Showing 81–100 of 273

Q81.Current stage of star ‘Sun’ is____?

Easy
A white dwarf
B red giant
C yellow dwarf
D orange dwarf
Planets PPSC

Correct Answer: C

Current stage of star ‘Sun’ is yellow dwarf. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q82.During a total solar eclipse the rate of Photosynthesis____?

Easy
A Increase
B Decrease
C Remain Constant
D None of them
Planets PPSC

Correct Answer: B

During a total solar eclipse the rate of Photosynthesis Decrease. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q83.During a total solar eclipse there is most likely to be____?

Easy
A A decrease in the rate of photosynthesis
B An increase in the rate of photosynthesis
C A decrease in the rate of respiration
D No effect on either photosynthesis or respiration
Planets PPSC

Correct Answer: A

During a total solar eclipse there is most likely to be A decrease in the rate of photosynthesis. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q84.Earth is closest to the sun every year in early ____, when it’s winter for the Northern Hemisphere. We’re farthest away from the sun in early ____, during our Northern Hemisphere summer.

Easy
A January – July
B June – December
C July – January
D December – June
Planets PPSC

Correct Answer: A

Earth is closest to the Sun in early January, at perihelion, and farthest away in early July, at aphelion. This difference occurs because Earth follows a slightly elliptical orbit.

Q85.Earth revolves around the sun from?

Easy
A East to West
B West to East
C South to North
D North to South
Planets PPSC

Correct Answer: B

Earth revolves around the sun from: West to East. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q86.Escape velocity of a rocket fired from the earth towards the moon is a velocity to get rid of the ____?

Easy
A Centripetal force due to the earth’s rotation
B Earth’s gravitational pull
C Pressure of the atmosphere
D Moon’s gravitational pull
Planets PPSC

Correct Answer: B

Escape velocity of a rocket fired from the earth towards the moon is a velocity to get rid of the Earth’s gravitational pull. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q87.Heat of sun reaches the earth by ____?

Easy
A Convection
B radiation
C Conduction
D None of these
Planets PPSC

Correct Answer: B

Heat of sun reaches the earth by radiation. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q88.How long does it take for the moon to orbit the earth once?

Easy
A 26.3 days
B 27.3 days
C 28.3 days
D 30.3 days
Planets PPSC

Correct Answer: B

How long does it take for the moon to orbit the earth once: 27.3 days. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q89.How many moons does Neptune have?

Easy
A 63
B 12
C 19
D 14
Planets PPSC

Correct Answer: D

The number of moons is 14. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q90.How many moons does Saturn have?

Easy
A 7
B 13
C 79
D 82
Planets PPSC

Correct Answer: D

The number of moons is 82. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q91.How many moons does Uranus have?

Easy
A 15
B 12
C 27
D 45
Planets PPSC

Correct Answer: C

The number of moons is 27. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q92.How many planets in Solor Syestem?

Easy
A 4
B 5
C 6
D 8
Planets PPSC

Correct Answer: D

The number of planets in Solor Syestem is 8. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q93.How many times the sun is bigger than the size of the earth?

Easy
A 69 times
B 89 times
C 99 times
D 109 times
Planets PPSC

Correct Answer: D

The number of times the sun is 109 times. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q94.In how many days pluto revolves around the sun ____?

Easy
A 88 years
B 248 years
C 12 years
D 84 years
Planets PPSC

Correct Answer: B

In how many days pluto revolves around the sun 248 years. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q95.In which type of solar eclipse the Sun’s center is covered by the moon, leaving its edges uncovered?

Easy
A Partial Solar Eclipse
B Total Solar Eclipse
C Annular Solar Eclipse
D None of the above
Planets PPSC

Correct Answer: C

In which type of solar eclipse the Sun’s center is covered by the moon, leaving its edges uncovered: Annular Solar Eclipse. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q96.Japan is called ‘Land of the rising sun’ because:

Easy
A Sun rises there as soon as it sets
B Sun always remains in the eastern past of the sky throughout the day in Japan
C Japan being the Eastern most country in the world, it has the earliest sunrise
D The rays of the sun get reflected from the waters of the sea and make the sunrise beautiful in Japan
Planets PPSC

Correct Answer: C

Japan is called ‘Land of the rising sun’ because: Japan being the Eastern most country in the world, it has the earliest sunrise. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q97.Jupiter has ____ known moons.

Easy
A 62
B 73
C 79
D 53
Planets PPSC

Correct Answer: C

Jupiter has 79 known moons. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q98.Jupiter, Saturn, Uranus and Neptune are called____?

Easy
A Jovian planets
B Terrestrial Planets
C Both A & B
D None of these
Planets PPSC

Correct Answer: A

Jupiter, Saturn, Uranus and Neptune are called Jovian planets. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q99.Lunar eclipse occurs on____?

Easy
A New Moon
B Full Moon
C Half Moon
D Quarter Moon
Planets PPSC

Correct Answer: B

Lunar eclipse occurs on Full Moon. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q100.Mercury is the closest planet to the Sun, but Venus is hotter than Mercury because of its____?

Easy
A Pressure
B axis
C atmosphere
D surface
Planets PPSC

Correct Answer: C

Mercury is the closest planet to the Sun, but Venus is hotter than Mercury because of its atmosphere. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.