FILTER BY SUBTOPIC

Showing 61–80 of 752

Q61.Doctrine of Necessity in Pakistan was first time used by_____.

Easy
A Chief Justice Muhammad Munir
B Chief Justice Iftekhar Choudhary
C Chief Justice Kazim Ali
D None of these
General PPSC 2023

Correct Answer: A

Q62.According to 1998 census the share of urban settlements in Pakistan was _______.

Easy
A 11.81%
B 14.98%
C 32.52%
D 17.76%
General PPSC 2023

Correct Answer: C

Q63.A summary measure that is computed to describe a characteristic from only a sample of the population is called:

Easy
A Statistic
B Scientific method
C Census
D Parameter
General PPSC 2023

Correct Answer: A

Q64.Which bank gave monetary policy in Pakistan

Easy
A State Bank of Pakistan
B National Bank of Pakistan
C International Monetary Fund
D None of these
General PPSC 2023

Correct Answer: A

Q65.How many towns in Pakistan at the time of Independence more than 100000 population:

Easy
A 08
B 09
C 10
D 11
General PPSC 2023

Correct Answer: A

Q66.Zulfiqar Ali Bhutto started his political career in the era of:

Easy
A Ayub khan
B Yahya Khan
C Iskandar Mirza
D Ghulam Muhammad
General PPSC 2023

Correct Answer: C

Q67.Bangladesh separated from Pakistan in:

Easy
A 1969
B 1970
C 1971
D 1972
General PPSC 2023

Correct Answer: C

Q68.When first General Election held in Pakistan:

Easy
A 1954
B 1962
C 1968
D 1970
General PPSC 2023

Correct Answer: D

Q69.Bahadur Shah Zafar buried in:

Easy
A Delhi
B Cambridge
C Rangoon
D Hyderabad
General PPSC 2023

Correct Answer: C

Q70.Who is the author of the book "The Daughter of the East"?

Easy
A G. Allana
B K.K Aziz
C Benazir Bhutto
D Ayesha Jalal
General PPSC 2023

Correct Answer: C

Q71.In Bogra formula, the framework proposed the etablishment of more effective bicameral parliament that would be composed of National Assembly and the Senate with_____ from collective representation

Easy
A equal representation
B Substantive representation
C None of these
D
General PPSC 2023

Correct Answer: B

Q72.Chilum Joshi is a festival celebrated in?

Easy
A Kailash valley
B Chitral valley
C Gilgit Baltistan
D Baluchistan
General PPSC 2023

Correct Answer: A

Q73.Who made the design of Pakistan's first stamp ticket?

Easy
A Islmail Gulgee
B Sadequain
C R. Chaugtai
D Saira Wasim
General PPSC 2023

Correct Answer: C

Q74.Brohi people lives in the north of Baluchistan

Easy
A Kalat
B Khuzdar
C Turbat
D Nushki
General PPSC 2023

Correct Answer: A

Q75.Star in Pakistan flag represents:

Easy
A Knowledge
B Wisdom
C Courage
D All of these
General PPSC 2023

Correct Answer: D

Q76.The national language of Pakistan is:

Easy
A Urdu
B English
C Punjabi
D None of these
General PPSC 2023

Correct Answer: A

Q77.Who is the founder of Mughal Empire?

Easy
A Babar
B Akbar
C Jahangir
D Aurangzeb
General PPSC 2023

Correct Answer: A

Q78.________ seats are reserved for non-muslims in the National Assembly.

Easy
A 10
B 20
C 30
D 40
General PPSC 2023

Correct Answer: A

Q79.Which ancient city is considered as "Pearl of Gandhara Civilization":

Easy
A Hasan Abdal
B Taxila
C Wah
D Kamra
General PPSC 2023

Correct Answer: B

Q80.Pakistan is located in which continent:

Easy
A Africa
B Asia
C Europe
D None of these
General PPSC 2023

Correct Answer: B