Showing 101–120 of 145

Q101.Which Surah of Quran does not start with tasmia:

Easy
A Surah Tauba
B Surah Anfal
C Surah Nisa
D Surah Al BAQARAH
Surahs & Verses PMS 2025

Correct Answer: A

Q102.Which companion of Prophet SAW recited the verses of Holy Quran before Najashi:

Easy
A Hazrat Ali
B Hazrat Jaffar
C Hazrat Usman
D Hazrat Bilal
Surahs & Verses PMS 2025

Correct Answer: B

Q103.Shah wali Ullah translated Quran in:

Easy
A Urdu
B Persia
C Pashto
D None of These
Surahs & Verses PPSC 2025

Correct Answer: B

Q104.How many surah are on the name of prophet in Quran?

Easy
A 4
B 5
C 6
D None of these
Surahs & Verses PPSC 2025

Correct Answer: C

Q105.Fatiha Parna mohawara:

Easy
A surah parhna
B Mayoos hona
C both
D None of these
Surahs & Verses PPSC 2025

Correct Answer: B

Q106.Holy Prophet S.

Easy
A W. recited which surah on fateh Makkah? A. Yaseen
B Fateh
C Toba
D None of these
Surahs & Verses PMS 2025

Correct Answer: B

Q107.In Quran Ahsan ul Qisas referred to:

Easy
A Hazrat Yonus
B Hazrat Yousuf
C Hazrat Ibrahim
D None of these
Surahs & Verses PMS 2025

Correct Answer: B

Q108.Tafseer "Zia ul Quran" is written by:

Easy
A Karam Shah
B Parem Chand
C Raina rathor
D None of these
Surahs & Verses PMS 2025

Correct Answer: A

Q109.How many prophets mentioned in Quran by name:

Easy
A 11
B 17
C 23
D None of these
Surahs & Verses PMS 2025

Correct Answer: D

Q110.Time of revelation of Quran in Makkah is:

Easy
A 20 years
B 12 years
C 13 years
D None of these
Surahs & Verses PMS 2025

Correct Answer: C

Q111.Which scientific word formation is necessary to understand the words of Quran?

Easy
A Morphology
B Etymology
C syntax
D All of these
Surahs & Verses PMS 2025

Correct Answer: D

Q112.Quran translation in Sub continent Fateh ur Rehman was written by;

Easy
A Shah wali ullah
B Obaidullah
C Liaqat Ali khan
D None of these
Surahs & Verses PMS 2025

Correct Answer: A

Q113.In Surah Kahf, which animal is mentioned along with the Ashaab e Kahf?

Easy
A Cat
B Dog
C Horse
D Woodpecker
Surahs & Verses PPSC 2022

Correct Answer: C

Horse is the correct factual response to “In Surah Kahf, which animal is mentioned along with the Ashaab e Kahf”.

Q114.In which surah of Holy Quran word ALLAH is mentioned in every verse

Easy
A Surah Al-Mujadila
B Surah Muhammad
C Surah Ikhlas
D None of these
Surahs & Verses PPSC 2022

Correct Answer: A

Surah Al-Mujadila is the correct factual response to “In which surah of Holy Quran word ALLAH is mentioned in every verse”.

Q115.How many Surahs of Holy Quran start with Haroof-e-Muqataat

Easy
A 31
B 29
C 33
D 27
Surahs & Verses PPSC 2022

Correct Answer: B

The correct number of Surahs of Holy Quran start with Haroof-e-Muqataat is 29.

Q116.Which Prophet is mentioned most frequently in the Quran

Easy
A Hazrat Ibrahim (AS)
B Hazrat Musa (AS)
C Hazrat Isa (AS)
D Hazrat Muhammad (PBUH)
Surahs & Verses PPSC 2022

Correct Answer: B

Hazrat Musa (AS) is the correct factual response to “Which Prophet is mentioned most frequently in the Quran”.

Q117.In Pakistan first translation of Quran was in which language

Easy
A Sindhi
B Persian
C Urdu
D Balouchi
Surahs & Verses PPSC 2022

Correct Answer: A

Sindhi is the correct factual response to “In Pakistan first translation of Quran was in which language”.

Q118.Which Ayat of Holy Quran is longest in Sura Al-Baqarah?

Easy
A Ayat 282
B Ayat 286
C Ayat 256
D None of these
Surahs & Verses PPSC 2022

Correct Answer: A

Ayat 282 is the correct factual response to “Which Ayat of Holy Quran is longest in Sura Al-Baqarah”.

Q119.Which Surah is called the Heart of Al-Quran?

Easy
A Surah Al-Rehman
B Surah Muhammad
C Surah Yaseen
D None of these
Surahs & Verses PPSC 2022

Correct Answer: C

Surah Yaseen is the correct factual response to “Which Surah is called the Heart of Al-Quran”.

Q120.کون سی سورت کا اختتام دعا پر ہوتا ہے؟

Easy
A النصر
B المائدة
C البقرة
D ان میں سے کوئی نہیں
Surahs & Verses PMS 2022

Correct Answer: C

درست جواب ”البقرة“ ہے، کیونکہ یہی سوال میں پوچھی گئی حقیقت یا اصطلاح کی صحیح وضاحت کرتا ہے۔