atoms can be split are known as ____ materials.

Easy
A Fusionable
B Fissionable
C Combustible
D None of these
Other PPSC

Correct Answer: B

Substance whose atoms can be split are known as Fissionable materials. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q766.Summer solstice means____?

Easy
A longest day
B longest night
C smallest day
D none of these
Other PPSC

Correct Answer: A

Summer solstice means longest day. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q767.Symbol of Iron is____?

Easy
A Na
B Fr
C Fe
D Zn
Other PPSC

Correct Answer: C

Symbol of Iron is Fe. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q768.T.V. transmission cannot cover a very large area because

Easy
A the strength of T.V. waves is very limited
B picture cannot be transmitted clearly after a specific distance
C the shape of the earth is spherical
D the air is not a good conductor of light and sound/waves
Other PPSC

Correct Answer: C

T. V. transmission cannot cover a very large area because: the shape of the earth is spherical. The other listed choices share the property in the question, while this choice does not.

Q769.Television signals are converted into light signals by____?

Easy
A Optical fiber
B Transistor
C Decoder
D Photo diode
Other PPSC

Correct Answer: D

Television signals are converted into light signals by Photo diode. The result follows from how light is reflected, refracted, focused, or distributed across the electromagnetic spectrum.

Q770.Tetanus is a ____ infection.

Easy
A Viral
B Bacterial
C Fungal
D Parasitic
Other PPSC

Correct Answer: B

Tetanus is a Bacterial infection. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q771.Tetanus is caused by____?

Easy
A Clostridium
B Virus
C Bacteriophage
D Salmonella
Other PPSC

Correct Answer: A

Tetanus is caused by Clostridium tetani. The bacterium produces a neurotoxin that causes painful muscle stiffness and spasms.

Q772.Thanatology is the study of ____?

Easy
A Careers
B Being
C Death
D Soul
Other PPSC

Correct Answer: C

Thanatology is the study of Death. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q773.The ____ test is a color perception test for red-green color deficiencies.

Easy
A Hemiplegia
B Ishihara
C Lalopathy
D None of the above
Other PPSC

Correct Answer: B

The Ishihara test is a color perception test for red-green color deficiencies. An inadequate supply disrupts the biological process that depends on this nutrient or substance and produces the stated condition.

Q774.The ‘Solar Corona’ mainly consists of?

Easy
A Gases
B Ice
C Molten lava
D Cosmic rays
Other PPSC

Correct Answer: C

The ‘Solar Corona’ mainly consists of: Molten lava. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q775.The ‘stone’ formed in human kidney consist mostly of____?

Easy
A Calcium oxalate
B Sodium acetate
C Magnesium sulphate
D Calcium
Other PPSC

Correct Answer: A

The ‘stone’ formed in human kidney consist mostly of Calcium oxalate. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q776.The ability of the Eye to see in the dark, is due to the production of a purple pigment known as____?

Easy
A Carotene
B Rhodopsin
C Iodopsin
D Retinene
Other PPSC

Correct Answer: D

The ability of the Eye to see in the dark, is due to the production of a purple pigment known as Retinene. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q777.The absolute value of charge on electron was determined by ____ ?

Easy
A J.J.Thomson
B Chadwick
C Rutherford
D Robert Millikan
Other PPSC

Correct Answer: D

The absolute value of charge on electron was determined by Robert Millikan. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q778.The absorption of ink by blotting paper involves____?

Easy
A Viscosity of ink
B Capillary action phenomenon
C Diffusion of ink through the blotting
D Siphon action
Other PPSC

Correct Answer: B

The absorption of ink by blotting paper involves Capillary action phenomenon. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q779.The alcohol used in the preparation of dynamite is____?

Easy
A glycerol
B glycerol
C glycol
D methyl alcohol
Other PPSC

Correct Answer: B

The alcohol used in the preparation of dynamite is glycerol. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q780.The alloy of aluminium used for making magnet is____?

Easy
A Duralumin
B Y-Alloy
C Alnico
D Aluminium bronze
Other PPSC

Correct Answer: C

The alloy of aluminium used for making magnet is Alnico. The effect results from the movement of charge or the interaction of electric and magnetic fields.