Showing 101–120 of 132

Q101.She said, ' The Earth revolves around the Sun'. Change the narration.

Easy
A She said that the Earth revolves around the Sun.
B She told me that Earth revolves around the Sun
C She proclaimed that Earth revolved around the Sun
D None of these
Indirect Speech PPSC 2025

Correct Answer: A

Q102.Change narration: He said. "I will go to school"

Easy
A He said he would go to school
B He said that he would go to school
C He said he could go to school
D None of these
Indirect Speech PPSC 2022

Correct Answer: B

He said that he would go to school is the correct factual response to “Change narration: He said. "I will go to school"”.

Q103.Change narration: John said to his mother, "I shall go to bed now."

Easy
A John told his mother that he would go to bed then
B John teil his mother that he would go to bed then
C John told his mother that he should go to bed then
D None of these
Indirect Speech PPSC 2022

Correct Answer: A

John told his mother that he would go to bed then is the correct factual response to “Change narration: John said to his mother, "I shall go to bed now."”.

Q104.Change voice: Who designed a car?

Easy
A By whom a car had designed?
B By whom a car designed?
C By whom a car was designed?
D By whom a car was being designed?
Passive Voice PPSC 2022

Correct Answer: C

By whom a car was designed? is the correct factual response to “Change voice: Who designed a car”.

Q105.Change voice The company has fired some workers

Easy
A Some workers have been fired by the company
B Some workers has been fired by the company
C Some workers has fired by the company
D None of these
Passive Voice PPSC 2022

Correct Answer: A

Some workers have been fired by the company is the correct factual response to “Change voice The company has fired some workers”.

Q106.Change voice By whom are these clothes needed

Easy
A Whom is need these clothes
B By whom needs these clothes
C Who needs these clothes
D None of these
Passive Voice PPSC 2022

Correct Answer: C

Who needs these clothes is the correct factual response to “Change voice By whom are these clothes needed”.

Q107.Change narration: He remarked, "Two and two makes four."

Easy
A He remarked that two and two would make four
B He remarked that two and two makes four
C He advised that two and two makes four
D He remarked that two and two made four
Indirect Speech PPSC 2022

Correct Answer: B

He remarked that two and two makes four is the correct factual response to “Change narration: He remarked, "Two and two makes four."”.

Q108.Change narration: She asked me, "Are you happy in your new job?"

Easy
A She asked me if I was happy in my new job
B She asked me whether I am happy in my new job
C She asked me If I have been happy in my new job
D She asked me if I had been happy in my new job
Indirect Speech PPSC 2022

Correct Answer: A

She asked me if I was happy in my new job is the correct factual response to “Change narration: She asked me, "Are you happy in your new job?"”.

Q109.Change Voice Daniel is singing a song?

Easy
A A song is being sung by Daniel
B A song is being singing by Daniel
C A song is sung by Daniel
D None of these
Passive Voice PPSC 2022

Correct Answer: A

A song is being sung by Daniel is the correct factual response to “Change Voice Daniel is singing a song”.

Q110.Change the narration Emily said, "I may leave tomorrow."

Easy
A Emily said that she might leave tomorrow
B Emily said that she might leave the next day
C Emily informed me to leave tomorrow
D None of these
Indirect Speech PPSC 2022

Correct Answer: B

Emily said that she might leave the next day is the correct factual response to “Change the narration Emily said, "I may leave tomorrow."”.

Q111.Change voice: Were the clothes dried on the lawn by mother?

Easy
A Did the mother dry the clothes in the lawn?
B Did the mother dried the clothes in the lawn?
C Did his mother dry the clothes in the lawn?
D Had the mother dried the clothes in the lawn?
Passive Voice PPSC 2022

Correct Answer: A

Did the mother dry the clothes in the lawn? is the correct factual response to “Change voice: Were the clothes dried on the lawn by mother”.

Q112.Change voice: They greet me cheerfully every morning:

Easy
A I am greeted cheerfully by them every morning
B Every morning I was greeted cheerfully
C I am being greeted cheerfully by them every morning
D None of these
Passive Voice PPSC 2022

Correct Answer: A

I am greeted cheerfully by them every morning is the correct factual response to “Change voice: They greet me cheerfully every morning:”.

Q113.Change voice: Movies are not watched by me?

Easy
A I donot watch movies
B I did not watch movies
C I doesnot watch movies
D None of these
Passive Voice PPSC 2022

Correct Answer: A

I donot watch movies is the correct factual response to “Change voice: Movies are not watched by me”.

Q114.Change voice By whom are these clothes are needed :

Easy
A By whom needs these clothes
B Whom is needs these clothes
C Who needs these clothes
D None of these
Passive Voice PPSC 2022

Correct Answer: C

Who needs these clothes is the correct factual response to “Change voice By whom are these clothes are needed :”.

Q115.Change Voice Daniel is singing a song

Easy
A A song is being singing by Daniel
B A song is sung by Daniel
C A song is being sung by Daniel
D None of these
Passive Voice PPSC 2022

Correct Answer: C

A song is being sung by Daniel is the correct factual response to “Change Voice Daniel is singing a song”.

Q116.Change the voice of the following sentence: The police is looking into the matter.

Easy
A Who is the police who IS looking• into the matter?
B Look into the matter. police
C The matter is being looked Into by the police
D By which police the matter is being looked into?
Passive Voice PPSC 2022

Correct Answer: C

The matter is being looked Into by the police is the correct factual response to “Change the voice of the following sentence: The police is looking into the matter.”.

Q117.Choose the right option to complete the indirect narration of the direct speech given in quotation marks: 'What are you talking about?"

Easy
A am i talking about
B I was talking about
C he is talking about
D was he talking about
Indirect Speech PPSC 2022

Correct Answer: B

I was talking about is the correct factual response to “Choose the right option to complete the indirect narration of the direct speech given in quotation marks: 'What are you talking about?"”.

Q118.Choose the right option to complete the indirect narration of the direct speech. "My brother is a pilot." She said that____ a pilot

Easy
A Her brother was
B my brother is
C Her brother is
D None of these
Indirect Speech PPSC 2021

Correct Answer: C

Since the fact remains true, present tense is retained in reported speech: 'Her brother is a pilot.'

Q119.Change the voice of the following sentence The Key was left for you at the reception desk. The driver ___ at the reception desk

Easy
A left the key for you
B has left the key for you
C had left the key for you
D None of these
Passive Voice PPSC 2021

Correct Answer: A

Active voice: 'The driver left the key for you at the reception desk.'

Q120.Choose the right option to complete the indirect narration of the direct speech given in the quotation marks "Can you help me?" The old man wondered if _____.

Easy
A he could help me
B I can help him
C I could help him
D None of these
Indirect Speech PPSC 2021

Correct Answer: C

Reported yes/no questions use 'if/whether' plus the modal shifted to past: 'he could help me.'