Pakistan Foreign Policy
175 questions available
FILTER BY SUBTOPIC
Q101.“The North South Gas Pipeline” has been renamed as ____________ due to major shareholding for Pakistan.
Correct Answer: C
In late 2020, the North-South Gas Pipeline project was officially renamed the Pakistan Stream Gas Pipeline (PSGP).
Q102.Which country’s special force’s troops arrived in Pakistan to participate in ‘Druzhba 5’ military exercise?
Correct Answer: D
Russian special forces arrived in Pakistan for the 5th joint bilateral exercise 'Druzhba-V' (Friendship-V) in November 2020.
Q103.Pakistan Army won international military drill competition in UK for the ______ consecutive year.
Correct Answer: B
Pakistan Army won the UK Pace Sticking Competition at the Royal Military Academy Sandhurst for the 3rd consecutive year in 2020.
Q104.Which country was recently inducted by the World Economic Forum into Global Champion for Nature Community?
Correct Answer: B
In 2020, the World Economic Forum inducted Pakistan into its Champions for Nature Community in recognition of its Ten Billion Tree Tsunami plantation initiative.
Q105.Who is the Current Ambassador of Pakistan to China?
Correct Answer: A
Ambassador Moin-ul-Haque served as Pakistan's envoy to the People's Republic of China from August 2020 to 2023.
Q106.The first Pakistani born American female astrophysicist who is appointed as Dean of school of science at MIT in 2020?
Correct Answer: C
World-renowned astrophysicist Dr. Nergis Mavalvala (part of the LIGO team that detected gravitational waves) was appointed Dean of the School of Science at MIT in 2020.
Q107.Which Nation sells most Advanced Warship to Pakistan?
Correct Answer: C
China constructed and delivered four Type 054A/P guided-missile frigates (Tughril-class) to the Pakistan Navy.
Q108.Which Nine-year-old Pakistani girl beats Indian professor, sets world record in chemistry by arranging all elements of periodic chart in just 2 minutes and 42 seconds?
Correct Answer: C
9-year-old Natalia Najam from Lahore broke the Guinness World Record for arranging all 118 chemical elements of the periodic table in 2 minutes and 42 seconds.
Q109.Which country has provided 12 T16 high-tech drones to help Pakistan combating locusts?
Correct Answer: C
China provided agricultural spraying drones (DJI Agras T16) and technical assistance to Pakistan to combat desert locust swarms in 2020.
Q110.The Pakistan- China fiber optic is an 820- kilometer-long optic cable project from _______ to Khunjerab
Correct Answer: D
The 820 km Pak-China Fiber Optic Cable extends from Rawalpindi to the Khunjerab Pass at the Chinese border, enhancing digital connectivity.
Q111.President Alvi confers ____________ to Kashmiri leader Syed Ali Shah Geelani on 14th August 2020?
Correct Answer: D
On August 14, 2020, President Dr. Arif Alvi conferred Pakistan's highest civilian award, Nishan-e-Pakistan, on veteran Kashmiri leader Syed Ali Shah Geelani.
Q112.The handing over ceremony of the Al Khalid-I tank was held at ____________?
Correct Answer: A
The official handing over ceremony of the upgraded Al Khalid-I Main Battle Tank to the Armoured Corps was held at Heavy Industries Taxila (HIT) in July 2020.
Q113.Pakistan observed Youm-e-Istehsal-e-Kashmir (Day of Exploitation in occupied Kashmir) on____________?
Correct Answer: B
August 5 is observed annually as Youm-e-Istehsal in Pakistan to protest India's unilateral revocation of Article 370 in Indian-administered Kashmir in 2019.
Q114.When federal cabinet approved a new political map of Pakistan, which includes the Indian Occupied Jammu and Kashmir (IOJ&K) and other disputed areas?
Correct Answer: D
The federal cabinet formally approved the new official political map of Pakistan on August 4, 2020.
Q115.Pakistan Army shoots down Indian quadcopter drone in July, which was the________ Indian quadcopter shot down by the Pak Army in 2020.
Correct Answer: B
In July 2020, Pakistan Army Air Defence shot down an Indian spy quadcopter along the Line of Control, making it the 10th such drone intercepted in 2020.
Q116.Pakistan has signed an agreement with China for _______MW Azad Pattan hydropower Project in July 2020?
Correct Answer: D
Pakistan signed the EPC agreement for the 700 MW Azad Pattan Hydropower Project on the Jhelum River under CPEC in July 2020.
Q117.Pakistan allows Afghanistan’s exports through the Wagah border with India Under the_________bilateral trade agreement between Pakistan and Afghanistan?
Correct Answer: A
Under the Afghanistan-Pakistan Transit Trade Agreement (APTTA 2010), Pakistan reopened the Wagah border for Afghan exports to India in July 2020.
Q118.Which country became permanent member of SCO Youth Council in July 2020?
Correct Answer: B
Pakistan's Kamyab Jawan Programme represented the nation as Pakistan officially gained permanent membership of the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) Youth Council.
Q119.Which nation will host Asia cup cricket in 2022?
Correct Answer: B
ACC originally allocated the 2022 Asia Cup hosting rights to Pakistan (which was later swapped with Sri Lanka and held in the UAE).
Q120.Which Country will Host the World Tourism Forum 2021?
Correct Answer: D
Pakistan was selected to host the World Tourism Forum in 2021 in Islamabad, bringing together global travel leaders.