Showing 61–76 of 76

Q61.When did the First Round Table Conference begin?

Easy
A 1930
B 1929
C 1932
D None of these
Historical Dates PPSC 2021

Correct Answer: A

The First Round Table Conference was held in 1930.

Q62.Between whom was the First Battle of Panipat fought?

Easy
A Akbar and Hemu
B Afghan and Marhattas
C Babar and Ibrahim Lodhi
D None of these
Historical Dates PPSC 2021

Correct Answer: C

The First Battle of Panipat was fought between Babur and Ibrahim Lodhi.

Q63.Who founded the Gupta dynasty?

Easy
A Chandra Gupta
B Saudra Gupta
C Vikrama Ditya
D None of these
Historical Dates PPSC 2021

Correct Answer: A

Chandragupta I founded the Gupta Dynasty.

Q64.In which country was the “Lost Golden City” discovered?

Easy
A Egypt
B Syria
C Somalia
D None of these
Ancient Civilizations PPSC 2021

Correct Answer: A

The 'Lost Golden City' was discovered in Egypt (Luxor).

Q65.Who founded the Mughal Empire in 1526?

Medium
A Babar
B Shah Jahan
C Akbar
D None of these
Historical Dates PPSC 2021

Correct Answer: A

Babar founded the Mughal Empire in 1526 after the First Battle of Panipat.

Q66.In which city is the Chauburji monument located?

Easy
A Karachi
B Hyderabad
C Lahore
D None of these
Historical Dates PPSC 2021

Correct Answer: C

Chauburji is located in Lahore.

Q67.Who defeated the Marathas in 1761?

Easy
A Babar
B Aurangzeb
C Akbar
D Ahmad Shah Abdali
Historical Dates PPSC 2021

Correct Answer: D

Ahmad Shah Abdali defeated the Marathas in 1761 (Third Battle of Panipat).

Q68.Which is the oldest university in Europe?

Easy
A University of Paris
B Oxfrod
C Cambridge
D None of these(University of Bologna)
Historical Dates PPSC 2021

Correct Answer: D

The University of Bologna is considered the oldest seat of learning in Europe.

Q69.In which year did Hulagu Khan sack Baghdad?

Easy
A 1254A.D
B 1256AD
C 1258AD
D None of these
Historical Dates PPSC 2021

Correct Answer: C

Hulagu Khan sacked Baghdad in 1258 AD.

Q70.Who was President of the United States during the Cuban Missile Crisis?

Easy
A Lyndon B Johnson
B John F. Kennedy
C Richard Nixon
D None of these
Historical Dates PPSC 2021

Correct Answer: B

John F. Kennedy was US President during the Cuban Missile Crisis (1962).

Q71.Which British general was responsible for the Jallianwala Bagh massacre?

Easy
A Gen.Sherman
B Gen.Dyer
C Gen.Ulyasses
D None of these
Historical Dates PPSC 2021

Correct Answer: B

The Jallianwala Bagh Massacre is associated with General Dyer.

Q72.Who was Viceroy of India at the time of the Simla Conference?

Easy
A Lord Wavell
B Lord Linlithgow
C Lord Irwin
D None of these
Historical Dates PPSC 2021

Correct Answer: A

Lord Wavell was the Viceroy of India during the Shimla Conference (1945).

Q73.Which ancient city is called the “Mound of the Dead”?

Easy
A Mohenjo-Daro
B Harappa
C Kot Diji
D None of these
Ancient Civilizations PPSC 2021

Correct Answer: A

Mound of the Dead' is another name for Mohenjo-Daro.

Q74.Who was the last leader of the USSR?

Easy
A Nikita Khrushchev
B Mikhail Gorbachev
C Georgy Malaenkov
D None of these
Historical Dates PPSC 2021

Correct Answer: B

Mikhail Gorbachev was the last ruler (President) of the USSR.

Q75.What does the Schengen Area represent?

Easy
A Certain restrictions
B Free movement with out passport being check
C Special visa is required to visit
D None of these
Historical Dates PPSC 2021

Correct Answer: B

The Schengen Area allows free movement without passport checks between member countries.

Q76.Which former church was reconverted into a mosque in Türkiye in 2020?

Easy
A Church of St. Anthony
B Church of St. Luke
C Hagia Sophia
D None of these
Historical Dates PPSC 2021

Correct Answer: C

Hagia Sophia was reconverted from a museum into a mosque in 2020.