Showing 121–140 of 218

Q121.Which Provincial Assembly has unanimously passed a resolution on legalizing cryptocurrencies and crypto-mining?

Easy
A A. KP
B B. Punjab
C C. Sindh
D D. Balochistan
Politics & Governance PPSC

Correct Answer: A

The KP Assembly unanimously urged the federal government and SBP to create legal frameworks for digital assets.

Q122.Pakistan Peoples Party (PPP) observed _________ Youm-e-Tasees of the party on 30th November 2020?

Easy
A A. 53rd
B B. 55th
C C. 57th
D D. 59th
Politics & Governance PPSC 2020

Correct Answer: A

Founded on November 30, 1967 by Zulfikar Ali Bhutto, PPP observed its 53rd Foundation Day in 2020.

Q123.Who was the caretaker Chief Minister of Gilgit-Baltistan (G-B) from 24 June 2020 to 30 November 2020?

Easy
A A. Dr Arif Alvi
B B. Mir Afzal
C C. Hafiz Hafeez ur Rahman
D D. None of these
Politics & Governance PPSC 2020

Correct Answer: B

Mir Afzal Khan served as Caretaker Chief Minister of Gilgit-Baltistan during the 2020 election transition.

Q124.Name the palace that is the official residence of the president of Pakistan?

Easy
A A. Governor’s houses in Pakistan
B B. Aiwan-e-Sadr
C C. Prime Minister Enclave
D D. None of these
Politics & Governance PPSC

Correct Answer: B

The Aiwan-e-Sadr in Islamabad is the official executive residence and workplace of the President of Pakistan.

Q125.Which of the following Party won most seats in Gilgit-Baltistan assembly election 2020?

Easy
A A. Independent
B B. PTI
C C. PML-N
D D. PPP
Politics & Governance PPSC 2020

Correct Answer: B

PTI emerged as the single largest party in the November 15, 2020 Gilgit-Baltistan Assembly elections.

Q126.Recently Which Chief Minister of Pakistan tested positive with COVID-19 in month of November?

Easy
A A. CM Sindh
B B. CM Balochistan
C C. CM KPK
D D. CM Punjab
Politics & Governance PPSC 2020

Correct Answer: A

Chief Minister Sindh Murad Ali Shah tested positive for COVID-19 in November 2020.

Q127.When chief justice Peshawar high court justice waqar Seth died?

Easy
A A. 10 November 2020
B B. 11 November 2020
C C. 12 November 2020
D D. Non of these
Politics & Governance PPSC 2020

Correct Answer: C

Chief Justice of Peshawar High Court Justice Waqar Ahmad Seth passed away due to COVID-19 on November 12, 2020.

Q128.Which PPP’s senior leader passes away due to Covid-19 on 15 Oct 2020?

Easy
A A. Arshad Rabbani
B B. Rashid Rabbani
C C. Rauf Ghani
D D. Arshad Mehmood
Politics & Governance PPSC 2020

Correct Answer: B

Senior PPP leader and Special Assistant to Chief Minister Sindh Rashid Rabbani passed away from COVID-19.

Q129.AGP blames finance ministry for irregularities worth Rs___________?

Easy
A A. 1.535 trillion
B B. 1.695 trillion
C C. 1.075 trillion
D D. None of these
Politics & Governance PPSC

Correct Answer: A

The Auditor General of Pakistan (AGP) report highlighted audit financial irregularities worth Rs 1.535 trillion in the Finance Ministry.

Q130.Name the twin islands of Sindh, which have recently been taken over by federal government through a presidential ordinance?

Easy
A A. Sundal and Suddu
B B. Bundal and Buddu
C C. Manora and Kemari
D D. Hawkesbay and Clifton
Politics & Governance PPSC 2020

Correct Answer: B

Bundal and Buddo islands were specified under the PIDA Ordinance 2020.

Q131.The Gilgit Baltistan Election Commission will hold the elections in __________ constituencies on 15 November 2020?

Easy
A 18
B 20
C 24
D None of these
Politics & Governance PPSC 2020

Correct Answer: C

General elections for 24 general seats of the Gilgit-Baltistan Legislative Assembly were held on November 15, 2020.

Q132.The 11-party Opposition, All Parties Conference (APC) hosted by Chairman of Pakistan People’s Party (PPP) Bilawal Bhutto Zardari on Sunday 20th September 2020 demanded resignation of__________?

Easy
A Senate chairman
B Speaker of National assembly
C Finance minister
D Prime minister
Politics & Governance PPSC 2020

Correct Answer: D

The All Parties Conference (APC) in Islamabad on September 20, 2020, formed the PDM and formally demanded the immediate resignation of Prime Minister Imran Khan.

Q133.National assembly passed bills related to___________ in Sept 2020?

Easy
A FATA
B FATF
C Gang rape
D none
Politics & Governance PPSC 2020

Correct Answer: B

In September 2020, a joint session of Parliament passed key FATF-related compliance legislation to fulfill international anti-money laundering requirements.

Q134.Who is the Current Special Assistant to Chief Minister Sindh on Bureau of Supply and Prices?

Easy
A Mr. Nawab Wassan
B Mr. Ashfaq Memon
C Dr. Khatumal Jeewan
D Ms. Nasima Ghulam Hussain
Politics & Governance PPSC

Correct Answer: C

Dr. Khatumal Jeewan served as Special Assistant to Chief Minister Sindh on Bureau of Supply and Prices.

Q135.Who is the Current Leader of the House in Senate of Pakistan ?

Easy
A Shahzad Waseem
B Raja Zafarul Haq
C Shibli Faraz
D Ahtazaz ahsan
Politics & Governance PPSC 2022

Correct Answer: A

Senator Dr. Shahzad Waseem served as Leader of the House in the Senate of Pakistan from June 2020 to March 2022.

Q136.Which FATF-related bills were passed through National Assembly on 29-July-2020 ?

Easy
A The Anti-terrorism (Amendment) Bill, 2020
B The United Nations (Security Council) (Amendment) Bill, 2020
C The Money Laundering (Amendment) Bill, 2020
D Both A & B
Politics & Governance PPSC 2020

Correct Answer: D

The National Assembly passed the Anti-Terrorism (Amendment) Bill 2020 and the UN Security Council (Amendment) Bill 2020 on July 29, 2020.

Q137.The Islamabad High Court (IHC) on 23-July-2020 ordered sealing of the Navy Sailing Club on the ________?

Easy
A Swaik Lake
B Kalar Kahar Lake
C Rawal Lake
D Karambar Lake
Politics & Governance PPSC 2020

Correct Answer: C

CJP Athar Minallah of the Islamabad High Court ordered the immediate sealing and demolition of the illegal Navy Sailing Club constructed on Rawal Lake.

Q138.The Senate Committee for Human Rights on July 14 approved the upcoming Pakistani movie_________for screening, dismissing all objections raised against the film.

Easy
A Manto
B Ek thi Marium
C Zindagi Tamasha
D Motorcycle Girl
Politics & Governance PPSC 2020

Correct Answer: C

Sarmad Khoosat's award-winning feature film Zindagi Tamasha was cleared for release by the Senate Standing Committee on Human Rights in July 2020.

Q139.Legendary actor and TV host Tariq Aziz was a member of the National Assembly of Pakistan between ______ and ______?

Easy
A 1992 and 1995
B 1997 and 1999
C 1998 and 2002
D None of these
Politics & Governance PPSC 2020

Correct Answer: B

Legendary PTV host (Neelam Ghar) and actor Tariq Aziz served as an MNA from Lahore (PML-N) between 1997 and 1999. He passed away on June 17, 2020.

Q140.The Supreme Court of Pakistan quashed the presidential reference against which sitting judge on 19 June 2020?

Easy
A A. Justice Saqib Nisar
B B. Justice Qazi Faez Isa
C C. Justice Gulzar Ahmed
D D. Justice Asif Saeed Khosa
Politics & Governance PPSC 2020

Correct Answer: B

A 10-member short order quashed the reference filed by the federal government alleging non-disclosure of foreign assets.