FILTER BY SUBTOPIC

Showing 1001–1020 of 1395

Q1001.Trypsin is an enzyme which digests protein produced by____?

Easy
A Liver
B Pancreas
C Stomach
D Small intestine
Other PPSC

Correct Answer: C

Trypsin is an enzyme which digests protein produced by Stomach. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1002.Tuberculosis is a ____ infection?

Easy
A Viral
B Bacterial
C Fungal
D Parasitic
Other PPSC

Correct Answer: B

Tuberculosis is a Bacterial infection. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1003.Turpentine is obtained from____?

Easy
A Oak tree
B Pine tree
C Birch tree
D Lemon tree
Other PPSC

Correct Answer: B

Turpentine is obtained from Pine tree. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1004.Twinkling of stars is caused by ?

Easy
A Reflection of light
B Polarization of light
C refraction of light
D Interference of light
Other PPSC

Correct Answer: C

Twinkling of stars is caused by: refraction of light. The named agent or condition produces the characteristic biological changes associated with the disease.

Q1005.Tyndall effect is related to the ____ of light?

Easy
A Reflection
B Dispersion
C Scattering
D Refraction
Other PPSC

Correct Answer: C

Tyndall effect is related to the Scattering of light. The result follows from how light is reflected, refracted, focused, or distributed across the electromagnetic spectrum.

Q1006.Ultra Microscopic viruses are the main cause of____?

Easy
A Malaria
B Measles
C Mumps
D Cholera
Other PPSC

Correct Answer: C

Ultra Microscopic viruses are the main cause of Mumps. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1007.Uncertainty Principle was given by?

Easy
A Werner Heisenberg
B Farady
C John locke
D None of these
Other PPSC

Correct Answer: A

Uncertainty Principle was given by: Werner Heisenberg. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1008.Underground water and the water on the earth’s surface is called ?

Easy
A Mezosphere
B Ionosphere
C Hydrosphere
D None of these
Other PPSC

Correct Answer: C

Underground water and the water on the earth’s surface is called: Hydrosphere. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1009.UPS is now widely use in households. What does UPS stands for ?

Easy
A Uniform Power Storage
B Universal Product Support
C Under Panel Storage
D Uninterrupti ble Power Supply
Other PPSC

Correct Answer: D

UPS is now widely use in households. What does UPS stands for: Uninterrupti ble Power Supply. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1010.Urine is produced in ____?

Easy
A Kidneys
B Lungs
C Large intestine
D Liver
Other PPSC

Correct Answer: A

Urine is produced in Kidneys. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1011.UV light falls in the category of____?

Easy
A Ionizing Radiations
B Non Ionizing Radiation
C Visible light
D
Other PPSC

Correct Answer: A

UV light falls in the category of Ionizing Radiations. The result follows from how light is reflected, refracted, focused, or distributed across the electromagnetic spectrum.

Q1012.Vaccination is synonymous with ____ immunity?

Easy
A Artificial Active
B Natural Active
C Allergy
D None of These
Other PPSC

Correct Answer: A

Vaccination is synonymous with Artificial Active immunity. This value follows from the standard definition or accepted conversion used for the quantity.

Q1013.Vacuum tubes have been replaced by____?

Easy
A Conductors
B Diodes
C Transistors
D None of these
Other PPSC

Correct Answer: C

Vacuum tubes have been replaced by Transistors. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1014.Vegetable crop with rectangular seed is?

Easy
A Carrot
B Onion
C Turnip
D Cucumber
Other PPSC

Correct Answer: B

Vegetable crop with rectangular seed is Onion. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1015.Velocity of sound in air does not change with the change of?

Easy
A Temperature of air
B Pressure of air
C Moisture content in air
D Wind in the direction of propagation of sound
Other PPSC

Correct Answer: B

Velocity of sound in air does not change with the change of: Pressure of air. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q1016.Vernal equinox of northern hemisphere in March marks season of ____ ?

Easy
A Spring
B Summer
C Winter
D Autumn
Other PPSC

Correct Answer: A

Vernal equinox of northern hemisphere in March marks season of Spring. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q1017.Vertebral Column in human beings consists of how many vertebrae?

Easy
A 5
B 10
C 12
D 33
Other PPSC

Correct Answer: D

Vertebral Column in human beings consists of how many vertebrae: 33. This value follows from the standard definition or accepted conversion used for the quantity.

Q1018.Very High Frequency (VHF) have ____ wavelengths?

Easy
A shorter
B shortest
C longer
D longest
Other PPSC

Correct Answer: A

Very High Frequency (VHF) have shorter wavelengths. The result follows from how light is reflected, refracted, focused, or distributed across the electromagnetic spectrum.

Q1019.Very small time intervals are accurately measured by the____?

Easy
A Pabsars
B White dwarfs
C Atomic Clocks
D None of these
Other PPSC

Correct Answer: C

Very small time intervals are accurately measured by the Atomic Clocks. This value follows from the standard definition or accepted conversion used for the quantity.

Q1020.Virus is____?

Easy
A unicellular
B multicellular
C acellular
D none of these
Other PPSC

Correct Answer: C

Virus is acellular. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.