Showing 61–80 of 145

Q61.قرآن مجید میں اسوہ حسنہ میں آپ ملسو هيلع هللا ىلص کے علاوہ کن کا ذکر ہے؟

Easy
A Hazrat Ibrahim
B Hazrat Ismail
C Hazrat Musa
D None of these
Surahs & Verses PPSC 2020

Correct Answer: A

Q62.بر صغیر میں قرآن مجید کا سب سے پہلے ترجمہ و تفسیر کس نے کیا؟

Easy
A شیخ سرہندی
B سید مودودی
C شاہ ولی اللہ
D یںن ان میں سے کو ئ \n
Surahs & Verses PPSC 2020

Correct Answer: C

Q63.رسول اللہ کا نام قرآن مجید کس صحابی کا آیا تھا؟

Easy
A حضرت زید بن حارث ؓ
B حضرت زید بن ثابت ؓ
C حضرت حارث بن ابی الہہ ؓ
D حضرت بلال ؓ
Surahs & Verses PPSC 2020

Correct Answer: A

Q64.قرآن مجید کی آخری وحی کے کاتب کون تھے ؟

Easy
A حضرت خالد بن سعید ؓ
B حضرت شرجیل بن حسن ؓ
C حضرت عبد اللہ بن ابی سرح ؓ
D حضرت ابی بن کعب ؓ
Surahs & Verses PPSC 2020

Correct Answer: D

Q65.قرآن مجید میں انبیا کرام کے نام پر کتنی سورتیں ہیں ؟

Easy
A 4
B 5
C 6
D 7
Surahs & Verses PPSC 2020

Correct Answer: C

Q66.قرآن مجید میں کس نبی کا سب سے زیادہ تذکرہ کیا گیا ہے ؟

Easy
A حضرت عیسیٰ ؑ
B حضرت ابراہیم ؑ
C حضرت موسیٰ ؑ
D حضرت آدم ؑ
Surahs & Verses PPSC 2020

Correct Answer: C

Q67.قرآن مجید کی کس سورت میں سب سے زیادہ اللہ تعالیٰ کے احکامات آۓ ہیں :

Easy
A سورۂ مریم
B سورۂ توبہ
C سورة البقرہ
D سورة آل عمران
Surahs & Verses PPSC 2020

Correct Answer: C

Q68.قرآن مجید کی سب سے پہلے نازل ہونے والی مکمل سورت کون سی ہے؟

Easy
A سورۂ علق
B سورة المدثر
C سورة محمد ملسو هيلع هللا ىلص
D سورۂ فاتحہ
Surahs & Verses PPSC 2020

Correct Answer: D

Q69.How many Surah of Quran are the name on animals

Easy
A Two
B Four
C Six
D None o f these
Surahs & Verses PPSC 2020

Correct Answer: C

Q70.Uroos-ul- is another name of

Easy
A Surah Yasin
B Surah Rehman
C Surah Kausar
D None of these
Surahs & Verses PPSC 2020

Correct Answer: B

Q71.How many times the word Qul has been repeated in the Holy Quran?

Easy
A 200 time
B under 100 time
C More than 200
D 400 time
Surahs & Verses PPSC 2020

Correct Answer: C

Q72.Who among the following was the first Asian t translate the Holy Quran into English?

Easy
A Abdul majid
B Abdullah Yousaf Ali
C Murza Abu Fazal
D None of these
Surahs & Verses PPSC 2020

Correct Answer: B

Q73.What does the word 'Quran' mean?

Medium
A To read
B To recite
C Both A and B
D None of these
Compilation CSS 2024

Correct Answer: C

Correct Answer: Both A and B.

Q74.Who advised Hazrat Abu Bakar (RA) to compile the Holy Quran?

Medium
A Hazrat Umar (RA)
B Hazrat Usman (RA)
C Hazrat Ali (RA)
D Hazrat Zaid bin Sabit (RA)
Compilation CSS 2023

Correct Answer: A

Correct Answer: Hazrat Umar (RA).

Q75.The phrase "Muhammad is the Messenger of Allah" is stated in which Surah of the Holy Quran?

Medium
A Surah Yaseen
B Surah Muhammad
C Surah Rehman
D Surah Fatiha
Compilation CSS 2023

Correct Answer: D

Correct Answer: Surah Fatiha.

Q76.Which night has been regarded as better than one-thousand nights in the Holy Quran?

Medium
A Night of Miraj
B Night of Eid-ul-Fitar
C Night of Qadar
D Night of Barat
Compilation CSS 2023

Correct Answer: C

Correct Answer: Night of Qadar.

Q77.According to the Quran there are ______ heads where Zakat can be spent.

Medium
A 6
B 7
C 8
D None of these
Compilation CSS 2023

Correct Answer: C

Correct Answer: 8.

Q78.Which of the following is the longest Surah of the Holy Qur'an?

Medium
A Surah Yaseen
B Surah Rehman
C Surah Al-Baqara
D None of these
Compilation CSS 2022

Correct Answer: C

Correct Answer: Surah Al-Baqara.

Q79.Which term is used for the longest Ayah (Verse) of the Holy Qur'an?

Medium
A Ayat-e-Mubahala
B Ayat-e-Mudayana
C Ayat-e-Madina
D None of these
Compilation CSS 2022

Correct Answer: B

Correct Answer: Ayat-e-Mudayana.

Q80.Which Prophet's name is mentioned the most number of times in the Holy Quran?

Medium
A Prophet Muhammad (PBUH)
B Prophet Ibrahim (A.S)
C Prophet Musa (A.S)
D Prophet Isa (A.S)
Surahs & Verses FPSC 2026

Correct Answer: C

Prophet Musa's (A.S) name is mentioned 136 times in the Holy Quran (FPSC 2025).