FILTER BY SUBTOPIC

Showing 61–80 of 1395

Q61.The most efficient engine is:

Easy
A Petrol
B Electric
C Diesel
D Stream
Other PPSC 2020

Correct Answer: B

Q62.Why does the sky appear blue?

Medium
A Due to scattering of light in the atmosphere
B Due to the colour of gases in the atmosphere
C Due to reflection from the Earth's surface
D None of these
Other CSS 2023

Correct Answer: A

Correct Answer: Due to scattering of light in the atmosphere.

Q63.The hardness of a hammer made of aluminium is due to the presence of:

Medium
A Ionic bond
B Covalent bond
C Metallic bond
D None of these
Other CSS 2023

Correct Answer: C

Correct Answer: Metallic bond.

Q64.Biosphere is defined as:

Medium
A Part of the earth, water and atmosphere inhabited by living organisms
B Part of soil inhabited by animals and plants
C Atmosphere in which life exists
D None of these
Other CSS 2023

Correct Answer: A

Correct Answer: Part of the earth, water and atmosphere inhabited by living organisms.

Q65.Malaria, polio, dengue fever and influenza are examples of:

Medium
A Deficiency diseases
B Infectious diseases
C Physiological diseases
D None of these
Other CSS 2023

Correct Answer: B

Correct Answer: Infectious diseases.

Q66.In terms of Wi-Fi data throughput, the fastest transfer speeds are offered by which Wi-Fi standard?

Medium
A 802.11a
B 802.22g
C 802.11n
D None of these
Other CSS 2023

Correct Answer: C

Correct Answer: 802.11n.

Q67.How many fluids per day should a man use?

Medium
A 2.7 liters
B 3.7 liters
C 4.7 liters
D None of these
Other CSS 2022

Correct Answer: B

Correct Answer: 3.7 liters.

Q68.Through which of the following countries does the Equator pass?

Medium
A Pakistan
B Malaysia
C Kenya
D None of these
Other CSS 2022

Correct Answer: C

Correct Answer: Kenya.

Q69.Which of the following lenses is used in the microscope?

Medium
A Convex lens
B Concave lens
C Curved lens
D None of these
Other CSS 2022

Correct Answer: A

Correct Answer: Convex lens.

Q70.The instrument used to measure rainfall is:

Medium
A Barometer
B Hydrometer
C Nanometer
D None of these
Other CSS 2022

Correct Answer: D

Correct Answer: None of these.

Q71.The world is divided into how many time zones?

Medium
A 12
B 18
C 24
D None of these
Other CSS 2022

Correct Answer: C

Correct Answer: 24.

Q72.The study of earthquakes is known as:

Medium
A Meteorology
B Seismology
C Geology
D Paleontology
Other FPSC 2026

Correct Answer: B

The scientific branch studying seismic waves and faults (FPSC 2025).

Q73.Which of the following gases are known as greenhouse gases?

Easy
A CO₂
B Argon
C Neon
D Helium
Other PPSC 2025

Correct Answer: A

Q74.A member of a species that is reduced in number is called?

Easy
A Hybrid Species
B endangered Species
C Migratory Species
D Invasive species
Other PPSC 2025

Correct Answer: B

Q75.Gallbladder is part of______?

Easy
A circulatory system
B Respiration system
C Digestive system
D Nervous system
Other PPSC 2025

Correct Answer: C

Q76.Pakistan joined which organization in 1954?

Easy
A OIC
B UN
C SEATO
D CENTO
Other PPSC 2025

Correct Answer: C

Q77.Which gas is commonly used in tungsten filament bulbs to prevent the filament from oxidizing?

Easy
A Nitrogen
B Oxygen
C Argon
D Helium
Other PPSC 2025

Correct Answer: C

Q78.The minimum speed of sound in air at 0°C is approximately?

Easy
A 331 m/s
B 354 m/s
C 345 m/s
D 389 m/s
Other PPSC 2025

Correct Answer: A

Q79.In which medium does sound travel the fastest?

Easy
A Air
B Steel
C Water
D None of these
Other PPSC 2025

Correct Answer: B

Q80.Bcc stands for ?

Easy
A Blind Carbon Copy
B Black Marketing
C Blind Credit Copy
D None of these
Other PPSC 2025

Correct Answer: A