General MCQs
1395 questions available
FILTER BY SUBTOPIC
Q901.The period of revolution of a geostationary satellite is?
Correct Answer: C
The period of revolution of a geostationary satellite is 24 hours. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.
Q902.The PH of milk is ____?
Correct Answer: B
The PH of milk is 6.5. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.
Q903.The phenomenon of Aurora Borealis, the display of red and green lights in northern hemisphere is due to radiations from____ ?
Correct Answer: A
The phenomenon of Aurora Borealis, the display of red and green lights in northern hemisphere is due to radiations from Ionosphere. The result follows from how light is reflected, refracted, focused, or distributed across the electromagnetic spectrum.
Q904.The photo-receptors in the eye are present in____?
Correct Answer: B
The photo-receptors in the eye are present in Retina. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.
Q905.The post-mortem examination of a body is called ____?
Correct Answer: B
The post-mortem examination of a body is called autopsy. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.
Q906.The primary function of the feathers in birds is to ____?
Correct Answer: B
The primary function of the feathers in birds is to Provide striking surface to the wings for flying. This is based on the organism’s established anatomy, behavior, or biological classification.
Q907.The principle used in radar is the same as that of Sonar. In radar we use radio waves ; whereas in sonar we use ?
Correct Answer: C
The principle used in radar is the same as that of Sonar. In radar we use radio waves; whereas in sonar we use Ultrasonic. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.
Q908.The process by which kidney stones are crushed with shock waves is called?
Correct Answer: C
The process by which kidney stones are crushed with shock waves is called: Lithotripsy. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.
Q909.The process in which seed grows in to a new plant is called ____?
Correct Answer: B
The process in which seed grows in to a new plant is called Germination. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.
Q910.The process involved in making soap is called?
Correct Answer: A
The process involved in making soap is called: saponification. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.
Q911.The process of converting wet waste to manure is____?
Correct Answer: D
The process of converting wet waste to manure is Composting. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.
Q912.The process of splitting water molecules in the presence of light energy is called____?
Correct Answer: B
The process of splitting water molecules in the presence of light energy is called Photolysis. The result follows from how light is reflected, refracted, focused, or distributed across the electromagnetic spectrum.
Q913.The process which is essential for continuing and survival of species is ____?
Correct Answer: C
The process which is essential for continuing and survival of species is Reproduction. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.
Q914.The production of rubber tree is better adopted to areas where the climate is____
Correct Answer: A
The production of rubber tree is better adopted to areas where the climate is Warm and humid. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.
Q915.The property of a substance to absorb moisture from the air on exposure is called____?
Correct Answer: B
The property of a substance to absorb moisture from the air on exposure is called deliquescence. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.
Q916.The protein content in wheat is approximately?
Correct Answer: C
The protein content in wheat is approximately: 13%. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.
Q917.The protein content in wheat is approximately____?
Correct Answer: C
The protein content in wheat is approximately 12%. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.
Q918.The protein content of edible portion of egg is ____?
Correct Answer: B
The protein content of edible portion of egg is 13.3%. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.
Q919.The protons and neutrons are found in the center of the atom, which is called the ____of the atom?
Correct Answer: A
The protons and neutrons are found in the center of the atom, which is called the Nucleus of the atom. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.
Q920.The psychological test of human emotions and personality, using inkblots, is formally known as what?
Correct Answer: A
The psychological test of human emotions and personality, using inkblots, is formally known as what: Rorschach. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.