Showing 61–80 of 132

Q61.Bring the chair in the room.

Medium
A Let the chair be brought in the room.
B Let the chair be bought in the room.
C Let the chair be in the room.
D None of these
Passive Voice PPSC 2026

Correct Answer: A

Imperative sentences are converted to passive voice using the 'Let...be' construction.

Q62.Change the voice: You seem to have made a mistake.

Medium
A A mistake had been made by you.
B A mistake seems to have been made by you.
C A mistake is being made by you.
D A mistake had made by you.
Passive Voice PPSC 2026

Correct Answer: B

The perfect infinitive 'seem to have made' is passivized as 'seems to have been made'.

Q63.Change the voice: Did she iron the clothes?

Medium
A Were the clothes being ironed by her?
B Were the clothes ironed by her?
C Are the clothes ironed by her?
D Had the clothes ironed by her?
Passive Voice PPSC 2026

Correct Answer: B

A simple past question is passivized using 'Were...ironed by'.

Q64.Change into Indirect Speech: He says, "I worked as manager before becoming a doctor."

Medium
A He said that he works as a manager before becoming a doctor.
B He said that he worked as a manager before becoming a doctor.
C He says that he had worked as a manager before becoming a doctor.
D He said that he worked as a manager as before becoming a doctor.
Indirect Speech PPSC 2026

Correct Answer: B

The pronoun and tense shift correctly to 'he worked' in reported speech.

Q65.Change into indirect speech: "Could you write it down for me," she asked.

Medium
A She asked that I could write it down it for her.
B She asked me to write it down for her.
C She asked if I could write it down for her.
D She asked whether I could write it down for her.
Indirect Speech PPSC 2026

Correct Answer: C

A polite request question is reported using 'asked if'.

Q66.Correct the Sentence: I said to my siblings, 'Do you want to go on a trip.'

Easy
A I said to my siblings, 'Do you want to go on a trip.'
B I asked to my siblings, 'Do you want to go on a trip.'
C I asked to my siblings, 'Do you wanted to go on trip.'
D None of these
Direct Speech PPSC 2026

Correct Answer: A

Q67.Change the Narration: he says, " i don't respect my paarents"

Easy
A He says that he did not respect his parents.
B He says that he does not respect his parents.
C He said that he does not respect his parents.
D He said that he do not respect his parents.
Indirect Speech PPSC 2024

Correct Answer: B

Q68.The box can contain no more. Change the voice

Easy
A No more could contain in the box
B No more can contain in the box
C No more could have contain in the box
D All of these are true
Passive Voice PPSC 2024

Correct Answer: B

Q69.Change the voice. He patted and cheated old lady.

Easy
A Patted and cheated old lady by him
B Old lady was patted and cheated by him
C Old lady were patted and cheated by him
D Old lady is patted and cheated by him
Passive Voice PPSC 2024

Correct Answer: B

Q70.Change narration : The Captain said to his men, " Stand at ease."

Easy
A The Captain urged his men to be at ease.
B The Captain wanted his men to be at ease.
C The Captain commanded his men to stand at ease.
D None of these
Indirect Speech PPSC 2024

Correct Answer: C

Q71.Change narration: My friend said to me, "Has your father returned from Karachi?"

Easy
A My friend asked me if my father had returned from Karachi
B My friend said to me that my father has returned from Karachi
C My friend told me that his father had returned from Karachi
D My friend enquired me if his father had returned from Karachi
Indirect Speech PPSC 2024

Correct Answer: A

Q72.Change narration: He asked his friend if he like chess.

Easy
A He asked his friend. "Why you like chess"?
B He asked his friend. ''Did you like chess'?
C He said to his friend, "Did you like chess'?
D None of these
Indirect Speech PPSC 2023

Correct Answer: B

Q73.change the narration: He said to me, "Why are you late?"

Easy
A He asked me why I was late.
B He said to me why I was late.
C He told me why I were late.
D None of these
Indirect Speech PPSC 2023

Correct Answer: A

Q74.Change narration: He said that I might achieve my goals.

Easy
A He said "May you achieve your goals".
B He said "May you achieve your goals".
C He said "Might you achieve your goals".
D None of these
Indirect Speech PPSC 2023

Correct Answer: A

Q75.Change narration: He said, "By God I am not guilty".

Easy
A He said that by God he was not guilty
B He said by God he was not guilty.
C He said that by God he had not guilty.
D None of these
Indirect Speech PPSC 2023

Correct Answer: A

Q76.Change Narration: He said, "I have a new car".

Easy
A He said that he had a new car.
B He said that he has a New Car.
C He said that I have a new car.
D None of these.
Indirect Speech PPSC 2023

Correct Answer: A

Q77.Change the Voice: Our army has defeated the enemy.

Easy
A The enemy has defeated by our army
B The enemy had been defeated by the our army
C The enemy has been defeated by our army
D None of these
Passive Voice PPSC 2023

Correct Answer: C

Q78.Change the narration: He said to me: Thank You for your kind help:

Easy
A He thanked him for his kind help.
B He requested him for his kind help.
C He told him for his kind help.
D He asked him for his kind help.
Indirect Speech PPSC 2023

Correct Answer: A

Q79.Change the Voice: Please give me your pen and take your seat.

Easy
A Let your pen given me and take your seat
B You are requested to give me your pen and take your seat
C You are warned to give me your pen and take your seat
D None of these
Passive Voice PPSC 2023

Correct Answer: B

Q80.Change the narration the officer said to the peon. "If you do not do your duty well. I will dismiss you".

Easy
A The officer told the peon that if he did not do his duty well, he would dismiss him.
B The officer threatened to dismiss the peon if he did not do his duty well.
C The officer suggested to the peon that if he did not do his duty well, he would be dismissed.
D The officer told the peon that he would be dismissed if he failed to do his duty well.
Indirect Speech PPSC 2020

Correct Answer: B