FILTER BY SUBTOPIC

Showing 1221–1240 of 1395

Q1221.Which of the following regulates the Metabolism Of Sugar?

Easy
A Thyroid
B Insulin
C Glucose
D None of These
Other PPSC

Correct Answer: B

Insulin is regulates the Metabolism Of Sugar. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1222.Which of the following science is considered mother of all sciences”?

Easy
A Biology
B Mathematics
C Physics
D Chemistry
Other PPSC

Correct Answer: B

Mathematics is science is considered mother of all sciences”. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1223.Which of the following type of Coal, has maximum carbon content?

Easy
A Peat
B Lignite
C Anthracite
D Bituminious
Other PPSC

Correct Answer: C

Anthracite is type of Coal, has maximum carbon content. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1224.Which of these fruits develop from an inflorescence?

Easy
A Apple
B Guava
C Pineapple
D Grape
Other PPSC

Correct Answer: C

Pineapple is of these fruits develop from an inflorescence. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1225.Which of these is ‘escapism’?

Easy
A an extreme sport
B a vintage fasion style
C a dangerous adventure
D mental diversion from unpleasant or boring aspects of daily life
Other PPSC

Correct Answer: D

mental diversion from unpleasant or boring aspects of daily life is of these is ‘escapism’. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1226.Which of these is a micronutrient of plants?

Easy
A Oxygen
B Nitrogen
C Boron
D Carbon
Other PPSC

Correct Answer: C

Boron is of these is a micronutrient of plants. This is based on the organism’s established anatomy, behavior, or biological classification.

Q1227.Which of these is NOT a form of energy?

Easy
A Heat
B Light
C Temperature
D Electricity
Other PPSC

Correct Answer: C

Temperature is of these is NOT a form of energy. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q1228.Which of these is not a Metamorphic rock?

Easy
A Quartzite
B Slate
C Gneiss
D Diorite
Other PPSC

Correct Answer: D

Diorite is of these is not a Metamorphic rock. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q1229.Which of these is not a region of the spinal cord?

Easy
A Thoracic
B Pelvic
C Lumbar
D none
Other PPSC

Correct Answer: B

Pelvic is of these is not a region of the spinal cord. The other listed choices share the property in the question, while this choice does not.

Q1230.Which of these is NOT an example of a renewable energy source?

Easy
A Wind energy
B solar
C Coal
D Hydroelectric power
Other PPSC

Correct Answer: C

Coal is of these is NOT an example of a renewable energy source. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q1231.Which one is the brightest star in the night sky?

Easy
A Betelgeuse
B Sirius
C Rigel
D Polaris
Other PPSC

Correct Answer: B

Sirius is the brightest star in the night sky. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q1232.Which one of the following is known as graveyard of RBCs?

Easy
A Liver
B Spleen
C Pancreas
D None of these
Other PPSC

Correct Answer: B

Spleen is of the following is known as graveyard of RBCs. The term is defined by the subject, process, or characteristic described in the question.

Q1233.Which one of the following is not a plant product?

Easy
A Caffeine
B Nicotine
C Piperine
D Saccharin
Other PPSC

Correct Answer: D

Saccharin is of the following is not a plant product. This is based on the organism’s established anatomy, behavior, or biological classification.

Q1234.Which one of the following is not a true fruit?

Easy
A Apple
B Grapes
C dates
D plum
Other PPSC

Correct Answer: A

Apple is of the following is not a true fruit. The other listed choices share the property in the question, while this choice does not.

Q1235.Which one of the following is not a true snake____ ?

Easy
A Blink snake
B Glass snake
C Sea snake
D Tree snake
Other PPSC

Correct Answer: B

Which one of the following is not a true snake Glass snake. The other listed choices share the property in the question, while this choice does not.

Q1236.Which one of the following is not vector quantity ____?

Easy
A Acceleration
B Displacement
C Speed
D Force
Other PPSC

Correct Answer: C

Which one of the following is not vector quantity Speed. This is based on the organism’s established anatomy, behavior, or biological classification.

Q1237.Which one of the following is the softest?

Easy
A sodium
B iron
C aluminium
D lithium
Other PPSC

Correct Answer: A

sodium is of the following is the softest. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1238.Which one of the following of glass can cut ultraviolet rays?

Easy
A Jena Glass
B Soda Glass
C Pyrex Glass
D Crookes Glass
Other PPSC

Correct Answer: D

Crookes Glass is of the following of glass can cut ultraviolet rays. The result follows from how light is reflected, refracted, focused, or distributed across the electromagnetic spectrum.

Q1239.Which one of the following sets of color combinations is added in color vision in TV’?

Easy
A Red, green and blue
B Orange, back and violet
C White. red and yellow
D Yellow, green and blue
Other PPSC

Correct Answer: A

Red, green and blue is of the following sets of color combinations is added in color vision in TV’. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q1240.Which one of the following wavelengths of light is most effective in photosynthesis?

Easy
A Blue
B Green
C Orange
D Yellow
Other PPSC

Correct Answer: A

Blue is of the following wavelengths of light is most effective in photosynthesis. The result follows from how light is reflected, refracted, focused, or distributed across the electromagnetic spectrum.